A vizitat lumea cu buzunarele goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Iavorenciuc a vizitat zeci de ţări de pe toate continentele lumii şi dezvăluie secretele unei vacanţe reuşite cu extrem de puţini bani. Globe-trotterul susţine că 500 de euro sunt suficienţi pentru ca un cuplu să petreacă două săptămâni în marile capitale europene.

Gheorghe Iavorenciuc (54 de ani) a ajuns în 76 de ţări de pe toate continentele. A străbătut 450.000 de kilometri din bătrâna Europă până în îndepărtatele Indii cu toate mijloacele de transport posibile, cu harta în mână şi cu un rucsac în spate.

A vizitat tot ce i-a ieşit în cale, a căutat să pătrundă tainele culturii europene, a mâncat alături de băştinaşi în colibele triburilor uitate de lume din Deşertul Sahara, s-a rugat alături de călugării budişti din China, s-a plimbat pe fluviul Kwai din Thailanda şi a testat direct de la sursă trabucurile cubaneze. „Îmi place să descopăr lumea, lucruri, locuri şi civilizaţii noi pe care să le cunosc personal, nu doar din cărţi şi documentare", susţine bărbatul, care este patronul unui restaurant din Botoşani.

Ponturi

Călător în jurul lumii pe cont propriu, Gheorghe Iavorenciuc este convins că românii sunt sclavii companiilor de turism din ţară care le vând pe sume exorbitante doar statul la soare cu burţile pline de mâncare şi băutură. Tocmai de aceea vine în ajutorul celor care nu au bani mulţi, dar vor o vacanţă de vis în străinătate.

Cei care vor să iasă pentru prima dată din ţară ar trebui să facă un tur al marilor capitale europene. Bărbatul vine în ajutorul celor care au bani puţini şi vor o vacanţă de vis. Globe-trotterul susţine că un sejur de 12 zile prin Paris, Londra, Roma şi Praga nu costă mai mult de 500 de euro, dacă eşti informat şi ştii să-ţi planifici vacanţa.

Biletele de avion, cumpărate din timp, costă cel mult 140 de euro dus-întors Iaşi-Paris, iar de acolo poţi călători spre celelalte capitale cu trenul, o călătorie fiind de aproximativ 15 euro pe zi. Cazarea ajunge la maximum 20 de euro pe zi, la pensiuni de trei stele sau în apartamente.

Preţuri mici, destinaţii exotice

În Mauritius, alături de ţestoase-gigant



Mâncarea şi băuturile costă 15 euro pe zi. „Cei care vor să intre la operă sau să vadă un spectacol de cabaret sau de teatru trebuie să ştie că  locurile la galerie nu costă mai mult de 4 euro şi mereu sunt 80 de bilete gratuite. Trebuie doar să ştii ce să întrebi", a spus globe-trotterul.

Cu cât destinaţia este mai exotică şi mai îndepărtată, cu atât preţurile sunt mai mici. Zece zile în Thailanda costă, spre exemplu, cât un sejur pe Valea Prahovei, iar o săptămână în Maldive ajunge cât un concediu în Bucovina la o pensiune de 5 stele. „Biletele de avion sunt mai scumpe. Dacă faci rezervare din timp, nu depăşesc 500 de euro dus-întos. Cazarea şi masa sunt mai ieftine decât în România. Cu 500 de euro ai tot ce vrei, inclusiv un ghid care să te îndrume spre toate atracţiile zonei. În plus, poţi plăti în rate vacanţa", a mai spus Iavorenciuc.

Bărbatul susţine că cei care vor să călătorească prin intermediul agenţiilor ar trebui să le contacteze pe cele din afara ţării, care oferă pachete de vacanţă ieftine şi de calitate.

A mâncat şobolani de câmp şi a băut ţuică de şarpe

image

Lui Gheorghe Iavorenciuc îi place să ia contact cu băştinaşii



Primele ţări vizitate de Gheorghe Iavorenciuc au fost cele din fosta URSS. În 1990 a ajuns în Ucraina, după ce şi-a deschis o firmă de import-export şi lucra cu parteneri din spaţiul ex-sovietic. Mai apoi şi-a planificat şi prima ieşire în ţările occidentale. Călătoria în Spania, Portugalia şi Maroc a durat 40 de zile şi a fost făcută cu rucsacul în spate, fără ghid şi fără cazare la hoteluri. Înainte de orice drumeţie, botoşăneanul se documentează câteva luni, stabileşte traseul călătoriei, bugetul şi obiectivele pe care ar dori să le viziteze.

În 20 de ani a ajuns în ţări de care mulţi nici n-au auzit. A mers pe urmelele aztecilor şi incaşilor din America Latină sau a străbătut jungla amazoniană din Brazilia. De asemenea, a vizitat Asia, iar în Africa a locuit alături de băştinaşii din triburile sahariene. A fost nevoit să mănânce gândaci, papagali, broaşte-ţestoase sau şobolani de câmp. „Gândacii au gustul unor seminţe prăjite. Se mai fac şi salate cu gândaci şi alune sau migdale. În Vietnam am băut ţuică de şarpe. Un anume tip de şarpe este pus la macerat cu alcool din orez şi se face un fel de tinctură", a afirmat globe-trotterul.

Spune că cel mai mult l-a împresionat exotismul Cubei. „O altă ţară care m-a fascinat este Cambodgia, unde aproape întreaga populaţie este tânără. Bătrânii au fost exterminaţi de khmerii roşii. Toată lumea din ţara asta învaţă", a povestit botoşăneanul.

"Gândacii au gustul unor seminţe prăjite. Se mai fac şi salate cu gândaci şi alune sau migdale. În Vietnam am băut ţuică de şarpe."
Gheorghe Iavorenciuc
globe-trotter

Agenţii străine

- Jet Airways pentru zona Oceanului Pacific
- Agoda- zona Asiei
- Rumbo pentru Cuba
- MuchoViaje pentru zona latină a lumii
- Booking.com pentru întreaga lume

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite