Bucurestenii - asteptati la Casa Vinului
0Renumitul oenolog, dr. Pusca, creatorul sampaniei de Panciu, pune la dispozitia doritorilor cele mai celebre soiuri de vinuri din toate marile podgorii ale tarii
Pe B-dul Mihalache, din Bucuresti, in imobilul situat la nr. 121, functioneaza de mai mult timp un veritabil centru de desfacere a vinurilor imbuteliate si varsate - Casa Vinului - al carui proprietar este cunoscutul oenolog dr. ing. ec. Ion Pusca, un impatimit al viticulturii romanesti, creatorul sampaniei de Panciu. Unica in felul ei, "Casa" doctorului Pusca are o sala de prezentare, crama, vinoteca, spatii largi de depozitare, amenajate dupa cele mai riguroase reguli de pastrare a delicatelor licori obtinute in marile podgorii romanesti ori straine. In Casa Vinului de pe B-dul Mihalache 121 se gasesc vinuri provenind din toate regiunile viticole ale tarii. Toate soiurile aflate la vanzare se degusta, clientii avand posibilitatea sa aleaga bautura care le place cu adevarat, nu eticheta. Degustarea este gratuita. Pentru persoanele pretentioase, exista la vanzare vinuri de colectie din cele mai renumite soiuri si podgorii. La cerere, vinul poate fi imbuteliat pe loc in sticle unicat realizate de mari maestri sticlari. De asemenea, sticlele pot fi tinute in casete tip artizanat sau pungi special create pentru ocazii deosebite. In Casa Vinului se gasesc si vinuri din zone viticole celebre de pe intreg mapamondul. In ce priveste vinurile varsate, cele mai cautate mai ales acum, in preajma sarbatorilor, dr. Ion Pusca ii invita pe bucuresteni sa-i viziteze crama, in care are cele mai apreciate soiuri de vin alb, roze, rosu - seci, demiseci sau dulci - din podgoriile de la Panciu, Murfatlar, Odobesti, Stefanesti-Arges, Nicoresti, Dragasani, Jidvei, Medgidia, Valea Calugareasca, Bucium, Cotnari. Pentru pastrarea calitatii si prospetimii, toate vinurile varsate sunt pastrate in recipiente speciale sub atmosfera de dioxid de carbon, evitandu-se astfel orice contact cu aerul si, deci, oxidarea vinului. Crama in care se gasesc butoaiele cu vin varsat este in intregime climatizata, temperatura de aici fiind mentinuta constant la 16-18 grade Celsius. In acest sens, la toate intrarile au fost montate perdele speciale de protectie termica, in asa fel incat prezenta oamenilor care degusta sau care lucreaza in crama sa nu deranjeze armonia licorilor aflate in tezaurul nepretuit al Casei Vinurilor. Vinurile varsate sunt vandute din crama in butelii noi, care se autosigileaza la livrare. Totodata, dr. Pusca a introdus si cel mai nou sistem de vanzare, la mare succes azi in SUA si tarile U.E., respectiv sistemul "Bag in box" (punga in cutie), folosit pentru prima data in centrul de pe B-dul Mihalache. Noutatea consta in aceea ca vinul este introdus direct la podgorie in pungi vidate, la 3,5 sau 10 litri, confectionate dintr-un material special, rezistent si flexibil. Pungile prevazute cu o canea la una din extremitati sunt introduse in cutii speciale, frumos ornate, care la o petrecere in familie sau la ocazii festive pot fi amenajate in adevarate minibaruri. Vinul fiind imbuteliat sub vid, pe masura golirii, punga se restrange, astfel ca niciodata continutul acesteia nu va intra in contact cu aerul. Personalul "Casei Vinului" este unul supraspecializat, clientii fiind indrumati sa aleaga cel mai bun vin pentru scopul urmarit, respectiv sarbatoare in familie, botez, nunta, cadouri, receptii etc.