Aproape 19.000 de studenţi români, bursieri Erasmus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul viitor, cuantumul bursei ERASMUS se va dubla, iar din 2009 şi elevii de liceu vor putea studia în străinătate printr-un sistem similar Studenţii români care vor să plece cu

De anul viitor, cuantumul bursei ERASMUS se va dubla, iar din 2009 şi elevii de liceu vor putea studia în străinătate printr-un sistem similar

Studenţii români care vor să plece cu burse ERASMUS (burse din programul european de sprijin pentru studenţi) în Europa vor primi din anul universitar 2007/2008 mai mulţi bani pentru perioadele în care studiază. Astfel, dacă până acum cuantumul unei burse era de aproximativ 400 de euro, acum suma se poate dubla, diferenţa fiind asigurată de instituţiile care organizează practica profesională.

"Dacă un student român primea până acum aproximativ 400 de euro pe lună pentru bursa Erasmus, din acest an el poate primi cel puţin dublu", a mai spus Monica Calotă, directorul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare. Comisia Europeană discută în prezent posibilitatea ca şi elevii de liceu să plece să studieze la instituţii străine pentru un an şcolar. "Cel mai probabil, acest lucru se va pune în practică din 2009", a adăugat Monica Calotă. În prezent, în România, sunt peste 48 de universităţi care au semnat Charta universitară Erasmus, de la care au plecat cu burse în străinătate aproape 19.000 de studenţi. Statisticile arată că domeniile cele mai solicitate de studiu alese de studenţii români sunt inginerie-tehnologie, limbă şi ştiinţe filologice, management şi ştiinţa afacerilor şi ştiinţe sociale.

Franţa şi Germania, în topul preferinţelor

Ţările alese de tineri sunt Franţa, Germania, Italia, Spania, Grecia şi Portugalia. Până acum au venit în România aproape 3.100 de studenţi străini, cei mai mulţi provenind din Franţa, Italia, Germania şi Spania.

Condiţii ca să obţii bursă Erasmus

- Să fii cetăţean român

- Să fii student la o universitate participantă în programul Erasmus

- Să fii cel puţin în anul doi

- Să ai rezultate bune la învăţătură

- Să mergi la biroul de programare comunitară al universităţii tale

Carla Bancu, studentă la economia turismului

Bursieră Erasmus în Spania, unde şi-a făcut mulţi prieteni şi a învăţat spaniola. "Acolo, cursurile sunt practice. Făceam foarte multe proiecte. Ni se puneau filmuleţe. Iar profesorul ne întreba tot timpul dacă am înţeles sau nu. Am vizitat foarte multe locuri".

Andrei Aroşoaie, student la psihologie

Bursier Erasmus la Universitatea Paris 7. "Acolo, studentul e constrâns de dorinţa lui personală de a învăţa şi nu de notă ca în sistemul de învăţământ românesc. Cursurile sunt mult mai scurte, de o oră, iar în total pe săptămână învăţam 35 de ore".

Julien Margueritte, student la business în Paris

Bursier Erasmus la Universitatea Bucureşti. "Am venit pentru că nu ştiam foarte bine ce legături există între Franţa şi România. Dar acum am descoperit că românii sunt foarte prietenoşi şi foarte deschişi la minte".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite