Carnea, la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Veterinară verifică toată carnea adusă din Marea Britanie în ultima lună, dar şi fermele de porci din Arad şi Timiş, după ce a fost depistat un nou focar de pestă porcină

Autoritatea Veterinară verifică toată carnea adusă din Marea Britanie în ultima lună, dar şi fermele de porci din Arad şi Timiş, după ce a fost depistat un nou focar de pestă porcină

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt în alertă. Au fost luate la verificat toate livrările de carne de vită, oaie şi porc şi derivate intrate în România, în ultima lună, din Marea Britanie, după ce a fost descoperit un caz de febră aftoasă.

Pe de altă parte, pesta porcină a pus pe jar autorităţile DSVSA din judeţele Timiş şi Arad. Fermele de porci ale concernului american Smithfield, fără autorizaţie sanitar-veterinară, au primit amenzi usturătoare, fiind în prezent în carantină.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică în acest moment carnea de vită, oaie şi porc importată din Marea Britanie în ultima lună. După ce autorităţile engleze au semnalat un caz de febră aftoasă, Marea Britanie a suspendat toate exporturile de animale şi de produse derivate. Medicii veterinari din Constanţa au controlat în ultimele 48 de ore transporturile din Marea Britanie care au intrat prin porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud. Au constatat că pe cale navală nu a venit niciun transport de carne de vită din Anglia.

Carnea de pui din Marea Britanie, oprită de la vânzare

După descoperirea virusului febrei aftoase în Marea Britanie, mai multe state au luat măsuri la sfârşitul acestei săptămâni. Au fost oprite importurile de animale şi produse derivate de provenienţă britanică. În funcţie de durata acestor restricţii, impactul asupra agriculturii britanice s-ar putea dovedi important, în condiţiile în care exporturile de animale vii şi carne realizate de Marea Britanie sunt estimate la 30 milioane de dolari pe săptămână.

Controalele s-au extins şi la agenţii economici din Constanţa. S-a descoperit un transport de carne de pasăre venit din Anglia, care a fost oprit de la comercializare. "Au fost sechestrate 10 tone de carne de pasăre de la firma ENB SRL, venită din Anglia şi distribuită de o societate din Focşani, ca măsură de prevedere, deoarece păsările nu fac febra aftoasă. Această boală afectează în special bovinele. În acest caz, se va face dezinfecţia containerelor în care a fost transportată carnea", a declarat Grigore Mertoiu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Constanţa.

Fermele de porci ale concernului american Smithfield, în carantină

La sfârşitul lunii iunie, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţa că a fost închis ultimul focar de pestă. Sâmbătă, însă, inspectorii ANSVSA au confirmat un nou focar de pestă porcină la o fermă din localitea timişeană Cenei, aparţinând societăţii Smithfield Ferme. Ca măsură de urgenţă, vor fi sacrificaţi 21.000 de porci. Toate fermele din România ale concernului american Smithfield vor fi verificate, acestea fiind în prezent în carantină.

Totodată, Autoritatea Veterinară a notificat Uniunii Europene apariţia pestei porcine. Depistarea virusului de pestă porcină la ferma Smithfield din Cenei ar putea amâna reluarea livrărilor de carne de porc din România în alte state membre ale Uniunii Europene, interzisă din 2003, din cauza aceleiaşi boli.

Totodată, România a solicitat Comisiei Europene şase milioane de doze pentru vaccinarea porcilor în cadrul Programului Naţional de Eradicare a Pestei Porcine.

Amenzi pentru fermele de porci din Arad

Concernul american Smithfield a fost amendat de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad cu 5.000 lei pentru lipsa autorizaţiei sanitar-veterinare pentru cele şapte ferme pe care le are în judeţ. "Nu a fost înştiinţată Direcţia despre popularea fermelor şi mişcările efectuate în rândul efectivelor de porci.

După amenda primită, cei de la Smithfield au depus documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei, însă jumătate din dosare vor fi respinse pentru că nu sunt în regulă", a declarat, ieri, Viorel Agud, directorul DSVSA Arad. El a menţionat că au fost prelevate 192 de probe de la porci vii şi patru de la cadavre, care după analize au ieşit negative. Cele şapte ferme din judeţ Arad, în care sunt peste 50.000 de porci, dar şi târgurile de animale sunt supravegheate şi monitorizate de inspectorii DSVSA Arad.

Smithfield este cel mai mare producător de carne de porc şi al cincilea producător de carne de vită de pe piaţa americană. În România au fost înregistrate, în anul 2006, 716 focare de pestă porcină clasică, care au afectat 35 de judeţe.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite