Bani pentru pensii şi încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea pensiilor va fi dublată de o majorare a ajutoarelor băneşti pentru încălzirea locuinţei Valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 416 lei - cât este în prezent, la

Creşterea pensiilor va fi dublată de o majorare a ajutoarelor băneşti pentru încălzirea locuinţei

Valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 416 lei - cât este în prezent, la 541 lei - în lunile noiembrie şi decembrie, a anunţat ieri ministrul muncii, Paul Păcuraru.

Practic, o pensie care în octombrie este de 500 lei, de luna viitoare va fi 650 lei. Şi plafonul de venituri până la care se alocă ajutoare de încălzire a fost ridicat, de la 500 la 650 lei. Sursele de finanţare au fost găsite într-un excedent la fondul asigurărilor sociale.

Excedentul bugetar al asigurărilor sociale pe 2007 (de peste un miliard de lei) a creat posibilitatea ca, de luna viitoare, pensiile să se majoreze cu aproape o treime, a anunţat, ieri, ministrul muncii, Paul Păcuraru.

"Guvernul apreciază că este corect ca excedentul bugetului de asigurări sociale să fie introdus în plată în ultimele două luni ale anului", a declarat Păcuraru.

Excedentul se va împărţi în plată între lunile noiembrie şi decembrie 2007. "El ne permite să majorăm valoarea punctului de pensie de la 416 lei la 541 de lei. Pentru aceasta, guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă de rectificare a Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat", a precizat ministrul muncii.

De la 1 ianuarie 2008, pensiile se vor majora din nou. "Salariul mediu brut luat în calcul la fundamentarea bugetului pe anul viitor este de 1.550 lei. Aceasta reprezintă o creştere de 7,4% faţă de lunile noiembrie şi decembrie 2007, când se aşteaptă să fie de 1.443 lei. Creşterea salarială este aplicată şi punctului de pensie, astfel că valoarea acestuia va ajunge la 581,3 lei, la începutul anului viitor", a mai spus Păcuraru.

Căldura rămâne subvenţionată

Aproximativ 1,5 milioane de familii vor beneficia şi în acest an de ajutoare de căldură, într-un cuantum mai mare faţă de anul anterior.

Plafonul pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu gaze, combustibili lichizi sau cu lemne a fost majorat la 615 lei. Pentru lunile noiembrie şi decembrie, cuantumul ajutoarelor acordate pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale se indexează cu 10,7%.

Limitele de venituri în funcţie de care se atribuie ajutor financiar rămân cele stabilite prin Ordonanţa 57/2006, privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei. Pentru perioada ianuarie-martie 2008, limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie se indexează cu 21,8%. Limita minimă a acestor venituri creşte de la 125 la 155 de lei, iar limita maximă de la 500 la 615 lei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite