Asistenţii sociali riscă să rămână fără joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Legea obligă persoanele care activează în domeniu să aibă studii de specialitate. O bună parte dintre cei 14.000 de asistenţi sociali riscă să-şi piardă locul de muncă, din cauză

>> Legea obligă persoanele care activează în domeniu să aibă studii de specialitate.

O bună parte dintre cei 14.000 de asistenţi sociali riscă să-şi piardă locul de muncă, din cauză că nu s-au conformat legislaţiei în domeniu. Şefa catedrei de Sociologie şi Asistenţă Socială de la Universitatea Bucureşti, Elena Zamfi r, reclamă, în numele lucrătorilor din domeniu, restricţiile impuse acestora de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, cerând desfi inţarea acestui organism. De cealaltă parte, conducerea Colegiului susţine că, de fapt, familia Zamfi r urmăreşte monopolul asupra profesiei.

Disputa a început încă de acum trei ani, odată cu apariţia Legii 466/2004 ce reglementează statutul asistentului social, dar a mocnit până la sfârşitul acestei lunii. Legea 466/2004 specifi că negru pe alb că

"Persoanele fără studii de specialitate care îndeplinesc atribuţii ale asistentului social la momentul intrării în vigoare a prezentei legi au dreptul să desfăşoare aceste activităţi, dacă fac dovada că sunt înscrişi şi frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ superior cu specializarea în asistenţă socială, instituţie acreditată conform legii, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi". Şi cum legea a intrat în vigoare în noiembrie 2004, în câteva zile, angajaţii în culpă trebuie să părăsească sistemul.

Universitari versus Colegiu În schimb, prof. univ. Elena Zamfi r susţine că legea este abuzivă, întrucât sunt afectaţi peste 14.000 de asistenţi sociali, unii dintre ei lucrând în asistenţa socială încă din 1990. "Sunt scoase din sistem câteva mii de oameni, în condiţiile în care există un vid de astfel de specialişti în sistemul public", spune ea.

Prof. Zamfi r a adăugat că, la cererea facultăţilor de sociologie din ţară, va cere rediscutarea în regim de urgenţă a legislaţiei privind asistenţii sociali: "Acest Colegiu nu are dreptul să facă un control al diplomelor. Noi le spunem studenţilor că au dreptul să profeseze în baza diplomei de licenţă şi când termină, ei afl ă că nu este posibil! Aşa că trebuie să meargă la Colegiu, să plătească o taxă şi să obţină avizul. Noi considerăm că insti tuţiile de învăţământ superior nu au nevoie de o parafă în plus", spune Elena Zamfi r. În opinia ei, preşedintele CNAS nu este persoana potrivită să acorde avize, întrucât nu are doctoratul în domeniu.

Nu există o evidenţă clară în sistem Preşedintele Colegiului , Florian Sălăjeanu, atrage atenţia asupra riscurilor prezente. "Oricine poate face în prezent o anchetă socială, indiferent dacă are sau nu studii de specialitate! În sistem este un haos", a explicat el.

Sălăjeanu a adăugat că nu se ştie exact câţi lucrători sociali sunt acum în sistem şi că, prin obţinerea avizului de la Colegiu, ei sunt inventariaţi. El a spus însă că dedesubturile acestui scandal sunt încercările familiei Zamfi r de a controla profesia. "Ştiţi cine lucrează ca asistent social în primăriile de la sate? Secretara, bibliotecara, agentul agricol. Ei au avut termen trei ani să urmeze o formă de învăţămant superior, li s-a dat o şansă. Dar mulţi n-au vrut să profi te de ea", a explicat preşedintele cole giului.

Ministerul Muncii este de partea Colegiului

>> Ori cine poate face în prezent o anchetă socială, indiferent dacă are sau nu studii de specialitate! În sistem este un haos.

Florian Sălăjeanu, preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali Orfelinatele riscă să rămână fără personal, dacă legea va fi aplicată ad litteram Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Teodora Bertzi (foto), crede că această profesie trebuie întărită, de aceea toţi specialiştii din domeniu au nevoie de respectivul aviz de la CNAS. "Cei care fac anchete sociale au o mare responsabilitate.

Dacă nu le fac corect, cineva trebuie să-i judece", consideră ea.

Secretarul de stat a mai spus că nu există în acest moment nicio intenţie a ministerului de a aduce vreo modificare legii statutului asistentu - lui social.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite