Bătăuşii stadioanelor vor fi "loviţi" de legislaţia antiviolenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suporterii agresivi vor fi sancţionaţi cu interzicerea accesului pe stadioane încă de la prima abatere, odată ce ordonanţa privind violenţa în sport va fi modificată, conform noilor

Suporterii agresivi vor fi sancţionaţi cu interzicerea accesului pe stadioane încă de la prima abatere, odată ce ordonanţa privind violenţa în sport va fi modificată, conform noilor prevederi propuse de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

"Vrem să introducem cât mai multe norme care au avut succes în Anglia, Germania şi Franţa. Vrem ca suporterii violenţi să fie obligaţi să se prezinte la secţiile de poliţie pe timpul meciurilor", a precizat şeful Statului Major al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Olimpiodor Antonescu. Celelalte schimbări propuse de IGJR sunt asigurarea pazei în interiorul arenelor şi sălilor de sport de către personal specializat, angajat de cluburi, dotarea stadioanelor cu camere video, amenajarea a cel puţin două căi de evacuare şi prezenţa unui procuror în tribune la partidele cu grad mare de risc. Acesta ar urma să ia în evidenţă persoanele sancţionate şi să le interzică accesul la meciuri în 48 de ore. "Este foarte important ca legea să prevadă că aruncarea unei petarde este infracţiune, şi nu contravenţie", a mai adăugat generalul Antonescu. Dacă ordonanţa va fi modificată, jandarmii vor acţiona doar în afara arenelor, urmând să intervină pe stadion numai în cazurile de forţă majoră. Nici vestimentaţia ultraşilor nu a fost uitată. Astfel, ei nu vor mai avea voie să-şi poarte fularele pe faţă, acest gest fiind luat drept ascundere a indentităţii şi instigare la violenţă. Conform Biroului de presă al IGJR, proiectul legislativ va fi promovat de Agenţia Naţională pentru Sport, prezidată de fostul antrenor al lotului feminin de gimnastică, Octavian Belu.

Ordonanţa se dezbate de anul trecut

Inspectoratul General al Jandarmeriei a solicitat modificarea Ordonanţei nr. 11/2006 încă din toamna anului trecut, iar o propunere în acest sens a fost înaintată, pe 17 ianuarie, către reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal, Federaţiei Române de Fotbal, Poliţiei, Ministerului Justiţiei şi cluburilor. O nouă întâlnire între Jandarmerie şi părţile implicate în combaterea violenţei pe stadioane va avea loc vineri.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite