Atenţie la fişele fiscale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile de venit trebuie depuse până la 15 mai, în caz contrar amenda ajunge la 100 de lei Persoanele fizice cu venituri rezultate din activităţi independente vor primi la cutia

Declaraţiile de venit trebuie depuse până la 15 mai, în caz contrar amenda ajunge la 100 de lei

Persoanele fizice cu venituri rezultate din activităţi independente vor primi la cutia poştală, până la sfârşitul acestei luni, fişa fiscală. Cei care nu le primesc trebuie să meargă la administraţia financiară şi să le ceară sau le pot lua de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Cetăţenii care au realizat venituri în ţări străine trebuie să completeze formulare speciale.

Cei aproximativ 500.000 de contribuali români care obţin venituri din activităţi independente vor primi, la cutiile poştale, până pe 27 aprilie, plicurile cu declaraţiile de venit pentru anul 2006. Plicurile conţin două formulare ale declaraţiei speciale privind veniturile realizate, ghidul de completare, o scrisoare adresată contribuabililor şi un plic preplătit, destinat trimiterii declaraţiilor la autorităţile fiscale. Persoanele fizice vor trebui ca, după completarea celor două formulare găsite în plicul primit, să expedieze numai unul către Fisc, iar celălalt să-l păstreze drept dovadă. Formularul are un mod special de împăturire care permite să fie văzută adresa la care trebuie expediat plicul.

Pensionarii nu primesc plicuri

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) spun că nu toată lumea va primi astfel de plicuri. De exemplu, persoanele fizice cu domiciliul stabil în România, care au obţinut venituri numai din salarii înscrise în cartea de muncă, nu vor primi niciun fel de scrisoare, obligaţiile plătirii impozitului revenind angajatorului, indiferent dacă salariatul şi-a schimbat sau nu locul de muncă, în cursul anului trecut. Din această categorie fac parte şi veniturile realizate din pensii, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc.

De asemenea, nu vor completa formulare nici cei care au câştigat venituri nete determinate pe bază de norme de venit şi venituri din alte surse a căror impunere este finală. În schimb, această din urmă categorie poate cere de la sediile administraţiei fiscale de care aparţin să completeze fişele fiscale pentru donarea a 2% din impozitul final către organizaţiile neguvernamentale.

Până la 100 de lei amendă pentru rău-platnici

"Primesc plicurile numai comercianţii, cei care au activităţi independente, care obţin venituri din chirii şi cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală", spune Robert Hofnăr, director general la Direcţia Generală de Gestiune a Impozitelor şi Contribuţiilor de la ANAF. Acesta adaugă că toate categoriile enumerate mai sus reprezintă aproape 95 la sută din deponenţii declaraţiilor de venit.

Angajaţii care au obţinut alte venituri în afara salariului înscris în cartea de muncă, dar care şi-au schimbat domiciliul în cursul anului trecut vor depune declaraţiile de venit la sediul administraţiei fiscale de la domiciliul actual. Cei care nu depun plicurile vor primi amenzi cuprinse între 10 şi 100 de lei.

Dacă nu primeşti formularul acasă, mergi după el

În cazul în care angajaţii în cauză nu primesc plicurile la domiciliu, ei vor merge la administraţia fiscală şi vor solicita un formular pe care îl vor depune acolo. Formularul poate fi luat şi de pe pagina de internet a ANAF, de la www.anaf.ro.

Însă, în acest caz, cel care completează fişa trebuie să ştie foarte bine adresa instituţiei unde trebuie trimisă. Termenul-limită pentru trimiterea declaraţiilor de venit este 15 mai.

Declaraţii pentru banii câştigaţi în străinătate

Persoanele care obţin venituri din contracte de muncă încheiate în străinătate, altele decât cele din salarii, trebuie să declare în România ce fel de venituri au obţinut. Ele vor avea grijă să obţină de la autorităţile din ţara unde au lucrat un certificat care să ateste că au plătit impozitul. În România însă, ei vor completa un formular special (201), în două exemplare. Acest formular este de fapt declaraţia specială privind veniturile obţinute în ţări străine, care se va depune direct la registratura administraţiei fiscale în care are domiciliul rezidentul. De asemenea, această declaraţie poate fi trimisă prin scrisoare recomandată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite