Banii datoraţi la sănătate de pensionarii săraci, plătiţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au decis ca, de la 1 ianuarie 2008, sumele datorate la fondul unic de sănătate de pensionarii cu venituri mici să fie suportate de către stat. Plenul Senatului a respins ieri,

Senatorii au decis ca, de la 1 ianuarie 2008, sumele datorate la fondul unic de sănătate de pensionarii cu venituri mici să fie suportate de către stat.

Plenul Senatului a respins ieri, prin adoptarea unui amendament la OUG 90/2007 privind unele măsuri financiar fiscale în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi reglementări în domeniul cheltuielilor de personal, propunerea guvernului ca această reglementare să intre în vigoare abia din anul 2009.

Amendamentul, respins iniţial de Comisia pentru buget, a fost propus de vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD Viorel Ştefan.

Pe de altă parte, senatorii au păstrat prevederea din ordonanţă care stipula că, în anul 2008, nu vor fi acordate tichete de masă personalului din instituţiile publice locale şi centrale, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare. Peste 5,5 milioane de pensionari primesc, începând de astăzi, pensii majorate.

Pensia medie în sistemul de asigurări sociale va creşte cu 120 de lei, iar cea pentru agricultori cu 50 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie cu 30%, de la 1 noiembrie, valoarea acestuia ajungând astfel la 541 de lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut de 1.443 lei.

Astfel, după majorare, pensia medie în sistemul de stat va creşte de la 402 lei la 522 de lei, iar cea pentru agricultori va creşte de la 171 de lei la 221 de lei.

Guvernul a mai decis ca pensionarii care, după majorarea pensiilor, depăşesc plafonul până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei vor primi în continuare indemnizaţia până la sfârşitul anului, pe baza declaraţiilor de venit din octombrie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite