Bac: Olimpiada copiatului la sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sistemul de învăţământ, Sportul are o singură zi de glorie pe an. Atunci când peste 60% din elevii absolvenţi de liceu din România dau examen la această disciplină. La Sport nu

În sistemul de învăţământ, Sportul are o singură zi de glorie pe an. Atunci când peste 60% din elevii absolvenţi de liceu din România dau examen la această disciplină.

La Sport nu pică nimeni. Din 12.000 de elevi care au susţinut examenul în Capitală, 8.500 au luat note de 9 şi 10, cu toate că baremele sunt mai dure decât cele de la admiterea în Academia de Poliţie. Pentru a trece Bac-ul, trebuie să alergi 50 de metri în 7 secunde, iar la Poliţie, în 7,2 secunde.

Păcăleala este vizibilă: 30% din candidaţii la Academie pică probele sportive mai uşoare; în schimb, candidaţii de la Bac obţin, în masă, rezultate strălucite în condiţiile unor bareme mult mai pretenţioase.

Ministrul învăţământului, Cristian Adomniţei, nu a făcut nimic pentru promovarea sportului în şcoli, în afară de a alerga alături de câţiva elevi la un cros electoral. El lasă să se perpetueze la infinit frauda în masă care are loc an de an.
Sportul este cea mai vitregită disciplină şcolară de la noi. I se alocă cel mult două ore pe săptămână şi este materia la care se înregistrează cele mai multe absenţe motivate prin scutiri medicale.

La Beijing cu ei!

Dacă rezultatele formidabile de la Bac nu ar fi contrafăcute, ar însemna că avem o generaţie de mari sportivi la nivelul clasei a XII-a. Avalanşa de note de 9 şi 10, în condiţiile unor bareme dure, i-ar recomanda pe majoritatea celor 8.500 de liceeni din Capitală pentru cariere sportive strălucite. De ce n-ar începe cu Olimpiada de la Beijing? Cu un aşa batalion de performeri, am spulbera orice concurenţă şi am lua toate medaliile!

Baremele sunt foarte dure, pentru performeri. Mi-e greu să cred că un elev care face o oră, două de sport pe săptămână poate scoate aceşti timpi. Unde mai pui că mulţi elevi au probleme cu greutatea.
Elena Fidatof, antrenoare de atletism, fostă campioană olimpică

Performerii spun că baremurile de sport ale Bac-ului sunt greu de atins şi de către cei care se pregătesc pentru concursurile naţionale

Din 12.000 de elevi din Capitală care au dat examen la sport, 8.500 au obţinut note de 9 şi 10. Deşi baremurile sunt mai dure ca la şcoala de poliţie, un singur elev a picat.

Elevii care au terminat liceul în această vară sunt foarte tari la sport. În Bucureşti, din 26.000 de absolvenţi de clasa a XII-a, peste 12.000 au susţinut Bac-ul la sport. La nivel naţional, din 207.000 de elevi, peste 60 la sută au optat şi ei tot pentru sport.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, mai mult de jumătate dintre elevi au obţinut note de 9 şi 10. (8.500), deşi elevii au recunoscut că nu au acordat o atenţie specială pregătirii acestei probe. Restul au luat note de 8,00 (2.385 de candidaţi), iar foarte puţini note de 7 (739).

"Nu m-am pregătit în mod special, ci numai la orele de educaţie fizică din liceu. Sper să iau 9,50", ne-a spus Adina Panait, absolventă a Liceului "Ion Neculce" din Bucureşti. Maria Vasile, o altă elevă, a afirmat: "Am avut mereu note bune la toate materiile, am îndeplinit baremurile şi sper să iau 10".

Chiar dacă numărul orelor de sport în liceu este de una - maximum două pe săptămână, Nicolae Milea, inspectorul de educaţie fizică din Inspectoratul Şcolar Municipal Bucureşti, este de părere că: "E mult mai simplu să dai Bac-ul la sport decât să mai înveţi la o materie, deoarece baremurile sunt mult mai accesibile".

Probe ca pentru concursuri naţionale

Performerii spun însă că timpii necesari pentru nota 10 sunt greu de obţinut chiar şi de un sportiv care se pregăteşte pentru un concurs naţional.

"Baremurile pentru proba de educaţie fizică sunt foarte dure, sunt baremuri pentru performeri. Mi-e greu să cred că un elev care face o oră, două de sport pe săptămână poate să scoată aceşti timpi", ne-a spus Elena Fidatof, antrenoare atletism, fostă campioană olimpică.

Antrenoarea spune că e prea mult pentru băieţi să sară în lungime 4,80 m pentru nota zece. "Pentru cei care nu sunt în sistem e dificil să sară atât de mult. Unde mai pui că foarte mulţi elevi de clasa a XII-a au probleme cu greutatea," a mai spus Fidatof. Rezultatele Bac-ului vor fi cunoscute astăzi.

Mai uşor la Academia de Poliţie

Straniu este că baremurile bacalaureatului sunt mai dure decât cele de la facultăţile unde sportul e probă de admitere. La Academia Naţională de Poliţie, unde sportul e probă eliminatorie, viteza trebuie susţinută în 7,2 secunde/50 m, în timp ce pentru Bac timpul pentru viteză e de 7 secunde/50 m. La Academie media respinşilor la probele de sport e de 30%, în timp ce la examenul de maturitate numai un singur elev din Bucureşti a picat această probă.

Alt exemplu: săritura în lungime de pe loc trebuie să măsoare 2,2 m la poliţie, în timp ce la bacalaureat 2,4 m. La proba de flotări elevii de liceu trebuie să facă 25 în 30 de secunde, în timp ce la poliţişti numărul de flotări e de 20.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite