Atenţie la " doza" de tehnologie din cadouri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care sunt jucăriile cele mai potrivite pentru un copil? Jucării tradiţionale, jocuri de societate, jocuri care stimulează creativitatea sau jucării electronice? Acestea sunt întrebările

Care sunt jucăriile cele mai potrivite pentru un copil? Jucării tradiţionale, jocuri de societate, jocuri care stimulează creativitatea sau jucării electronice?

Acestea sunt întrebările la care Moşul trebuie să răspundă în fiecare an atunci când alege un cadou pentru cei mici. Psihologii încearcă, la rândul lor, să ofere un răspuns acestor dileme.

Goana după cadouri începe în fiecare an încă de la sfârşitul lunii noiembrie. Părinţii, bunicii, unchii, mătuşile încearcă să ghicească cât mai bine ce anume le-ar face mai mare plăcere copiilor. Indiferent de mărimea bugetului, de cele mai multe ori, acesta se pliază, în cele din urmă, în funcţie de necesităţile celor mici. Cadourile pentru ei sunt comandamentul acestei perioade.

Nu întotdeauna însă adulţii reuşesc să ghicească ce anume şi-ar dori copiii lor să primească din desaga Moşului şi cumpără cadourile influenţaţi de reclamele sau promoţiile din magazine. Astfel, în marile aglomerări urbane apare o standardizare a aşteptărilor din partea copiilor, uniformizare apărută tocmai ca urmare a industrializării producţiei de jucării.

Jucăria nu mai este un obiect unic, destinat unui copil unic, ci devine o serie, formată din milioane de obiecte identice, destinate milioanelor de copii din întreaga lume.

Armate de copii de pe glob devin dependenţi de aceleaşi dorinţe. Toţi sunt bombardaţi la unison de reclame care promovează o singură jucărie pe care o vor dori apoi cohorte de copii. Apare o uniformizare a aşteptărilor şi, ceea ce este mai grav, anularea inventivităţii şi creativităţii celor mici.

Milioane de copii au aceeaşi jucărie pe care o folosesc în acelaşi mod, fără să mai fie stimulaţi să inventeze modalităţi noi de joc sau să fie nevoiţi să-şi dezvolte imaginaţia. Legendara păpuşă Barbie, ţestoasele Ninja, personajele seriei Războiul Stelelor, Harry Potter, Stăpânul Inelelor, Scooby Doo şi multe altele asemenea sunt exemplele mondializării uniforme a universului copilăriei.

Cadouri în "cash"

Psihologii observă în ultimii ani o modificare a obiceiurilor în cadrul familiei. Copiii preferă din ce în ce mai des să primească bani cash în locul banalelor cadouri, iar vârsta la care această dorinţă apare este din ce în ce mai mică. Serile idilice de Crăciun tind astfel să se transforme în adevărate şedinţe de tranzacţii financiare, observă cu tristeţe şi îngrijorare specialiştii.

O altă tendinţă observată este cea legată de obiectele preferate de către copii. Este vorba de popularitatea gadgeturilor, MP3-urilor, iPod-urilor, telefoanelor mobile din ce în ce mai sofisticate, consolelor de jocuri etc. Valul "high-tech" îi atinge din ce în ce mai mult şi pe puştii care au sub 12 ani, ajungând până la bebeluşii care sunt răsfăţaţi de părinţi cu tot felul de dispozitive electronice care cântă sau reproduc diverse sunete.

Există însă şi voci specializate în creşterea şi educarea copilului care susţin că, în cele din urmă, tot copilul este cel mai bun consilier pentru Moş Crăciun. "Mesajul momentului este foarte clar: trebuie să fim în pas cu vremea!", susţine Catherine Watine, specialistă franceză în pedopsihologie.

"Este nevoie şi de electronică în jucăriile copiilor noştri, deoarece aceştia trăiesc şi se vor forma într-o lume dominată de tehnologii avansate şi de electronică", afirmă Watine. Ea atrage însă atenţia asupra "dozei" de tehnologie, de care nu este bine să se abuzeze în alcătuirea "reţetei" universului ludic al unui copil.

Personalitatea celui mic se "construieşte" ajutându-l să deţină puterea asupra lucrurilor din jurul său, şi nu invers. Tocmai de aceea, micuţii nu au nevoie de jucării foarte sofisticate. Trebuie să repunem pe piedestal şi să acordăm importanţa cuvenită jocurilor care stimulează apetitul copilului de a schimba lumea înconjurătoare, de a o reconfigura conform imaginaţiei sale.

"Jucându-se, copilul învaţă să-şi hrănească imaginaţia", explică Catherine Watine. "Nimic nu poate înlocui plăcerea şi experienţa unui joc de societate în care copiii se uită în ochii partenerului de joc şi îşi împărtăşesc emoţiile într-o lume reală, nu virtuală, aşa cum se întâmplă spre exemplu în cazul jocurilor video", exemplifică specialista franceză.

Alegeţi cadouri cu tâlc

Când cumpără o jucărie pentru cei mici, părinţii trebuie să se gândească în primul rând la faptul că jocurile şi jucăriile au un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Acela de a-i face pe cei mici să descopere lumea înconjurătoare, să-şi dezvolte vocabularul, să-şi dezvolte abilităţile fizice şi pe cele intelectuale (observaţia, concentrarea, reflecţia).

Oferiţi-le celor mici jucării mai puţine pe care să le schimbaţi mai des. Evitaţi să cumpăraţi jucării "sexiste" care să le ghideze prea mult gândirea în funcţie de apartenenţa sexuală ("păpuşi pentru fetiţe şi maşinuţe pentru băieţei")

Nimic nu poate înlocui plăcerea şi experienţa unui joc de societate în care copiii îşi împărtăşesc emoţiile într-o lume reală, nu virtuală
Catherine Watine
pedopsiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite