Cardul naţional al asiguratului din sănătate va fi disponibil până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste câteva luni, românii vor mai avea încă un card în portofel. Este vorba despre cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, care va înlocui carnetul de asigurat, distribuit

Peste câteva luni, românii vor mai avea încă un card în portofel. Este vorba despre cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, care va înlocui carnetul de asigurat, distribuit prin medicii de familie în urmă şapte ani.

Cu toate că, potrivit Legii 145/1997, calitatea de asigurat trebuie dovedită cu acest carnet albastru, de mărimea unei dischete, foarte puţini dintre cei care au avut nevoie de asistenţă medicală au apelat la el. Alţii nici măcar nu ştiu cum arată.

Însă, odată cu informatizarea sistemului sanitar, care ar trebui finalizată până la 1 septembrie, vechiul carnet de asigurat va lăsa locul cardului electronic, singurul document ce va dovedi calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România. Acesta este distinct de cardul european de asigurat, fiind valabil numai pe teritoriul ţării.

Cardul va trebui prezentat ori de câte ori vom apela la un serviciu de sănătate, indiferent dacă este vorba despre o consultaţie medicală sau de cumpărarea medicamentelor din farmacii.

Spre deosebire de cardul european de sănătate, eliberat contra sumei de 2,16 lei, cardul naţional va fi distribuit gratuit asiguraţilor prin intermediul caselor de sănătate din teritoriu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite