Angajaţii din îmbunătăţiri funciare cer privatizare prin negociere directă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de salariaţi ai Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) au pichetat astăzi sediul Ministerului Agriculturii, nemulţumiţi de decizia Agenţiei

Aproximativ 100 de salariaţi ai Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) au pichetat astăzi sediul Ministerului Agriculturii, nemulţumiţi de decizia Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) de a privatiza compania prin vânzarea de acţiuni pe piaţa de capital şi de refuzul Ministerului Muncii de a le acorda plăţi compensatorii lucrătorilor disponibilizaţi.

Potrivit preşedintelui Uniunii Sindicale din Îmbunătăţiri Funciare (USIF), Vasilica Blebea, ADS a decis, în 24 aprilie, ca SNIF să fie privatizată prin vânzarea de acţiuni pe piaţa de capital, şi nu prin negociere directă, aşa cum ceruseră salariaţii. Lidera de sindicat este de părere că prin această metodă de privatizare nu se ştie cine cumpără societatea, nu se pot pune condiţii prealabile de vânzare, cum ar fi păstrarea obiectului de activitate, şi nu se asigură protecţia socială a salariaţilor. Blebea a afirmat, totodată, că prin întâzierea privatizării SNIF se doreşte, de fapt, falimentarea societăţii şi transformarea patrimoniului, care valorează aproximativ 20 miliarde de lei vechi, "într-o afacere imobiliară".

Astfel, sindicalişii cer Ministerului Agriculturii emiterea unui act normativ pentru ca SNIF să fie privatizată prin negociere directă, acţiune la care să participe şi Asociaţia Salariaţilor din Îmbunătăţiri Funciare. Vasilica Blebea a explicat că asociaţia negociază cu anumite bănci condiţiile în care s-ar putea realiza un parteneriat pentru participarea la negocierea directă.

Plăţi compensatorii pentru salariaţii concediaţi

Totodată, după elaborarea planului de restructurare în vederea privatizării, 450 de salariaţi au fost propuşi pentru disponibilizare. Potrivit liderului sindical, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de act normativ privind plăţile compensatorii pentru salariaţii disponibilizaţi, pe care însă Ministerul Muncii l-a avizat negativ.

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a explicat această decizie prin faptul că a cerut Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) ca pentru toţi salariaţii disponibilizaţi de la SNIF să caute locuri de muncă pentru că aceştia au meserii căutate pe piaţa muncii. "Nu mi se pare normal ca, în condiţiile în care avem locuri de muncă în România, aceşti oameni să primească plăţi compensatorii. Am cerut la începutul anului Agenţiei de Ocupare să preia situaţia pe fiecare judeţ şi să le caute locuri de muncă, dar din câte ştiu nu a fost încă niciun om dat afară", a precizat Păcuraru.

Vasilica Blebea a spus că din cei 450 de salariaţi propuşi iniţial pentru disponibilizare au mai rămas aproximativ 300, restul găsindu-şi singuri un alt loc de muncă, în condiţiile în care la SNIF nu primeau salariile regulat şi în întregime.

Potrivit sindicatului, SNIF - unitate aflată în administrarea ADS, având ca unic acţionar statul român - a fost inclusă, în 2004, în programul Băncii Mondiale de restructurare în vederea privatizării. Sindicaliştii precizează că Banca Mondială, Comisia Europeană, precum şi Ministerul Agriculturii recomandă privatizarea prin metoda negocierii directe.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite