Avertizări de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului a trimis ieri atenţionări hidrologice în 13 judeţe din ţară Hidrologii consideră că vor fi precipitaţii de peste 40 de litri pe metru pătrat în aproape jumătate

Ministerul Mediului a trimis ieri atenţionări hidrologice în 13 judeţe din ţară

Hidrologii consideră că vor fi precipitaţii de peste 40 de litri pe metru pătrat în aproape jumătate din ţară.

Pericol de inundaţii există în Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj şi Dolj. "Cantităţile de precipitaţii sub formă de ploaie vor depăşi 25 litri/mp - izolat chiar peste 40 litri/mp în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Dolj", a precizat Lucia Ana Varga, secretar de stat la Ape din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA). Duminică seara, sute de gospodării din judeţele Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud au fost inundate din aceleaşi motive. Cantitatea de precipitaţii nu ar fi fost atât de periculoasă, dacă nu ar fi intervenit topirea bruscă a zăpezii "din cauza temperaturilor nebune din ultimele zile", potrivit spuselor directorului Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Mădălin Mihailovici.

Peste 1.500 de elevi de la şcolile şi liceul din comuna hunedoreană Crişcior au fost trimişi ieri acasă, după ce zeci de gospodării au fost inundate de apele Crişului Alb. De vină au fost ploile care au căzut în noaptea de duminică spre luni.

Inundaţiile au afectat şi multe localităţi bistriţene. Apele râului Ilişua, care s-a revărsat şi anul trecut şi a afectat grav comuna Târlişua, au intrat în zeci de gospodării de pe Valea Ţibleşului. Aproximativ 150 de familii din două sate au rămas izolate.

Drumuri blocate şi alunecări de teren în judeţul Alba

Două drumuri judeţene din Alba, ambele din zona Munţii Apuseni, au fost afectate, luni dimineaţă, din cauza ploilor abundente care au dus la revărsarea unor râuri sau la alunecări de teren. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, DJ 762 a fost blocat cu pământ şi arbori pe o distanţă de câteva zeci de metri, în urma unor alunecări de teren, în zona localităţii Lunca Goleşti, comuna Vidra. De asemenea, DJ 750 a fost inundat pe o distanţă de circa 100 de metri în zona carierei de piatră din comuna Sohodol.

Controale în teritoriu

Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor vor efectua controale în zonele expuse inundaţiilor. Vor fi verificate măsurile dispuse de autorităţi pentru prevenirea pagubelor. "Avem informaţii că unele primării nici până acum nu s-au dotat cu materiale contra inundaţiilor, deşi aveau această responsabilitate", atrage atenţia secretarul de stat în MMGA, Ana Lucia Varga.

Anul trecut, amenzile primite de administraţiile locale prinse pe nepregătite s-au ridicat la 1,1 milioane RON.

Igienizarea cursurilor de apă trebuie urgentată

Neîntreţinerea cursurilor de apă şi a văilor şi viroagelor de la munte poate duce la inundaţii. Apele pot fi blocate în scurgerea lor de tot felul de construcţii improvizate de comunităţile locale sau de depozitele de gunoaie care nu au fost din timp curăţate. "Am cerut chiar fonduri pentru amenajarea unor acumulări în munte, unde să putem ţine mari cantităţi de apă pe care să le eliberăm controlat. Însă lucrurile s-au mişcat extrem de greu. Fondurile europene se accesează prin proceduri greoaie, care consumă mult timp", a explicat Mihailovici.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite