VIDEO FOTO Ce femeie a fost şi ce bărbat a ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 14 ore pe masa de operaţie, trei medici au transformat o femeie de 35 de ani din Bucureşti în bărbat, aşa cum şi-a dorit. În România s-au făcut în ultimii 17 ani doar şase operaţii de schimbare de sex, prima în 1995. Operaţia este gratuită şi nu garantează transformarea perfectă.

O femeie a fost transformată în bărbat. Acesta este rezultatul operaţiei de schimbare de sex finalizată ieri la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Intervenţia a fost una extrem de dificilă, spun medicii, pentru că presupune mai multă rigoare chirurgicală decât la operaţiile de schimbare de sex de la bărbat la femeie. Pacienta căreia i s-a implantat un neopenis, o femeie de 35 de ani din Capitală, se află acum sub supraveghere medicală, la primul etaj al Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri

Vezi VIDEO din timpul operaţiei pe Click.ro

Tratamente îndelungate

Echipa de zece chirurgi a fost condusă de către dr Cristian Niţescu. Alături de acesta au mai operat dr Cătălin Scurtu, medic primar de chirurgie plastică, şi dr Călin Chibelean, medic primar urolog la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni. Anterior intervenţiei de marţi, pacienta a fost supusă unei operaţii de vaginectomie, adică de eliminare a vaginului.

Aceasta a fost făcută de dr Gabriel Mitulescu, medic de chirurgie generală la Centrul de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni. „În cazul nostru este o femeie cu un creier de bărbat. Este pacientul transsexual adevărat. Am mai făcut o reconstrucţie de penis la un pacient care avusese o electrocuţie. Performanţa noastră de marţi reprezintă prima operaţie de schimbare de sex de la femeie la bărbat la el", a spus doctorul Niţescu.

Pentru a putea beneficia de o asemenea intervenţie chirurgicală, pacienta a traversat mai multe proceduri medicale şi juridice. După primirea diagnosticului de transsexual, a fost evaluată de un medic endocrinolog, care a confirmat lipsa oricărui sindrom genetic şi a tulburărilor congenitale ale hormonilor sexuali. Apoi a urmat un tratament cu hormoni şi pregătirea psihologică pentru operaţia de schimbare de sex. „Am reconstruit neopenisul de la nivelul antebraţului anterior.

Am format un lambou (bucată de carne sau de piele care se conservă pentru a fi grefată în alte părţi ale corpului, n.r.). Am făcut un desen în care acest lambou se ridică cu tot cu arteră, venă şi nervi", a descris şeful echipei de chirurgi etapele premergătoare operaţiei propriu-zise. Doctorul Niţescu i-a creat pacientului neoscrotul din labiile mari şi a inserat proteze testiculare. La finalul acestor intervenţii de microchirurgie, acelaşi medic i-a ataşat neopenisul la zona receptoare.

GALERIE FOTO din timpul operaţiei

„Important era să poată urina din picioare"

Cu toate că intervenţiile de până acum au fost încheiate cu succes, curajoasa pacientă pe cale să devină, cu acte în regulă, pacient, mai are încă multe etape medicale de traversat. Ţinută acum sub supraveghere medicală, femeia-bărbat urmează să fie supusă unor investigaţii urologice, iar peste un an va fi supusă unei noi intervenţii pentru a-i aplica neopenisului şi un suport osos.

Chiar şi aşa, dimensiunea organului nu va depăşi 18 centimetri. „Pacientul nu arată diferit de alţi bărbaţi. Chiar şi vocea îi este bărbătească, dar subţire. Are un defect genetic. A fost fericit că nu mai avea vagin. Important pentru el era să poată urina din picioare. Eu sunt cel care a stricat ce-a făcut natura. În urma operaţiei de vaginectomie, n-a mai fost nici femeie, nici bărbat. Ar fi trebuit să-i fi făcut CNP cu indice zero", a comentat doctorul Gabriel Mitulescu. Deşi va pleca din spital bărbat, după cinci ani de tratamente şi evaluări, bucureşteanca supusă operaţiei de schimbare de sex, transformarea nu este totală. Ca bărbat, el nu va putea ejacula, deci va fi steril.

"În cazul nostru este o femeie cu un creier de bărbat. Este pacientul transsexual adevărat. ''
Cristian Niţescu specialist în chirurgie estetică

Bărbaţi care au născut

Americanul Thomas Beatie (37 de ani) a suferit în 1998 o operaţie parţială de schimbare de sex, devenind bărbat, dar păstrându-şi organele reproducătoare femeieşti. În 2008 a adus pe lume o fetiţă, căreia îi spune „micul meu miracol". El a ales să devină mamă, întrucât soţia sa, Nancy Roberts, nu putea face copii. Thomas Beatie nu este primul transsexual, care a născut. Înaintea lui alţi trei americani şi un chinez deveniseră mămici.

Primul transsexual vrea să redevină bărbat

Sorin Raţiu şi-a dorit să devină femeie încă din adolescenţă şi a fost primul pacient care a suferit o operaţie de schimbare de sex în România. Din 1995 până acum, viaţa bărbatului devenit femeie s-a schimbat doar în rău. „Nu sunt nici femeie, nici bărbat", spunea Sorina în urmă cu ceva timp, după ce a făcut tratamente hormonale chinuitoare, dar care nu au ajutat-o să fie cine îşi dorea.

„Mi-au tăiat doar penisul şi am rămas aşa. A fost o joacă. La un an m-am operat ca să îmi facă gaură. Nu puteam să am o relaţie sexuală cu nimeni, pentru că aveam dureri foarte mari. Mi-au crescut sânii, în schimb. Acesta era singurul lucru care mă făcea să arăt a femeie", a declarat Sorina, acum în vârstă de 35 de ani.

De-a lungul celor 17 ani de când este femeie, Sorina şi-a scos însă silicoanele implantate de teamă că va face cancer şi şi-a distrus faţa cu sodă caustică ca să nu-i mai crească barba. Acum locuieşte în Sibiu, mai mult pe străzi, singurul ei venit fiind pensia de boală de 240 de lei. Trecătorii care îi cunosc povestea o mai ajută din milă. Ea speră ca, într-o zi, să se poată opera din nou, ca să redevină bărbat, aşa cum a fost până la 19 ani. O astfel de intervenţie ar costa-o acum aproximativ 30.000 de lei.

Prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Floreasca, cel care l-a transformat pe Sorin, spune că, din păcate, pacientul său nu s-a adaptat la noua lui viaţă. „Sorina este un drum fără întoarcere. A fost un pacient cu un discernământ limitat şi cu un intelect mai redus. Celelalte cinci cazuri pe care le-am avut după această primă intervenţie le consider succese, doi dintre aceşti pacienţi şi-au refăcut viaţa", a declarat acesta în 2010.

"Nu puteam să am o relaţie sexuală cu nimeni, pentru că aveam dureri foarte mari. Doar sânii mă făceau să arăt a femeie.''
Sorina Raţiu transsexual

Dr. Cristian Niţescu

Sorina Raţiu
Dr. Cristian Niţescu

- Vârsta: 45 de ani
- Ocupaţia: specialist în chirurgie estetică şi director medical la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
- A mai efectuat o reconstrucţie de penis.

"Viaţa sexuală e oarecum departe pentru că acest neopenis va trebui armat peste un an cu un os de coapsă sau cu oase peniene.''

Dr. Vitalie Stan

- Vârsta: 39 de ani
- Ocupaţia: medic primar chirurgie plastică şi director medical la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
- Este doctor în Ştiinţe Medicale.

"Pacientul a îndeplinit toate formele legale pentru această operaţie. Demersul acestuia a început în urmă cu aproape cinci ani.''

Dr. Gabriel Mitulescu

Dr. Vitalie Stan

- Vârsta: 47 de ani
- Ocupaţia: medic primar chirurgie generală la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni
- Este membru al Eurosurgery şi al Societăţii Române de Chirurgie.

"În urma operaţiei, pacientul nu arată diferit faţă de alţi bărbaţi. Are un defect genetic şi acum este fericit că nu mai are vegin.''

Schimbarea sexului, cu aprobarea instanţei

Intervenţia chirurgicală de schimbare de sex se face doar dacă persoana în cau­ză are o hotărâre judecătorească definitivă prin care i se permite schimbarea statutului civil din bărbat în femeie, respectiv din femeie în bărbat.  „În funcţie de perseverenţa persoanei, realizarea dosarului necesar pentru schimbarea sexului durează de la doi la cinci ani", a explicat profesorul dr Ioan Lascăr, medic estetician la Spitalul Universitar de Urgenţă Floreasca din Capitală. Potrivit acestuia, orice persoană care doreşte o operaţie de schimbare de sex are nevoie de diagnosticul de transsexual, pus de un specialist psihiatru, şi de analize amănunţite care să nu contraindice intervenţia chirurgicală de schimbare a identităţii sexuale.

„Persoana respectivă trebuie să fie evaluată psihiatric, în mod repetat şi de către mai mulţi specialişti, iar dacă diagnosticul este favorabil, se mai fac o serie de consulturi interdisciplinare ginecologice, endocrinologice, neu­rologice", a explicat profesorul Ioan Lascăr. În cazul în care dosarul medical final este favorabil operaţiei de schimbare de sex, persoana mai trebuie să obţină în instanţă o hotărâre judecătorească definitivă pentru schimbarea stării civile.

„Fără hotărârea judecătorească nu pot opera, fiindcă legal nu pot interna o femeie şi s-o externez bărbat", precizează profesorul Lascăr. Hotărârea judecătorească permite persoanei care solicită schimbarea identităţii sexuale modificarea numelui şi a sexului în actele de identitate oficiale, mai spune profesorul Lascăr.

În România s-au mai făcut alte cinci operaţii de schimbare de sex, toate realizate de profesorul dr Ioan Lascăr. El a făcut două schimbări de sex la femei pe care le-a transformat în bărbaţi şi trei operaţii de schimbare de sex la bărbaţi pe care i-a transformat în femei. „Pentru că nu este operaţie estetică, ci este tratament chirurgical pentru o afecţiune psihiatrică, adică pentru transsexualitate, costurile întregi ale operaţiei sunt suportate de stat, din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, deci pentru pacient este gratis", a mai precizat Lascăr.

6 români au suferit operaţii de schimbare de sex în ţară. Costul unei asemenea intervenţii nu a fost făcut public, dar poate ajunge la 60.000 de euro.

Dr. Gabriel Mitulescu
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite