VIDEO Băile Figa, cea mai nouă staţiune din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soare, plajă şi apă sărată nu se găsesc doar pe litoral, ci şi în staţiunea inaugurată recent în judeţul Bistriţa-Năsăud. Figa atrage turiştii cu piscine cu apă dulce şi apă sărată, o plajă splendidă, jacuzzi, un bazin cu nămol, terenuri de sport, toate la preţuri care sfidează criza.

La doar trei kilometri de oraşul Beclean, într-o superbă depresiune înconjurată de păduri, se află cea mai nouă staţiune din ţară, Băile Figa.

Odinioară un loc mlăştinos populat doar de animale, parcul balnear a devenit o atracţie turistică remarcabilă. Acesta se întinde pe 18 hectare, iar aici găsiţi suficiente spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, un centru spa, jacuzzi, o saună, o piscină cu apă dulce şi alta cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, dar şi o cascadă.

Peste 9.000 de turişti au venit în Băile Figa în cele două săptămâni care au trecut de la deschiderea staţiunii. Peisajul pitoresc, vremea frumoasă şi Campionatul Naţional de Atelaje, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, i-au atras pe oameni la Figa. Numărul-record de vizitatori a fost atins în weekendul trecut:  5.000 de persoane, venite din toată ţara, au ales să se relaxeze la Figa.

Coadă la tenis

Încă de la intrarea pe poarta tradiţională de lemn, adusă din Maramureş, turiştii sunt tentaţi să uite de toate grijile. Intrarea costă 5 lei în timpul săptămânii şi 10 lei în weekend. Accesul se poate face doar cu maşina; staţiunea are şi o parcare încăpătoare.

De la poartă, musafirii au o vedere de ansamblu a întregului parc balnear. În stânga aleii principale se află terenurile de sport, iar în cealaltă sunt amplasate plaja şi piscina cu apă sărată. În capătul aleii se află clădirea cu bazinul de apă dulce, centrul spa şi sala de fitness, iar alături - o terasă în stil rustic, unde turiştii se pot relaxa în voie.

Bazinele de înot sunt mereu pline



Terenurile de sport au fost arhipline în weekendul trecut, când turiştii s-au înghesuit să joace tenis de câmp şi fotbal. Unul dintre cei doi administratori ai Băilor Figa, Aurel Oprea, spune că preţurile sunt accesibile. Pentru o oră de tenis de masă sau de tenis de câmp, turistul trebuie să plătească 10 lei, iar pentru o partidă de fotbal tariful este 15 lei.

Accesul în interiorul bazei staţiunii costă 5 lei. Acolo se află bazinul cu apă dulce, centrul spa, care oferă împachetări gratuite cu nămol, şi sala de fitness, unde o oră de mişcare costă doar un leu. Tot atât costă 20 de minute de relaxare în jacuzzi şi la saună. În weekend, preţurile sunt duble.

În curând, parc acvatic

image

Copiii au la dispoziţie un spaţiu de joacă generos



O altă atracţie a staţiunii de care turiştii au profitat din plin a fost plaja staţiunii, singura din judeţ. Plaja e acoperită cu nisip adus de pe malurile Someşului, şezlonguri, umbreluţe şi chioşcuri. În preajmă vă aşteaptă o piscină uriaşă cu apă sărată. Turiştii au aici tot ce găsesc şi la mare: plajă, apă sărată şi mult soare.

Primăria oraşului Beclean intenţionează să dezvolte aici un parc Aqualand, după modelul celor din Occident. „Băile Figa pot rivaliza cu cele mai renumite staţiuni din zona Ardealului. Oricum, numărul turiştilor, 10.000 în două săptămâni, spune multe. Recordul de vizitatori s-a înregistrat duminica trecută: 3.500 din toate colţurile ţării", afirmă primarul Nicolae Moldovan.

Veniturile obţinute lunar sunt estimate de autorităţi la peste 100.000 de lei, în contextul în care turismul de o asemenea anvergură abia a debutat în zonă. Primarul mai spune că vrea să construiască încă o saună, tobogane pentru copii, un uriaş bazin rustic cu apă sărată şi o salină.

"Băile Figa pot rivaliza cu cele mai renumite staţiuni din zona Ardealului."
Nicolae Moldovan
primarul localităţii

"Am în plan şi amenajarea unui muzeu al sării. Situl arheologic este extrem de valoros."
Nicolae Moldovan
primarul localităţii

Situl arheologic, atracţie europeană

image

Împachetările cu nămol sunt gratuite



Proiectul care a stat la baza construirii staţiunii Figa a fost finanţat prin fonduri Phare, în 2005. Realizarea complexului face parte din proiectul „Creşterea valorii potenţialului balnear al lacurilor sărate din regiunea Nord-Vest", derulat printr-un parteneriat al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Cluj şi Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest. Proiectul a costat 4,2 milioane de euro, din care 1,8 milioane de euro au fost alocate staţiunii Băile Figa.

Băi şi arheologie

Dacă vă pasionează istoria, puteţi vizita situl arheologic salifer, situat în apropierea staţiunii; ajungeţi acolo în nici 15 minute de mers pe jos. Situl din Figa este la fel de valoros ca şi cel din Hallstatt (Austria), fiind frecventat de arheologi, studenţi şi masteranzi în arheologie din toată ţara.

Cercetările arată că acolo a funcţionat o exploatare de sare timp de mai multe epoci. Cele mai vechi urme datează din Epoca Bronzului, anul 3000 î.Hr. Primul cercetător care a observat o urmă de activitate preistorică la Figa a fost bistriţeanul Ioan Chintăuan, în 1977. În 2005, situl a fost examinat de arheologul Valerii Kavruk, de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din Sfântu Gheorghe, şi de profesorul Antonhy Harding, de la Universitatea Exeter, din Marea Britanie.

image

În lipsa soarelui, piscina interioară devine principala atracţie



„Este o descoperire comparabilă cu Hallstattul din Austria, descoperire care a dat numele unei epoci din Europa. Situl de la Figa va fi ceva de referinţă pentru Estul Europei", afirma atunci Valerii Kavruk.

Descoperirile includ vase folosite la exploatarea sării, ciocane de minerit, scări de lemn, garduri şi construcţii de lemn. Obiectele au fost păstrate în sit, cu excepţia unei troace (n.r. - albie, covată) ce a fost dusă la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. „Am în plan şi amenajarea unui muzeu al sării. Situl arheologic este extrem de valoros şi ar fi păcat să nu valorificăm ce avem", spune primarul Nicolae Moldovan.

Cazare ieftină, lecţii de călărie


SITUARE. Băile Figa se află într-o depresiune înconjurată de păduri, la 3 kilometri de oraşul Beclean şi la 42 de kilometri de Bistriţa.

ACCES.  De la Bistriţa până la Beclean mergeţi cu maşina pe DN 17, iar drumul dintre Beclean şi Băile Figa îl parcurgeţi în mai puţin de 20 de minute. De pe DN 17 intraţi pe DJ 32 (drum pietruit).

SEJUR. O noapte la Pensiunea Brădet din Beclean, situată pe DN 17A, vă costă 98 de lei/cameră cu două paturi şi mic dejun inclus. Detalii la telefoanele 0263/343.059 şi 0727/898901.

ACTIVITĂŢI. În apropierea Băilor Figa se află un sit arheologic salifer unic în Europa. Aici puteţi ajunge în circa 10-15 minute de mers pe jos. Dacă vă plac caii, puteţi lua lecţii de călărie la Herghelia Beclean, situată la kilometrul 28 pe DN 17 Dej-Vatra Dornei. De la Băile Figa la Herghelie se ajunge în 10 minute cu maşina.

INFORMAŢII. Mai multe detalii despre Băile Figa găsiţi pe site-urile http://www.bistritza.ro şi http://www.traiesteromaneste.ro

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite