Are sau nu viitor energia nucleară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele care produc acest tip de energie vor acorda de acum o mai mare atenţie centralelor nucleare. Factorii de decizie de la nivel internaţional trebuie să hotărască în perioada următoare viitorul centralelor nucleare pentru evitarea unor dezastre globale.

Situaţia critică în care a ajuns Japonia din cauza exploziilor de la centrala nucleară Fukushima i-a pus pe gând pe liderii lumii în privinţa siguranţei acestor echipamente de producere a energiei electrice.Japonia, ţară cunoscută pentru exportul de tehnologie, dar şi pentru cutremure, nu a reuşit să împace meşteşugul omului cu natura. Iar asta i-a speriat pe reprezentanţii ţărilor care folosesc energia nucleară, făcându-i să conştientizeze că o catastrofă naturală nu poate fi nici prevăzută, nici controlată.

Autorizaţii pentru noi reactoare au fost suspendate, iar centralele deja în funcţiune vor trece prin teste de stres severe. Germania a demonstrat şi în această situaţie că îşi merită apelativul de „locomotivă". Cancelarul german Angela Merkel a anunţat recent că centralele nucleare deschise înainte de 1980 pe teritoriul ţării sale şi care încă funcţionează vor fi închise. Această decizie şocantă este un semnal puternic pentru viitorul comunităţii ţărilor deţinătoare de centrale nucleare şi al celor nou-venite în acest club, considerat, până recent, unul select.

Drama din Ţara Soarelui Răsare nu va rămâne în mod sigur anonimă, cum nu au fost uitate nici dezastrele de la Three Mile Island (SUA, 1979) şi Cernobîl (Ucraina, 1986). O invenţie dedicată mai întâi distrugerii şi apoi „binelui" omenirii nu putea să nu creeze probleme pe măsura reputaţiei care a făcut-o celebră.

Cum stă România

Cele două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă asigură 20% din producţia de energie a ţării. Unitatea 1 a fost inaugurată în 1996, iar cea de-a doua, în 2007. Autorităţile şi-au propus realizarea a încă două unităţi la Cernavodă până în 2020 şi a unei noi centrale nucleare în perioada 2020-2030.Cât de important este pentru România programul său nuclear? Potrivit noii strategii energetice a României, până în 2035 vor fi scoase din funcţiune capacităţi de producţie a electricităţii de 13.540 de MW, din totalul de circa 17.000 de MW în prezent, care vor trebui compensate cu noi centrale.

Mai mult, consumul de electricitate al României este aşteptat să crească cu 63% în următorii 25 de ani. „Aceste scenarii arată că vom putem acoperi consumul doar dacă realizăm unităţi noi de putere mare, precum cele nucleare. Ideea unei a doua centrale nucleare este extrem de bună, chiar dacă proiectele de acest gen durează peste zece ani", spun experţi din domeniul energetic. 

„La Cernavodă avem o tehnologie superioară"

Ca să ne facem o idee despre planurile României în domeniul energiei nucleare, „Adevărul" a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti. Aceştia au explicat siguranţa tehnologiei folosite de noi, în comparaţie cu ce s-a petrecut în Japonia. Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană CANDU 6, proiectată să reziste la cutremure de 8 grade pe scara Richter, în condiţiile în care seismele din România pot avea o intensitate maximă de 7-7,5 grade, spun oficialii Nuclearelectrica, societatea care operează centrala. Astfel că la reactoarele 3 şi 4 se va folosi aceeaşi tehnologie.

Potrivit lui Lucian Biro, expert în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, tehnologia folosită la Cernavodă este dintr-o generaţie superioară celei de la centralele cu probleme din Japonia. Totuşi, există tehnologii şi mai noi, numite „de a treia generaţie".

Tehnologia CANDU utilizează drept combustibil uraniu natural neîmbogăţit, iar răcirea se face cu apă grea în circuit închis, prezentând diferenţe majore de tehnologie faţă de centrala de la Fukushima. Tehnologia folosită la Cernavodă are un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii deoarece cantitatea de energie potenţială înmagazinată în reactor este cu mult mai mică decât în celelalte tipuri de reactoare răcite cu apă uşoară, iar încărcarea combustibilului se face săptămânal.

Oficialii companiei energetice explică de ce nu există pericolul unei explozii la Cernavodă: „În situaţia în care în urma proceselor de radioliză apare o acumulare de hidrogen, sub cupola interioară a clădirii reactorului există un sistem special de ardere a hidrogenului, aceasta ca, în cazul unei descărcări controlate în atmosferă, hidrogenul să nu producă o aprindere violentă în contact cu aerul".

"Tehnologia folosită la Cernavodă are un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii."
Lucian Biro
expert în cadrul CNCAN

„Să ne concentrăm pe eficienţă energetică!"

Indiferent de tehnologia folosită la producerea energiei electrice, reprezentanţii organizaţiilor de mediu resping construirea de centrale nucleare şi recomandă un principiu: eficienţa energetică. „Este un mit care se vehiculează de multă vreme, că centralele nucleare sunt sigure şi nu poluează. Mai mult, se spune că acestea ar fi o soluţie la schimbările climatice pentru că nu emană dioxid de carbon. Ei bine, şi această centrală are un ciclu al combustibilului, materia primă trebuie extrasă din subteran, rămân în urmă mine şi munţi de steril, comunităţile de oameni sunt afectate. Dacă în România există exact aceste riscuri, e greu să mă pronunţ. Oricum, specialiştii noştri spun că nu", a declarat Ioana Ciuta, director executiv al organizaţiei Terra Mileniul III.

Trecând peste măsurile de siguranţă pe care şi le ia un operator al unei centrale nucleare, a adăugat Ioana Ciuta, nu trebuie să scoatem din ecuaţie factorul uman, pentru că aceste echipamente nu funcţionează autonom. „Acum, odată cu acest dezastru din Japonia, ies la iveală erori umane, ascunse încă din anii '70". În ceea ce priveşte viitorul nuclear-electric al României, reprezentantul Terra Mileniul III apreciază că, dincolo de asigurarea necesarului de electricitate în ţară, la mijloc este şi un context politic.

„România se ambiţionează absurd să facă parte din acest club. Da, centralele de la Cernavodă asigură 20% din consumul intern, dar acest procent poate fi suplinit prin eficienţă energetică şi atunci vom economisi de două ori pe atât. Chiar cred că acesta este un moment istoric, în care putem vorbi de o modalitate mai eficientă de a obţine energie electrică", a adăugat Ioana Ciuta.

"Este un mit că centralele nucleare sunt sigure şi nu poluează."
Ioana Ciuta
director Terra Mileniul III

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite