Bucurestiul vinde obligatiuni de 120 milioane euro pe piata europeana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Convorbire cu primarul Razvan Murgeanu * Intermedierea va fi facuta de consortiul ABN Amro - JP Morgan, pentru o dobanda de 4,5 la suta si un comision sub un procent * Banii vor fi folositi pentru imbunatatirea traficului in oras

- De ce nu ati vandut dvs., direct, obligatiunile?
- Obligatiunile municipale pot fi vandute de primarie sau de o institutie specializata. Pentru ca ne adresam pietei internationale de capital, am facut licitatie, la care am invitat primele zece firme clasate pe plan international pentru acest tip de operatiuni financiare. Au fost opt ofertanti, printre care Citi Grup, BNP Paribas, Bank Austria CREDITANSTALT. Consortiul ABN Amro si JP Morgan a iesit castigator. Criteriul de selectie a fost experienta similara, dar si cat la suta a fost cumparat de investitori si comisionul firmei. Acest comision depinde de perioada pe care noi vrem sa facem emisiunea, adica 5, 7 sau 10 ani, in functie de succesul acestei emisiuni pe piata. Ar fi foarte bine sa fie o perioada mai lunga. Dobanda este foarte buna, de 4,5 la suta, pentru ca interesul europenilor pentru obligatiunile bucurestene este acum foarte mare. Succesul mai depinde si de alte influente, legate de tara, de aderarea Romaniei la UE, daca se semneaza sau nu tratatul si asa mai departe. Atunci, aceasta institutie, care este si consultant, iti spune cand este momentul prielnic de a iesi pe piata. Noi vom semna chiar in aceasta saptamana scrisoarea de mandat acordat consortiului.
- Dar ce faceti cu gradul de indatorare al Bucurestiului?
- Gradul de suportabilitate al Capitalei este fixat la maximum 20 la suta din veniturile proprii, iar nivelul atins pe 2005 este de 6,8 la suta. Avantajul nostru este ca perioada de gratie este mare, timp in care nu platim nici dobanzi, nici rate, ceea ce ne permite sa ne imprumutam.
- Daca nu o sa atrageti suficiente fonduri, la o dobanda asa de mica?
- Cred ca faptul ca avem unul dintre cele mai serioase consortii din domeniu dovedeste ca si emisiunea va avea succes. Mai ales ca intreaga operatiune a fost supravegheata de unul dintre cei mai buni directori ai nostri, Cristina Parvulescu, de la Credite externe. Nu stiu de ce are o imagine rea, pentru ca, din vara anului 2002, de cand a ajuns in aceasta functie, doamna Parvulescu s-a implicat in atragerea de credite externe de aproape 200 de milioane de euro, din totalul de 400 de milioane pe care le-a luat municipalitatea. La banii astia, se adauga alte 100 de milioane de euro granturi sau credite nerambursabile, ceea ce nu e putin lucru. Noi urmeaza sa derulam contracte cu BERD, pentru reabilitarea sistemului de termoficare, de management al traficului sau pentru reabilitarea zonei istorice. Tot Cristina Parvulescu a realizat programul de reabilitare a Statiei de epurare a apelor uzate Bucuresti, care a determinat Comisia Europeana - prin ISPA - sa ne dea cel mai mare grant acordat vreodata unei institutii publice locale, de 70 milioane euro.
- Ce veti face cu banii obtinuti de pe piata europeana?
- Obligatiunile emise vor fi de aproximativ 120-150 de milioane de euro, iar banii vor fi folositi pentru proiecte de infrastructura: constructia pasajului de la Basarab, parcajul de la Gara de Nord, achizitia de noi tramvaie pentru liniile reabilitate si parcari de resedinta in cartiere. Suma totala va depinde de piata europeana, unde putem iesi pentru ca primaria are rating BB Stabil. Noi vom cere actualizarea, acum, la inceputul lui aprilie, pentru ca s-a imbunatatit si ratingul de tara si vom avea unul mai bun, cu siguranta.
- Care este comisionul luat de consortiu?
- Intre 85 si 130 de mii de euro, adica sub unu la suta, bani din care se vor plati si cheltuielile pentru listarea la bursa, pentru realizarea documentelor si organizarea conferintelor de acolo. Pentru ca primarul care va fi va trebui sa sustina proiectele acolo, sa-i atraga pe investitori.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite