Cadoul - "medicament" împotriva depresiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din Houston a publicat, recent, un studiu în urma căruia specialiştii au descoperit cu surprindere că o mare parte a populaţiei, în loc să se destindă şi să se bucure, suferă

Universitatea din Houston a publicat, recent, un studiu în urma căruia specialiştii au descoperit cu surprindere că o mare parte a populaţiei, în loc să se destindă şi să se bucure, suferă mai degrabă de depresii în perioada Crăciunului.

Cauzele acestor depresii sunt mult mai complexe, având în vedere faptul că nu doar celibatarii au astfel de manifestări, ci şi familiştii, cei care aparent ar trebui să se bucure de timpul petrecut alături de cei dragi. În general, oamenii suferă de sărbători din aceleaşi motive, în oricare parte a globului s-ar afla: banii sunt insuficienţi pentru a cumpăra cadourile pentru cei dragi, iar bugetul familiei este prea mic pentru a pregăti sărbătoarea Crăciunului aşa cum se cuvine.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că scurtarea perioadei de lumină pe timpul iernii, când soarele răsare mai târziu şi apune mult mai devreme, este un alt factor cu importanţă majoră în apariţia stărilor depresive. Cantitatea insuficientă de lumină duce la scăderea producţiei de hormoni de care depinde buna-dispoziţie. Depresiile de toamnă-iarnă sunt, de altfel, catalogate drept depresii sezoniere, deoarece apar ca o consecinţă a scăderii intensităţii luminoase.

Spre exemplu, Asociaţia britanică pentru tulburări sezoniere a realizat un experiment de combatere a acestor tulburări prin expunerea celor care sufereau de depresii la cantităţi mari de lumină (luminoterapia sau cura de lumină). Aceste depresii sezoniere produse de lumina insuficientă - diferenţiate de psihologi de cele provocate de sărbătorile de iarnă - pot amplifica stările depresive din perioada Crăciunului.

Când Crăciunul de acasă nu-i ca în reclame

Principalii vinovaţi de apariţia stresului şi a stărilor depresive din perioada Crăciunului sunt aşteptările nerealiste, susţin specialiştii. Toate problemele ni se trag din copilărie şi din reprezentările idealiste furnizate de societatea de consum.

În fragedă copilărie, se formează un concept general legat de felul în care ar trebui să arate Crăciunul ideal într-o familie. Apoi, de-a lungul vieţii, încercăm să ne apropiem cât mai mult de acest model, uneori utopic, şi să copiem fidel scenariile agreate de societate.

Televiziunea ne furnizează permanent imagini idilice, cu familii fericite, reunite în jurul bradului sau al meselor îmbelşugate. Spoturile publicitare, vitrinele magazinelor, întreaga atmosferă ne împing către un anume deziderat: îndeplinirea cu succes a Crăciunului! Subliminal, societatea occidentală transmite fiecăruia dintre noi un mesaj care amplifică stresul pe măsură ce Crăciunul şi Anul Nou se apropie.

Adesea, femeile sunt copleşite de pregătiri

În urma studiilor efectuate de specialiştii americani, constrângerile financiare sunt reclamate de majoritatea persoanelor analizate (cheltuieli ridicate, costul cadourilor, al preparatelor pentru masa de Crăciun şi revelion). Cei cu familie numeroasă, mai ales femeile, se pot simţi obosiţi şi copleşiţi de responsabilitatea pregătirilor specifice perioadei (cumpărături, gătit, curăţenia casei etc.).

Alt motiv de depresie este însă şi imposibilitatea de a petrece sărbătorile alături de familie, fie pentru că aceasta este departe, fie pentru că obligaţiile de serviciu împiedică acest lucru. Reversul este şi situaţia în care toţi membrii unei familii, indiferent că se înţeleg sau nu, trebuie să petreacă sărbătorile în familie.

Perspectiva reîntâlnirii cu persoane pe care nu le simpatizezi şi pe care încerci să le eviţi cât mai mult este un stres suplimentar, care poate genera depresii. La polul opus, se situează cei cu puţini prieteni sau cei singuri, care se pot simţi mai izolaţi şi însinguraţi în această perioadă.

Cadoul este în sine un simbol de apreciere la adresa celui căruia îi este destinat. Felul în care este "ambalat" şi prezentat un dar reprezintă, de asemenea, un mesaj foarte important pe care îl transmitem celui căruia i-l dăruim. Conf. dr. Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti, consideră că nevoia fiecăruia dintre noi de a primi un cadou este în fapt nevoia de a redescoperi perioada copilăriei şi nevoia de a fi apreciaţi şi recompensaţi de către cei din jur.

Se pare că, tocmai de aceea, în perioada Crăciunului, când cei mai mulţi se aşteaptă să primească daruri de la cei din jur, creşte numărul cazurilor de sinucideri şi depresii în rândul celor singuri sau cu situaţii familiale dificile. De altfel, cadourile sunt utilizate în anumite forme de psihoterapie şi pot fi considerate chiar "medicamente" foarte eficiente împotriva depresiei şi a sinuciderilor.

Socializaţi!

Pentru toate aceste motive, cercetătorii, psihologii şi sociologii au întocmit o listă de recomandări care ne pot ajuta să ne relaxăm şi să ne bucurăm de această perioadă.

Nu vă fixaţi prea multe obiective de atins în timpul sărbătorilor, ci, dimpotrivă, alcătuiţi-vă un program cât mai relaxant, cu cât mai puţine obligaţii.
Încercaţi să împărţiţi sarcinile în familie pentru pregătirile de sărbători. Nu încercaţi să fiţi singura gazdă pentru toţi prietenii.

Conform folclorului urban, potrivit căruia cele mai frumoase cadouri sunt cele pe care ţi le faci singur, printre atenţiile pe care le cumpăraţi pentru cei dragi, mai strecuraţi şi câte ceva pentru dumneavoastră.
Cei care au tendinţa de a se simţi trişti sau deprimaţi, să se înconjoare de cât mai mulţi prieteni şi de familie. Dacă nu îi aveţi aproape pe cei dragi, aţi putea încerca să vă faceţi prieteni noi.
Nu renunţaţi până nu încercaţi, recomandă psihologii.

Nevoia fiecăruia dintre noi de a primi un cadou este în fapt nevoia de a redescoperi perioada copilăriei
Florin Tudose,
medic psihiatru

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite