Bunătatea, secretul longevităţii cuplului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exprimarea reciprocă a sentimentelor de afecţiune pentru partener salvează căsnicia. Un ingredient aparent banal al longevităţii unui cuplu fericit este readus în discuţie de Danièle

Exprimarea reciprocă a sentimentelor de afecţiune pentru partener salvează căsnicia.

Un ingredient aparent banal al longevităţii unui cuplu fericit este readus în discuţie de Danièle Balmelle, consilier conjugal la Asociaţia Franceză a Centrelor de Consiliere Conjugală (A.F.C.C.C): bunătatea. Autoare a unor studii referitoare la relaţiile de cuplu, Daniele Balmelle susţine că atunci când cei doi parteneri ştiu să-şi exprime bunătatea unul faţă de celălalt, relaţia este în siguranţă.

Danièlle Balmelle este de părere că există mai multe modalităţi prin care putem fi buni unul cu celălalt şi toate aceste gesturi îi oferă partenerului siguranţă, linişte sufletească şi încredere. Bunătatea pare să fie singura verigă care poate ţine doi oameni împreună cu adevărat. "Primul pas pe calea bunătăţii este să vă atingeţi partenerul chiar şi atunci când nu sunteţi în pat", explică specialista franceză.

"De multe ori oamenii căsătoriţi, care mai au şi copii, uită să se ţină de mână, să se sărute tandru pe obraz sau pur şi simplu să se sărute ca doi adolescenţi îndrăgostiţi, chiar dacă sunt în public. Trebuie ca ambii parteneri să se simtă iubiţi şi altfel decât strict ca obiecte de obţinere a plăcerilor sexuale", susţine Balmelle. Nu este nimic mai important decât strângerea de mână a celui drag atunci când eşti într-un moment dificil.

Ritualurile cuplului

Al doilea pas este să vă creaţi un obicei din a fi buni şi tandri cu celălalt, chiar dacă nu aveţi neapărat dispoziţia necesară sau aveţi unele reproşuri de făcut în legătură cu comportamentul partenerului. Spre exemplu, un soţ iubitor ajuns acasă nu se aruncă pe canapea în faţa televizorului interesându-se doar de meniul cinei, ci îşi ascultă soţia (chiar dacă uneori acest lucru îi poate părea un adevărat supliciu!), îi masează umerii soţiei şi încearcă să o liniştească atunci când este îngrijorată din diverse motive ce ţin de problemele de serviciu sau de problemele domestice.

Chiar dacă nu întotdeauna soţia nu îşi exprimă pe moment recunoştinţa, va şti că şi soţul este la fel de obosit şi că are la rândul lui nevoie de relaxare, iar în timp va aprecia eforturile soţului ei de a menţine calmul şi echilibrul în căsnicie.

"Există cupluri care îşi pun pasta de dinţi pe periuţă reciproc, sau situaţii când soţia îi pregăteşte soţului pachetul cu mâncare pentru serviciu, sau îl aşteaptă trează atunci când soţul trebuie să lucreze până târziu", povesteşte specialista în probleme de cuplu. Aceste adevărate ritualuri, în care cei doi fac mici sacrificii pentru celălalt, au darul de a-l face pe cel (cea) cu care convieţuiţi să simtă că se poate baza pe partener.

Este un mesaj zilnic, că partenerul rezonează pe aceeaşi lungime de undă, că este gata oricând să sară în ajutor şi că o face cu plăcere. Să spui "mulţumesc" sau "te rog", sunt de asemenea formule incluse la capitolul bunătate.

"Atunci când soţul sau soţia ta face ceva pentru tine, nu este deloc rău să-i spui <> ", explică specialista de la A.F.C.C.C. "Iar dacă îţi ceri iertare atunci când faci ceva greşit , partenerul tău va simţi că nu ai intenţionat să-l răneşti. Mai mult, acest tip de politeţe elementară demonstrează respect pentru partener, o condiţie esenţială pentru orice relaţie de succes.

Complimentele ajută mult. "Spune-i partenerului sau partenerei tale cât de bine arată sau ce idee bună a avut să se îmbrace într-un anume fel", explică Danièlle Balmelle. "Toţi avem nevoie de confirmări. Este foarte important ca aceste confirmări să vină de la persoana pe care ne bazăm cel mai mult în viaţă" susţine ea. Mai valoroase decât complimentele spuse direct sunt vorbele bune pe care le spunem despre partenerul nostru în faţa celorlalţi. Un compliment făcut de faţă cu prietenii sau un moment în care ne vorbim partenerul "de bine" atunci când nu este de faţă are efecte profund benefice asupra relaţiei.

În primul rând, ne întăresc propriile convingeri despre cât de mult ne iubim partenerul şi de ce. În al doilea rând, deseori se întâmplă ca unul din soţi să afle că cel/cea cu care convieţuieşte l-a vorbit de bine şi acest lucru îl face să fie foarte mândru la rândul său de partener. În astfel de situaţii, ambii parteneri se simt norocoşi că s-au găsit reciproc. Bunătatea în momente dificile face minuni.

"Dacă soţul tău tocmai şi-a pierdut slujba, este mult mai bine să pregăteşti o cină romantică şi să-i sugerezi să sărbătoriţi faptul că a scăpat de o slujbă care nu-i plăcea şi să ciocniţi un pahar pentru următoarea slujbă care va fi mai bună şi mai bine plătită, chiar dacă în sinea ta te îndoieşti de acest lucru", recomandă Danièlle Balmelle. Este o demonstraţie că ştiţi să-i fiţi alături şi la greu. În plus, impuneţi atitudinea corectă faţă de un necaz: optimism şi puterea de a o lua de la capăt.

>> Toţi avem nevoie de confirmări. Este foarte important ca acestea să vină de la persoana pe care ne bazăm cel mai mult în viaţă
Danièlle Balmelle,
specialist în relaţii de cuplu

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite