Calciul, motiv de dosar penal pentru asistenţii medicali de pe ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii medicali de pe ambulanţă nu au voie să administreze calciu pacienţilor nici pe cale orală, intravenos sau intramuscular, deoarece îşi riscă locul de muncă sau se pot alege cu

Asistenţii medicali de pe ambulanţă nu au voie să administreze calciu pacienţilor nici pe cale orală, intravenos sau intramuscular, deoarece îşi riscă locul de muncă sau se pot alege cu un dosar penal, a avertizat dr. Raed Arafat, directorul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). "Calciul este un medicament foarte periculos şi cu toate acestea asistenţii medicali îl administrează cu mare uşurinţă pacienţilor care fac hipocalcemii sau atacuri de panică.

Administrarea unei doze de calciu la un bolnav cardiac poate avea consecinţe fatale. Cu toate că astfel de situaţii nu au fost semnalate oficial, ştiu sigur că ele există", ne-a declarat dr. Arafat. Acesta a atras atenţia cadrelor medicale că există un Ordin nr. 1092/1500 din 7 septembrie 2006, care stabileşte competenţele personalului medical care lucrează pe ambulanţă.

"Legea nu-i permite asistentului medical de pe ambulanţă să administreze medicamente decât în situaţia în care acesta este autorizat de un medic să o facă, şi numai în limita cunoşţinţelor şi competenţelor sale", a adăugat şeful SMURD.

Potrivit dr. Arafat, problema cea mai des întâlnită în cazul asistenţilor medicali angajaţi pe ambulanţă este aceea că, de multe ori, aceştia confundă hipocalcemiile cu atacurile de panică, administrându-le pacienţilor fiole de calciu. Însă calciul poate fi administrat numai în urma unor investigaţii medicale amănunţite.

Ordinul 1092/1500 stipulează faptul că depăşirea neautorizată a competenţelor de către membrii unui echipaj va duce la aplicarea unor sancţiuni administrative, civile ori penale persoanei sau, după caz, persoanelor vinovate.

Echipajele de prim ajutor şi de urgenţă cu asistent pot fi autorizate de către un medic din structura unităţilor de primiri urgenţe să efectueze manevre ori să administreze medicaţie care nu face parte din competenţele acestora. În astfel de cazuri, răspunderea este integrală a medicului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite