Asfalt şi canalizare pe banii săracilor din Petroşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în campania electorală li s-a promis canalizare, asfalt şi gaz metan, locuitorii cartierului Colonie din Petroşani trebuie să scoată bani din buzunar dacă doresc modernizarea zonei în

Deşi în campania electorală li s-a promis canalizare, asfalt şi gaz metan, locuitorii cartierului Colonie din Petroşani trebuie să scoată bani din buzunar dacă doresc modernizarea zonei în care stau.

Un întreg cartier din municipiul Petroşani este revoltat după ce municipalitatea le-a cerut oamenilor să contribuie cu suma de 30 de lei de persoană, pentru a li se asfalta străzile şi realiza o reţea de canalizare.

Primarul localităţii spune că programul prin care se derulează acest proiect obligă beneficiarii să participe cu o sumă de bani. Cartierul Colonie din Petroşani este locuit în cea mai mare parte de familii sărace pentru care suma solicitată reprezintă un efort financiar mare.


Zeci de familii din cartierul Colonie - Petroşani sunt extrem de revoltate după ce mai mulţi angajaţi ai primăriei le-au cerut să contribuie cu câte 30 de lei de persoană, pentru a li se asfalta străzile, dar şi pentru realizarea reţelei de canalizare.

În fapt, Primăria Petroşani a un iniţiat un proiect care va fi trimis până pe data de 15 martie a.c. spre aprobare şi finanţare către Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Miniere din România (ANDZM), dar care, pentru a fi eligibil, cere o contribuţie financiară şi din partea comunităţii care va beneficia de obiectivul finanţat.


Revoltă generală în Colonie


Zona aleasă de edili pentru punerea în practică a proiectului a provocat o nemulţumire generală în rândul oamenilor din Colonie. "Nu mi se pare corect. Ce fac cu impozitele noastre dacă noi plătim pentru asfalt şi pentru canalizare? Ei au venit aici, unde sunt oamenii cei mai săraci, iar în oraş le-au băgat şi gazul metan pe banii noştri, până la uşa apartamentului. Iar noi, ca să avem asfalt şi canalizare, lucruri pe care le aşteptăm de 40 de ani, trebuie să plătim. Sunt mii de oameni aici care nu-şi permit să dea banii aceştia.


În campania de anul trecut (n.r. - în anul 2006, la Petroşani au fost alegeri locale pentru funcţia de primar), primarul a promis că ne face străzile, dar n-a zis că noi trebuie să le plătim", a declarat Aurica Coşove. Femeia are o pensie de 300 de lei şi ar trebui să plătească pentru toţi membrii familiei circa 120 de lei, bani pe care spune că nu are de unde să-i dea.


"Aşa e programul de finanţare"


"Suntem ai nimănui în cartierul acesta...", s-a plâns şi Bălan A., un alt localnic. "De ce nu au cerut şi în zonele în care stau cei avuţi?! Acolo s-a făcut drum cu pavele, s-a băgat gaz, fântână arteziană... Noi suntem o infecţie pentru ei, Colonia o vizitează doar când trebuie să-i alegem". Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, admite că proiectul ales pentru realizarea celor două obiective în Colonie nu este cel mai bun prin forma de finanţare.

"Din păcate, aşa este programul de finanţare: beneficiarii trebuie să dea o sumă de bani. Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Miniere din România nu a acceptat să suportăm din bugetul local contribuţia populaţiei din Colonie pentru aceste proiecte. O să merg să stau de vorbă cu oamenii din Colonie şi să le explic cum stau lucrurile".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite