Campioni ai Europei la pensii pe caz de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 5,6 milioane de pensionari români, peste 800.000 figurează ca bolnavi sau invalizi Vârsta medie reală a românilor care se retrag din activitate este de doar 53 de ani. Peste 16%

Din cei 5,6 milioane de pensionari români, peste 800.000 figurează ca bolnavi sau invalizi

Vârsta medie reală a românilor care se retrag din activitate este de doar 53 de ani. Peste 16% din ei se pensionează înainte de termen, pe motiv de boală sau de invaliditate. Din cei 5,6 milioane de pensionari, peste 800.000 sunt bolnavi sau invalizi, o proporţie nemaiîntâlnită în Europa. Anual, mii de falşi pensionari îşi "cumpără" dosarele menite să-i scutească de muncă, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse intenţionează să înăsprească condiţiile de acordare a gradelor de invaliditate.

Românii au o vârstă medie reală de pensionare de aproximativ 53 de ani. "S-a ajuns în această situaţie pentru că multe persoane au ales să se pensioneze, fie pentru că nu şi-au mai găsit un loc de muncă, fie pentru că au considerat pensionarea drept o soluţie pentru a avea un venit lunar stabil", explică Marian Preda, sociolog la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, într-un studiu prezentat recent de Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Privitor la fluctuaţia numărului de pensionari, specialistul indică faptul că, în 1990, în România existau 3,5 milioane de pensionari, în 2004 erau opt milioane, iar în prezent numărul ajunge la 5,5 milioane. "Creşterea numărului de pensionari, în perioada 1990-2004, s-a datorat <> guvernanţilor care, interesaţi de voturile pensionarilor, au luat diverse măsuri care au condus la pensionări anticipate, la scăderea vârstei de pensionare şi chiar la abuzuri în sistemul de pensii, cum ar fi cele din zona pensionarilor pe caz de boală", este de părere Marian Preda.

Adio pensie pentru cei cu gradul III de invaliditate!

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse intenţionează să condiţioneze mult mai drastic verificările medicale şi baremurile care permit pensionarea din cauze medicale, potrivit unui proiect de modificare a Legii 19/2000 privind sistemul de pensii şi alte asigurări sociale.

Oficialii MMFES vor chiar să elimine gradul III de invaliditate dintre situaţiile care produc pensii de invaliditate sau boală pentru beneficiari. Datele oficiale arată că, din cei 5,6 milioane de pensionari, peste 800.000 sunt bolnavi sau invalizi, o proporţie nemaiîntâlnită în UE. Anual sunt descoperiţi mii de falşi pensionari, care îşi cumpără cu bani grei dosarele care îi scutesc de muncă, activând apoi "la negru", în ţară sau în străinătate.

Potrivit proiectului, două dintre noile condiţii vor fi ca invaliditatea să fi survenit în perioada în care potenţialul beneficiar era neapărat plătitor de asigurări sociale, sau la cel mult un an după data la care i-a încetat calitatea de asigurat. Totodată, proiectul de modificare a Legii 19/2000 va anula dreptul la pensie de invaliditate şi celor care au realizat jumătate din stagiile de cotizare, în raport cu vârsta pe care o aveau atunci când au făcut solicitarea de pensionare. "Este neapărat nevoie să limităm accesul la pensia de boală şi invaliditate, astfel încât doar persoanele asigurate să poată beneficia, în corelaţie cu principiul contributivităţii, la asigurările sociale", a motivat preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, Mariana Câmpeanu, propunerile restrictive din proiectul de act normativ.

O altă măsură preconizată de MMFES este excluderea de la indemnizaţii a persoanelor care au gradul III de invaliditate. "Această categorie de beneficiari are posibilitatea de a desfăşura o activitate productivă şi - implicit - de a realiza stagii de cotizare", se arată în motivaţiile măsurilor propuse în proiectul de act normativ.

Mii de falşi invalizi căpuşează sistemul asigurărilor

Anual, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM), aflat în subordinea Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale, descoperă mii de astfel de persoane, care îşi cumpără cu bani "grei" dosarele de pensionare pe caz de boală. Numărul lor nu poate fi cunoscut exact, ci doar în urma verificărilor făcute prin sondaj de INEMRCM. În urma acestor verificări, sunt depistaţi, în medie, 2.000 de falşi pensionari pe caz de boală. Şi cum pensia medie de invaliditate este mică - aproximativ 400 RON, mulţi dintre ei o rotunjesc muncind la negru.

În cursul anului 2006 au fost internate la INEMRCM 9.420 de persoane, din care 2.849 de persoane pentru consultaţii de investigaţii şi evaluarea capacităţii de muncă şi 6.137 pensionari de invaliditate pentru verificare de expertiză, potrivit datelor puse la dispoziţie de CNPAS. Din cele 2.849 cazuri de propunere la pensie de invaliditate evaluate în institut la solicitarea medicilor experţi din teritoriu, 58% nu prezentau afecţiuni invalidante la momentul internării, fiind respinse de la încadrarea în grad de invaliditate. De precizat că propunerile de pensionare pe caz de invaliditate sunt făcute de medicii specialişti din reţeaua curativă. Dintre cei 6.137 de pensionari de invaliditate verificaţi în INEMRCM, în 32% din cazuri s-a constatat redobândirea capacităţii de muncă, fiind depensionaţi.

Este neapărat nevoie să limităm accesul la pensia de boală şi invaliditate, astfel încât doar persoanele asigurate să poată beneficia de aceasta, în corelaţie cu principiul contributivităţii la asigurările sociale
Mariana Câmpeanu,
preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale

Făptaşii, greu de depistat

INEMRCM nu are competenţa să stabilească dacă documentele medicale care stau la baza întocmirii dosarului medical pentru pensionarea de invaliditate sunt false. Şi, după cum afirmă oficialii CNPAS, nu există o pârghie legală prin care să fie traşi la răspundere cei depistaţi ca falşi pensionari de invaliditate, în afara privării de indemnizaţia obţinută ilegal. La începutul acestui an, la nivelul serviciilor de expertiză medicală se aflau în evidenţă 836.240 pensionari de invaliditate, din care 689.957 revizuibili. "Numai în 2006 s-au înregistrat 200.000 de pensionări de invaliditate, ceea ce este imens şi în totală necorelaţie cu evoluţia bolilor din România", preciza fostul preşedinte al CNPAS, Mihai Şeitan, în primăvara acestui an. Judeţele cu număr mai mare de pensionari, peste media pe ţară, sunt: Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Maramureş, Ilfov, Argeş, Sălaj, Dâmboviţa, Suceava, Caraş-Severin, Olt, Arad, Sibiu, Mureş. Surse din CNPAS au dezvăluit că există destule sesizări care arată că mulţi dintre falşii pensionari activează "la negru", în ţară sau "afară". "Au fost situaţii în care erau chiar la muncă, în Italia, la construcţii", explică un oficial din MMFES.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite