Avocatul, actor şi orator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul în meserie aduce clienţi mulţi şi câştiguri mari, care te fac să uiţi de nopţile nedormite şi orele petrecute cu studiul legislaţiei stufoase În egală măsură râvnită

Succesul în meserie aduce clienţi mulţi şi câştiguri mari, care te fac să uiţi de nopţile nedormite şi orele petrecute cu studiul legislaţiei stufoase

În egală măsură râvnită şi invidiată, avocatura conferă titularului prestanţă, faimă, bani şi o poziţie socială bună. În spatele succesului se ascund însă foarte multă muncă şi stres, pentru că un avocat bun trebuie să aibă mereu mintea limpede, să fie bine documentat şi la curent cu toate schimbările din legislaţie.

Licenţiaţii în Drept care aleg să se facă avocaţi sunt nevoiţi, într-o primă fază, să susţină examen pentru intrarea în Barou. Testul de admitere este dificil, astfel că în fiecare an doar jumătate din cei care dau concursul reuşesc să-l şi treacă. Admişii trebuie să-şi găsească un avocat în cabinetul căruia să-şi facă stagiatura, altfel nu primesc dreptul de a profesa.

Cei care au obţinut note mari la acest examen pot avea şansa de a fi contactaţi direct de către o casă de avocatură şi de a li se oferi un contract. "Dacă nu, fiecare se descurcă cum poate. Fie în urma practicii făcute în timpul facultăţii pe lângă diverşi avocaţi, fie prin cunoştinţele proprii. Uneori te mai pot ajuta şi profesorii de la facultate", ne-a explicat Sorin Ghelmegeanu, avocat la firma "Codreanu&Sandi".

Stagiatura - momentul-cheie al carierei

Cei doi ani de stagiatură sunt esenţiali în formarea viitorului profesionist. "În cei doi ani, plimbi geanta maestrului. Pregăteşti dosare, studiezi în arhivă, depui recursuri, întâmpinări etc. Cea mai mare satisfacţie o ai atunci când pledezi în instanţă", ne-a povestit avocatul Petre Bucur.

Numai avocaţii care au trecut definitivatul au dreptul să-şi deschidă propriile cabinete, să pledeze la tribunale şi curţi de apel. După şase ani de la obţinerea definitivatului, vor putea să susţină o cauză şi în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sacrificiile meseriei

Avocaţii sunt de părere că fără nopţi nedormite nu se poate face faţă provocărilor acestei profesii. Ziua de lucru a unui avocat începe dimineaţa, la 8.30, când trebuie să fie în instanţă pentru câteva ore.

După-amiaza, sunt programate consultanţele pentru diverşi clienţi şi studierea documentelor şi a legislaţiei, care se pot întinde până la ore târzii din noapte, în funcţie de dificultatea cazului. Succesul însă aduce clienţi mulţi, diverşi, precum şi câştiguri foarte mari.

Calităţile unui avocat

"E nevoie să fii un bun orator, să ştii să îţi expui cauza astfel încât să impresionezi instanţa, să fii clar, scurt şi precis. De asemenea, trebuie să-ţi stăpâneşti foarte bine limbajul trupului. Uneori, e necesar să fii un pic şi actor", a explicat Petre Bucur.

El a adăugat că piaţa încă mai cere avocaţi. Deşi în Baroul din Bucureşti sunt 6.000, ei nu sunt suficienţi pentru a face faţă cererii. "Chiar dacă ar fi 10.000, tot ar fi puţini, pentru că legislaţia este foarte stufoasă. Un singur om nu poate acoperi decât o specializare sau două", a precizat el.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite