Căldura transformă alimentele în bombe toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici de la piaţă nu mai avem siguranţa că produsele pe care le cumpărăm sunt întru totul naturale şi sănătoase Temperaturile ridicate din ultima perioadă nu ne provoacă doar o

Nici de la piaţă nu mai avem siguranţa că produsele pe care le cumpărăm sunt întru totul naturale şi sănătoase

Temperaturile ridicate din ultima perioadă nu ne provoacă doar o stare de disconfort, ci afectează şi ceea ce mâncăm. Producătorii din industria alimentară avertizează că pe timp de caniculă cele mai perisabile sunt produsele lactate şi preparatele din carne.

Specialiştii în managementul resurselor naturale ne atenţionează şi asupra necazurilor pe care le-ar putea provoca fructele şi legumele, tratate cu diferite substanţe pentru a rezista cât mai mult şi a avea un aspect îmbietor trei-patru zile.

Când mergem la piaţă sau la supermarket, ne orientăm să alegem doar legumele şi fructele care arată mai bine. Nu întotdeauna opţiunea noastră este şi cea mai sănătoasă. "Suntem într-o situaţie dificilă, pentru că ne confruntăm cu temperaturi foarte mari.

Oamenii se simt obligaţi să se apere, folosind pesticide pentru combaterea dăunătorilor sau produse de conservare pentru a le păstra o perioadă mai îndelungată de timp. Şi toate astea afectează sănătatea", ne-a declarat prof. univ. Mihai Berca, specialist în managementul resurselor naturale. Acesta ne sfătuieşte să fim foarte atenţi ca legumele şi fructele să nu aibă pete negre sau mucegai. Toxina de fermentaţie ajunge în întreaga legumă, chiar dacă îndepărtăm părţile nedorite.

"De multe ori găsim roşii foarte frumoase, colorate şi tari. Nici pe acestea nu e bine să le luăm pentru că ele au fost păstrate cu un conservant. Cel mai adesea se foloseşte clorura de calciu, care nu e foarte toxică, dar nici nu este de dorit să o avem în alimentaţie.

Aceşti stimulatori de creştere nu sunt foarte periculoşi, dar ar putea să deregleze metabolismul consumatorului", ne-a spus Mihai Berca. Nu de puţine ori am văzut la piaţă cum vânzătorii stropesc din când în când produsele pentru a le păstra un aspect cât mai viu. "Ar bine ca, din când în când, să existe şi un control asupra apei. Dacă pe căldura asta salata are frunza ţeapănă, atunci înseamnă că a fost pus în apă puţin azot. Acesta e foarte periculos. Se întâmplă aşa ceva în pieţele de la noi.

Unul are o marfă mai veche şi vrea să o ţină trează. Nitraţii sunt foarte periculoşi, cancerigeni". Ar fi indicat să rupem o bucată, să o spălăm şi să gustăm. Dacă se constată un gust sălciu sau amar, nu trebuie să cumpărăm leguma respectivă.

Produsele ecologice, cele mai sănătoase, însă o raritate la noi

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a amintit de alimentele ecologice. "La noi nu le găsim proaspete, ci la conservă şi sunt exagerat de scumpe. Sunt mai curate şi sunt obţinute într-un sistem agroindustrial, unde nu sunt folosite îngrăşăminte. În afară există magazine specializate".

Gheorghe Mencinicopschi spune că şi în străinătate se folosesc pesticide, însă în cantităţi foarte precise. "La noi se folosesc cu lopata. Ţăranii nu au utilaje cu care să verifice sau să dozeze. Avem o legislaţie care să împiedice, dar cine să facă analize, că astea costă enorm.

Trebuie să existe infrastructuri cu adevărat eficiente care să îl facă pe producător conştient. Scrie frumos în lege, însă nimeni nu poate controla. Nu există bani la noi. În SUA se fac zilnic analize şi statistici pe pieţe, iar la 4 dimineaţa se difuzează în mass-media. Oamenii sunt informaţi şi avertizaţi asupra pericolului, iar produsele, imediat retrase de pe piaţă. La noi, oamenii ştiu că nimeni nu poate să îi controleze chiar dacă avem o lege".

Pericol de cancer şi diabet

Şi legumele, şi fructele aduse din import suferă modificări. "Căpşunile din Spania vin mari şi frumoase şi când mâncăm au gust de cauciuc. Sunt tratate clar cu unul sau doi conservanţi. N-au cum să stea patru-cinci zile fără să se strice. Aceste fructe, din punct de vedere al siguranţei alimentare, sunt în regulă, pentru că UE vine cu produse verificate, dar conservanţii creează un disconfort în ceea ce priveşte calitatea alimentară", a precizat Mihai Berca.

Ce am putea păţi dacă am consuma, în mod repetat, fructe şi legume tratate cu diferite substanţe? "Vorbim de două tipuri de toxicitate. Cea acută: ai mâncat şi pe timp scurt apar manifestările patologice. Asta e mai puţin periculos.

Dar, dacă mănânci zi de zi, efectele se văd în timp şi plesnesc sub formă de boli ale civilizaţiei: cardiovasculare, cancer, diabet, hipertensiune, boli ale ficatului şi rinichilor. Dacă le spălăm, degeaba. Substanţele nocive nu stau la suprafaţă. Intră în fruct", atenţionează Mencinicopschi.

Atenţie la preparatele din carne şi lactate!

Producătorii din industria alimentară avertizează că nerespectarea normelor de transport şi de depozitare a produselor alimentare poate afecta calitatea acestora, iar în perioadele caniculare cele mai perisabile sunt produsele lactate şi preparatele din carne.

Aceştia spun că nu este suficient să se respecte normele de producţie, dacă transportul şi depozitarea produselor alimentare se realizează necorespunzător. Magazinele unde se comercializează produsele alimentare trebuie să fie dotate cu camere frigorifice, astfel încât alimentele să fie păstrate în cele mai bune condiţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite