"Binecuvântează, Doamne, maşina robului Tău!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nenorocirile care s-au abătut anul trecut asupra ţării îi fac pe tot mai mulţi români să apeleze la ajutorul preoţilor. Se sfinţesc case, gospodării, poduri peste ape, şcoli, cazarme

Nenorocirile care s-au abătut anul trecut asupra ţării îi fac pe tot mai mulţi români să apeleze la ajutorul preoţilor. Se sfinţesc case, gospodării, poduri peste ape, şcoli, cazarme militare, spitale, săli de conferinţe, restaurante, computere, avioane, camioane, autoturisme etc.
Sfinţirea fereşte de tamponări
Nu orice obiect se poate sfinţi. De exemplu, nu se pot sfinţi verighetele, înainte de căsătorie, pentru aceasta existând chiar slujba de cununie. Unii preoţi spun că nu se pot sfinţi nici cruciuliţele care se poartă la gât, pentru că nu există o rugăciune pentru ele. Nu acelaşi lucru însă se poate spune despre autovehicule. Pentru ele există o rugăciune de sfinţire specială, care în trecut era folosită pentru sfinţirea corăbiilor şi a vapoarelor. Cu timpul însă, rugăciunea a fost adaptată pentru maşini. Autoturismul va fi pregătit cum se cuvine înainte de binecuvântare. Trebuie să fie curat atât în habitaclu, cât şi în portbagaj, iar caroseria şi motorul să fie spălate. Capota va fi ridicată, în aşa fel încât să se poată stropi motorul cu agheasmă. Uşile autoturismului şi portbagajul vor fi lăsate deschise. Chiar şi în interiorul maşinii se dă cu apă sfinţită, pe fiecare scaun şi pe volan. Preotul zice de trei ori: "Se binecuvântează maşina aceasta prin stropire cu apă sfinţită, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin!". Apoi spune: "Doamne, Cel ce eşti Calea, Adevărul şi Viaţa, Cel ce porţi de grijă făpturilor Tale, îndreptându-le şi păzindu-le paşii, Cel ce ai trimis lui Isaac şi lui Tobie îngeri împreună călători, şi călătoria şi întoarcerea lor paşnică ai făcut-o, Cel ce L-ai ridicat pe Ilie la cer cu căruţa de foc, iar înspre Emaus ai călătorit dimpreună cu Luca şi cu Cleopa, binecuvântează maşina robilor Tăi (se rosteşte numele proprietarului), ocrotindu-i în drumurile lor de toate primejdiile, dându-le înger păzitor, însoţindu-i cu dumnezeiasca Ta binecuvântare şi întorcându-i totdeauna cu pace la casa lor. Căci Tu eşti Cel ce ocârmuieşti şi binecuvântezi toate şi ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin!" O rugăciune asemănătoare se face şi pentru binecuvântarea elicopterelor sau a avioanelor. Preotul stropeşte cu apă sfinţită fuselajul, motoarele, aripile, elicele, apoi se urcă în cabina piloţilor şi în interiorul avionului, dând cu agheasmă pe fiecare loc. Se crede că de atunci încolo aparatul va fi ferit de accidente.
Rugăciuni pentru oprirea ploilor
"Toate binecuvântările şi sfinţirile de care se bucură creştinul în timpul vieţii se numesc ierurgii", explică profesorul de religie Radu Ilaş, preot la Biserica Sf. Teodora de la Sihla, din Bucureşti. Ierurgiile sunt slujbe oficiate de preoţi sau episcopi, care au menirea de a scoate credincioşii, natura şi lucrurile ce îi înconjoară de sub puterea vrăjmaşului şi de a-i sfinţi, a-i curăţa şi a-i binecuvânta prin pogorârea asupra lor a harului şi a puterii dumnezeieşti." Există rugăciuni speciale pentru ogradă, vie, pomi şi fructe, grădini, holde, animale, pentru oprirea ploilor abundente ori pentru secetă, pentru izbăvirea de cutremur, pentru cei ce călătoresc şi pentru cei ce nu pot dormi, pentru copiii care nu reuşesc să înveţe. Se mai rostesc rugăciuni pentru binecuvântarea instituţiilor sau aşezămintelor, a uneltelor, aparatelor la care se lucrează, la inaugurarea unor firme sau spaţii comerciale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite