Amendă 10.000 de lei pentru închiderea neautorizată a balconului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul avizelor necesare închiderii balconului ajunge la câteva sute de lei. Materialele şi manopera ating 1.000 de euro Transformarea balcoanelor în incinte intermediare prin închiderea

Preţul avizelor necesare închiderii balconului ajunge la câteva sute de lei. Materialele şi manopera ating 1.000 de euro

Transformarea balcoanelor în incinte intermediare prin închiderea lor cu geamuri pare o etapă destul de simplă, la o primă vedere. Numai că sunt necesare mai multe avize din partea primăriei la care este arondat imobilul şi preţul obţinerii acestor aprobări împreună cu planurile pot costa şi câteva sute de lei.

Materialele şi manopera ridică preţul unui balcon închis la peste o mie de euro. Dacă etanşeizarea nu este însoţită şi de izolarea corespunzătoare a acestui spaţiu, apare condensul.

Înainte de toate, executarea lucrărilor de închidere a balconului unei locuinţe situate la bloc este permisă numai în baza unei autorizaţii de construire, eliberată de serviciile abilitate ale primăriei. Pentru obţinerea autorizaţiei de construire, ca prim pas, trebuie obţinut certificatul de urbanism de la primărie.

"Actele necesare eliberării acestuia sunt: cerere tip şi două formulare-tip certificat de urbanism, act deţinere teren - copie xerox; planuri topografice la scara 1:500 şi 1:2000, actualizate, în câte două exemplare, chitanţă cu care s-a achitat taxa legală - în original", precizează Mihai Anghel, purtătorul de cuvânt de la Primăria Sectorului 6.

După obţinerea tuturor avizelor, împreună cu certificatul de urbanism, actul de proprietate în copie legalizată, certificatul de impunere de la Serviciul public pentru finanţe publice locale, titlul de proprietate pentru cota indiviză aferentă apartamentului, cetăţenii vor depune la Serviciul autorizaţii de construire un Proiect de obţinere a Autorizaţiei de Construire (P.A.C.).

Costuri de zeci de milioane

În condiţiile în care geamurile termopan sunt cele mai folosite pentru închiderea balconului, este bine de ştiut că o astfel de lucrare poate ajunge la mii de lei, funcţie de dimensiunile spaţiului care se doreşte a fi închis. Un metru pătrat de geamuri termopan de calitate bună costă peste 110 euro, cu TVA.

În plus, pentru un efect termic cât mai bun, trebuie executate şi lucrări de izolare a peretelui de la balcon. Care vor costa şi ele în jur de 15 euro/mp. Dacă la costurile generate de materiale şi manoperă se adaugă eliberarea avizelor, se ajunge la un preţ de peste o mie de euro pentru un balcon de dimensiuni medii.

Închiderea balconului, modificare pe faţada imobilului

Realizarea lucrării necesită şi obţinerea acordului scris al asociaţiei de proprietari, obţinut în şedinţa organizată potrivit Legii locuinţei. Pentru executarea acestei lucrări fără autorizaţie de construire, Legea 50/1991, modificată şi republicată, prevede aplicarea unor sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 10.000 RON.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite