Ambiţii, idei şi proiecte în tabăra olimpicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizată la Predeal, în weekendul trecut, reuniunea tinerilor merituoşi a oferit soluţii pentru elevii fără posibilităţi financiare Cei mai buni 120 de elevi şi studenţi, bursieri

Organizată la Predeal, în weekendul trecut, reuniunea tinerilor merituoşi a oferit soluţii pentru elevii fără posibilităţi financiare

Cei mai buni 120 de elevi şi studenţi, bursieri ai Fundaţiei "Dinu Patriciu", au conceput proiecte cu relevanţă socială, punând accentul pe educaţie.

"Să integrăm tinerii cu dizabilităţi în societate", "Vrem să promovăm cititul!", "Să-i ajutăm pe cei ambiţioşi să-şi dezvolte şi să-şi atingă scopurile", "Stop abandonului şcolar!" sunt câteva dintre proiectele gândite de cei 120 de elevi şi studenţi în Tabăra Olimpicilor, desfăşurată weekendul trecut la Predeal.

Conştiincioşi şi plini de idei, tineri din toată ţara, cu vârste între 14 şi 21 de ani, au lucrat peste opt ore pe zi la proiectele lor.

Prevenirea abandonului şcolar

Câştigător a ieşit programul care se referă la prevenirea abandonului şcolar în Tanacu, judeţul Vaslui.

"Din întâmplare, trei participanţi erau chiar din judeţul Vaslui şi cunoşteau cazuri concrete de abandon şcolar în Tanacu. Fundaţia <> va sprijini cu fonduri familiile fără posibilităţi financiare. O să ajutăm cât mai multe familii să-şi trimită copiii la şcoală", ne-a declarat Tincuţa Baltag, directorul general al Fundaţiei "Dinu Patriciu".

Ea a adăugat că "scopul principal al Taberei Olimpicilor a fost să îi cunoaştem mai bine pe cei mai buni dintre bursierii noştri pentru că dorim să-i susţinem. În ciuda faptului că sunt olimpici provin din familii defavorizate. Ne-am gândit că trebuie să sprijinim cumva excelenţa, deoarece n-au toţi computer acasă, nu au cum să ajungă la concursuri internaţionale, nu au bani de manuale".

Elevi cu note doar de zece

Florina Horga, un dintre elevele cu zece pe linie, învaţă la liceul din comuna Cobadin, din judeţul Constanţa. "Este destul de simplu să ai zece la toate materiile. Trebuie să ai voinţă. Acum sunt în clasa a XI-a şi am luat numai note de zece încă din clasa a V-a", a spus Florina.

Este ambiţioasă pentru că vrea să ajungă cineva. "Stau într-o comună şi viaţa de acolo nu este uşoară. Vă daţi seama că reprezintă o dorinţă de a face mai mult decât au făcut ai mei", a continuat ea. Mama Florinei este casnică, iar tatăl are un salariu puţin peste venitul minim pe economie. Medii numai de zece are şi Cristina Bucur, elevă în clasa a XII-a, la liceul din comuna Pechea, judeţul Galaţi.

"Cum spunea şi colega mea, nu este o dificultate să ai zece pe linie, pentru că odată ce ai bazele şi eşti obişnuit să înveţi, nu mai este greu", a afirmat Cristina.

Programe pentru tineri

Fundaţia, "Dinu Patriciu" are în derulare două programe naţionale de burse care se adresează elevilor de liceu şi studenţilor, dar şi masteranzilor şi doctoranzilor. Primul program se numeşte "Inventează-ţi viitorul" şi prin el sunt susţinuţi peste 5.500 de elevi şi studenţi.

Elevii primesc lunar 200 de lei, iar studenţii, 300 de lei, pe tot parcursul anului şcolar sau universitar. Condiţiile pentru a primi o bursă sunt două: venitul pe membru de familie să fie sub 400 lei, iar mediile generale la învăţătură ale celor care aplică să fie peste opt. "Orizonturi deschise" se adresează masteranzilor şi doctoranzilor care pleacă pentru studii la universităţi de prestigiu în afara ţării.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite