Aproape 50% din elevi nu citesc deloc sau citesc foarte puţină literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi optează mai degrabă pentru televizor şi compania prietenilor decât pentru teme, se arată într-un studiu făcut public ieri de organizaţia "Salvaţi Copiii". Dreptul la

Cei mai mulţi optează mai degrabă pentru televizor şi compania prietenilor decât pentru teme, se arată într-un studiu făcut public ieri de organizaţia "Salvaţi Copiii".

Dreptul la educaţie, la viaţă şi la exprimarea liberă a opiniilor sunt cele mai importante în percepţia copiilor, se arată într-un raport de cercetare de specialitate făcut public ieri de organizaţia "Salvaţi Copiii". Peste 20% din copiii cuprinşi în cercetare au indicat dreptul la educaţie ca fiind cel mai important, iar 19,4% au menţionat dreptul la viaţă.

Cercetarea arată că un elev petrece, în medie, şase ore pe zi la şcoală. Timpul dedicat efectuării temelor sau lecturii este mai redus decât cel petrecut cu prietenii sau în faţa televizorului. Astfel, pentru lectură sunt alocate, în medie, 68 de minute zilnic, 20% din repondenţi declarând că nu citesc nici măcar câteva minute. Alţi 22% au susţinut că citesc timp de 30 de minute zilnic. Lecţiile ocupă 2 ore şi 17 minute din programul unei zile obişnuite, cu variaţii foarte mari de la un elev la altul. Astfel, peste 10% au afirmat că alocă până în 30 de minute pentru aşa ceva, 20% îşi rezervă o oră şi aproximativ 50% din repondenţi peste două ore.

Rezultatele studiului arată că elevii alocă foarte puţin timp şi acţiunilor de voluntariat peste 75% din ei afirmând că nu desfăşoară nicio activitate de acest tip. Un sfert din totalul persoanelor chestionate au declarat că nu practică nicio activitate sportivă. Timpul petrecut cu prietenii are o medie zilnică de două ore şi 45 de minute, iar cel petrecut pentru joacă pe calculator de o oră şi 23 de minute.

Numai 8% spun că au tot ce-şi doresc

Referitor la situaţia economică a familiei, 4,1% din elevi au spus că banii nu ajung nici pentru strictul necesar, 9% au afirmat că banii abia ajung de pe o zi pe alta, 46,2% că reuşesc să se descurce destul de bine, iar 30,6% au considerat că trăiesc mai bine decât alţii. Doar 8% au afirmat că banii pe care îi au le permit să aibă tot ce îşi doresc. Raportul de cercetare privind opiniile elevilor asupra importanţei şi respectării drepturilor copilului în România a fost realizat în perioada mai-iunie 2006, în mediul urban şi rural din 12 judeţe şi municipiul Bucureşti, pe un eşantion de 1.545 de elevi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite