Calvarul recuperării banilor din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două zile de la apariţie, legea de decontare a cheltuielilor pacienţilor provoacă discuţii Concepută cu scopul de a returna pacienţilor banii cheltuiţi în perioada spitalizării,

La două zile de la apariţie, legea de decontare a cheltuielilor pacienţilor provoacă discuţii

Concepută cu scopul de a returna pacienţilor banii cheltuiţi în perioada spitalizării, "Legea Paveliu" se dovedeşte a fi inaplicabilă.

În urmă cu câteva zile, a intrat în vigoare o lege, propusă de deputatul PDL Sorin Paveliu, prin care bolnavii care îşi cumpără medicamente în perioada spitalizării au dreptul să ceară banii înapoi.

În timp ce managerii spitalelor reclamă lipsa unor norme de aplicare, ministrul sănătăţii consideră că legea este "demagogică şi populistă".

Şefii de spital, nelămuriţi

"Este o lege formulată la modul general, care poate naşte confuzii atât în rândul pacienţilor care nu ştiu cu exactitate ce servicii sunt rambursabile, cât şi în rândul medicilor care nu au norme de aplicare după care să se ghideze.

Astfel, un pacient care se internează cu o fractură, dar suferă şi de scleroză multiplă poate considera că spitalul este obligat să îi ramburseze şi cheltuielile făcute pe achiziţionarea medicamentelor pentru această afecţiune", ne-a declarat Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Şi managerul Spitalului Colentina, Petre Coşereanu, consideră această lege puţin probabil de a fi aplicată.
"De exemplu, dacă spitalul ia un medicament la licitaţie la preţul cel mai mic, iar bolnavul îl achiziţionează din afară cu un preţ mult mai mare, apare problema preţului care trebuie decontat", a afirmat managerul.

Paveliu trimite managerii la minister

Potrivit deputatului Sorin Paveliu, bolnavul care doreşte rambursarea cheltuielilor trebuie să înregistreze o cerere şi o copie a chitanţei/facturii la secretariatul spitalului sau la Casa de Asigurări.

Acesta trebuie să se asigure că primeşte un număr de înregistrare, dar şi că investigaţia pe care doreşte să o deconteze este trecută în foaia de observaţie.

Iniţiatorul legii a mai propus managerilor care nu înţeleg ce trebuie să facă să întrebe la minister, care poate să elaboreze norme de aplicare pe cazuri unitare.

Nicolăescu: "Legea este imorală, inaplicabilă şi populistă"

El a precizat că pot apărea situaţii în care bolnavul să cumpere medicamente la un preţ mult mai mare decât cel al spitalului. În această situaţie nu se ştie cine suportă diferenţa de preţ.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite