Canadienii isi fac reclama la imigrari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul american s-a mutat in nord, el a obtinut cetatenie canadiana si zeci de mii de romani se gandesc ca, intr-o buna zi, l-ar putea trai. Dintre acestia, 4.000 si-au stabilit numai in ultimul an

Visul american s-a mutat in nord, el a obtinut cetatenie canadiana si zeci de mii de romani se gandesc ca, intr-o buna zi, l-ar putea trai. Dintre acestia, 4.000 si-au stabilit numai in ultimul an intalnirea cu destinul. Guy Nolin, responsabilul pentru informare din cadrul Serviciului de Imigrare al Quebecului, cutreiera Romania si incearca sa-i convinga pe tinerii de la noi ca este bine sa plece in Canada. in sala ARCUB, din Bucuresti, marti seara, o suta de potentiali emigranti il asculta atenti si iau notite. Pun intrebari despre actele de care au nevoie, despre cum trebuie sa-si completeze dosarele si cat dureaza toate procedurile. Sunt medici si ingineri. Toti sunt foarte bine pregatiti, au diplome universitare, MBA si doctorate.
Intr-un an si jumatate ai plecat
"Am de foarte multa vreme ideea de a pleca in Canada, dar la un moment dat renuntasem in favoarea Noii Zeelande, unde am rude. intre timp, cei de acolo au ridicat stacheta si nu mai puteam obtine, impreuna cu sotia, punctajul necesar. Asa ca am revenit la vechiul vis de a pleca in Canada", spune Adi, unul dintre cei care in vara vor putea emigra. in Romania, el are o situatie mai mult decat buna - lucreaza in domeniul brokerajului si al pietei de capital. Din punct de vedere material nu are motive sa dea Romania pe Canada, dar "acesta nu e singurul criteriu, a contat nivelul de viata per ansamblu". El este optimist ca isi va gasi repede de munca. "Sunt putini cei care obtin din prima slujba pe care o vor. Probabil voi accepta altceva pentru inceput mai spune Adi. "Canadienii ne-au oferit informatiile necesare, dar am cautat si noi. Chiar am gasit pe Internet un forum de discutii care se numea "Escape from Romania" (Evadare din Romania), unde cei care reusisera sa plece dadeau sfaturi celorlalti". in total, Adi a cheltuit, in prima faza, 1.500 de dolari canadieni. Urmeaza sa mai plateasca alti 1.500, in momentul in care i se va elibera viza.
Se cauta tineri, intelectuali, vorbitori de limba franceza
in prezentarile sale, Guy Nolin face reclama posibilitatilor pe care le-ar avea romanii in Canada: un emigrant isi va gasi repede de munca, va trai intr-o societate libera si cu un standard de viata ridicat. "Somajul in Quebec este de 8 la suta, dar experienta ne-a aratat ca imigrantii romani pot sa se adapteze foarte bine. Aici exista deja o importanta comunitate romaneasca. Candidatii romani se integreaza cu usurinta in societatea francofona din Quebec. Facem aceste intalniri, pentru a nu mai fi nevoie ca ei sa apeleze la intermediari", explica Guy Nolin. Cele mai cautate job-uri in Quebec sunt cele din domeniul biologiei, chimiei, fizicii si informaticii. Pentru a ajunge in Canada, un candidat trebuie sa treaca mai multe etape de selectie, care iau in considerare pregatirea, experienta profesionala, varsta si cunostintele lingvistice. Conform grilei de selectie a Quebecului, se acorda un anumit numar de puncte pentru fiecare din aceste criterii. O buna cunoastere a limbii franceze este esentiala pentru reusita unui candidat. Unul care are studii universitare, spre exemplu, va primi mai multe puncte decat cel care are doar liceul. Cel care are intre 20 si 35 de ani va avea numarul maxim de puncte la criteriul varsta, in timp ce un candidat peste 45 de ani nu mai obtine nici un punct. O persoana care are 5 ani de experienta in munca va primi un numar maxim de puncte la acest criteriu. Acestora li se adauga unul mai general care se refera la adaptabilitate: o persoana care a vizitat deja Quebecul sau care are rude sau prieteni in Quebec va primi in evaluare cateva puncte in plus. Intregul proces dureaza intre 12 si 14 luni.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite