Bătălia pe salariul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce sindicatele consideră că mărirea salariului este posibilă de la 1 iulie, patronatele condiţionează această măsură cu eliminarea grilei de ierarhizare Sindicatele şi

În timp ce sindicatele consideră că mărirea salariului este posibilă de la 1 iulie, patronatele condiţionează această măsură cu eliminarea grilei de ierarhizare

Sindicatele şi patronatele au început discuţiile pentru creşterea salariului minim pe economie, la 540 de lei, de la 1 iulie, dar partea patronală condiţionează majorarea venitului minim cu eliminarea grilei de ierarhizare, în funcţie de pregătirea profesională. Sindicatele susţin, însă, că eliminarea coeficienţilor de ierarhizare ar putea încuraja munca la negru.


Sindicatele, patronatele şi guvernul au stabilit, la sfârşitul anului trecut, ca valoarea salariului minim să fie de 500 de lei, din ianuarie, şi de 540 de lei, din iulie, dacă evoluţia principalilor indici economici vor permite acest lucru.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susţine că majorarea salariului minim este posibilă, pentru că România a înregistrat cinci luni de creştere economică. Liderul sindical a precizat că majorarea salariului minim este "imperios necesară", în condiţiile în care pentru luna iulie sunt anunţate creşteri de preţuri la gaze şi la energie.

Patronatele cer eliminarea grilei de ierarhizare

Patronatele sunt de acord cu majorarea salariului minim, dar condiţionează această creştere cu eliminarea grilei de ierarhizare, în funcţie de pregătirea profesională. Reprezentantul Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), Alexandru Mărgăritescu, a explicat că grila de ierarhizare nu-şi are rostul şi că negocierea salariului ar trebui lăsată la latitudinea patronilor. El a adăugat că eliminarea grilei sau măcar diminuarea coeficienţilor de ierarhizare ar putea duce la creşterea salariului minim.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă la nivel naţional, la salariul minim de 500 lei se aplică indici de ierarhizare între 1 şi 2, în funcţie de calificare. Astfel, dacă salariul minim al unui muncitor necalificat nu poate fi mai mic de 500 lei, venitul unui absolvent de studii superioare de lungă durată va fi de cel puţin 1.000 lei.

Păcuraru nu promite nimic

Departe de neînţelegerile dintre partenerii sociali, guvernul se abţine, deocamdată, să facă promisiuni referitoare la majorarea salariului minim. Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a explicat că este greu de spus dacă venitul minim va creşte la jumătatea anului, pentru că nu există rezultate decât pe trei luni, iar datele exacte despre evoluţia indicilor economici pe şase luni se vor şti abia la sfârşitul lunii iulie sau în august.

Păcuraru a mai spus că majoritatea angajaţilor din România câştigă salarii mai mari decât minimul pe economie, afirmaţie contrazisă de Bogdan Hossu, care a arătat că peste o treime din salariaţi primesc 500 de lei pe lună.

Salariul minim în alte ţări europene

Salariul minim brut în Europa variază între 92 euro (Bulgaria) şi 1.570 euro (Luxemburg). Salariul minim este cuprins între 92 şi 298 euro în Bulgaria, România (140 euro), Letonia, Slovacia, Polonia sau Ungaria, între 470 şi 668 euro în Portugalia, Slovenia, Malta, Spania şi Grecia şi peste 1.250 euro, în Franţa, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda şi Luxemburg.

140 euro este valoarea actuală a salariului minim

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite