Agricultura romaneasca a ajuns la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care vor sa afle cum lucrau stramosii nostri campul, la Slobozia functioneaza singurul muzeu al agriculturii din tara si unul dintre putinele de acest gen din lume. Pe o suprafata de 3866

Pentru cei care vor sa afle cum lucrau stramosii nostri campul, la Slobozia functioneaza singurul muzeu al agriculturii din tara si unul dintre putinele de acest gen din lume. Pe o suprafata de 3866 metri patrati sunt expuse nu mai putin de 9000 de piese, unelte, masini agricole, mijloace de transport rurale, obiecte de uz casnic si gospodaresc, masini de cusut, razboaie de tesut, mobilier, ceramica, textile. Una dintre cele mai vechi piese este o trasura din 1702, despre care se spune ca ar fi apartinut istoricului Nicolae Iorga.
Atingeti obiectele! Urcati-va pe batoze sau tractoare!
La Muzeul National al Agriculturii poposesc in fiecare an zeci de mii de vizitatori, atrasi de colectia primelor tractoare care au arat pamantul in Romania secolului trecut. Toate sunt in perfecta stare de functionare, fiind reparate de specialisti, intr-un atelier de restaurare, aflat chiar in muzeu. Periodic, obiectele sunt folosite in cadrul unor demonstratii speciale pe bulevardele orasului. Expozitia debuteaza cu o incinta care sugereaza satul romanesc: unelte, fotografii de familie, costume populare, opinci vechi. Aici exista chiar si batoze pentru treierat, puse in functiune de masini cu aburi. Batoza Hofherr Schrantz a fost "vedeta" intr-o scena din filmul "Morometii". Vizitatorii au voie sa atinga exponatele si sa se suie la volanul tractoarelor sau in sanii. "Atingeti obiectele! Urcati-va in carute si pe tractoare!"- se anunta la intrarea in muzeu. "Taranul roman inseamna un plug si un colind, crede Razvan Ciuca, directorul muzeului. Daca vor disparea toate piramidele din lume, tot va ramane un plug, cu care taranul va ara pamantul. Eu cred ca Dumnezeu, cand a facut lumea, a luat un plug de coarne si... asa a inceput totul." O piesa rara cu care se mandreste acesta este chiar scaunul sau de la birou, care a apartinut, inainte, lui Vasile Goldis.
Arestat pentru ca a adus soia in Romania
Colectiei i se adauga un bogat material documentar, format din zeci de fotografii, inregistrari audio si video, harti, ilustrate postale. Sunt prezente standuri speciale, dedicate unor mari personalitati care au activat in domeniul agriculturii in perioada interbelica si care, ulterior, au fost arestate de comunisti. Este cazul lui Aurelian P. Pana, fost ministru al Agriculturii si Domeniilor intre 1942-1943, condamnat la 10 ani de inchisoare. A fost acuzat de "introducerea si incurajarea cultivarii unei plante necunoscute si inutile tarii noastre: soia". A. Pana a murit in puscaria Gherla, la 4 mai 1951. Ultima sa dorinta a fost sa fie incinerat, iar cenusa sa fie amestecata in pamantul Baraganului si pe acel loc sa se semene grau. Ironia sortii, dupa ani de zile, Nicolae Ceausescu dadea ordin sa se planteze sute de hectare cu soia si ne indemna tovaraseste sa mancam salamul facut din aceeasi planta... "inutila".

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite