"Agentul termic lenes" - vinovat pentru lipsa caldurii in apartamentele Bucurestilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Si in acest an, primele zile friguroase au luat prin surprindere Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) din Capitala. Caldura promisa cu surle si trambite de sefimea din RADET n-a

Si in acest an, primele zile friguroase au luat prin surprindere Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) din Capitala. Caldura promisa cu surle si trambite de sefimea din RADET n-a reusit nici macar sa dezmorteasca tevile. Timp de trei zile prin calorifere s-a plimbat o apa aproape rece pe care contoarele din punctele termice si scarile de bloc au inregistrat-o ca agent termic. La blocurile din Berceni, Titan, Lacul Tei, Doamna Ghica sau Titan "agentul termic" a fost atat de rece incat locatarii au crezut ca la ei "nu s-a bagat" caldura. La capatul firului telefonic inrosit de reclamatii s-au auzit urmatoarele justificari: "CET-Sud nu a livrat agent termic la temperatura corespunzatoare si s-a trecut la alimentarea din CET Progresu", "Sunteti departe de CET, de asta nu aveti caldura", "Se modernizeaza punctul termic" etc. In realitate, pana acum trei zile RADET nu s-a ostenit nici macar sa incarce instalatiile. Coloanele nu au fost aerisite nici acum, probele de presiune se fac din mers, iar de verificarea instalatiilor din subsolurile blocurilor se face vorbire doar la televizor. Cu toate ca in vara a fost perioada de revizii si modernizari, lucrarile n-au fost nici acum terminate. Mai-marii RADET-ului sustin ca vinovat pentru frigul din locuinte este agentul termic lenes: "Dupa ce au fost incarcate instalatiile s-au facut probele cu apa rece. De doua seri au inceput probele la cald. In cartierele mai indepartate de CET-uri agentul termic ajunge mai greu". Pentru incompetenta angajatilor regiei de termoficare, primarul general, Traian Basescu, a gasit o justificare: "Dureaza o saptamana pana porneste ca lumea sistemul de termoficare. Zilele insorite vor reveni, asa ca nu este cazul sa incarcam inutil facturile la intretinere pe luna octombrie. Vom furniza caldura doar noaptea".
Cu caloriferele fierbinti inca de luni,
Brasovenii - suparati ca au primit caldura... prea devreme
In cele aproximativ 53.000 de apartamente din Brasov racordate la sistemul centralizat de termoficare, caloriferele sunt fierbinti inca de luni, cand CET a inceput sa "bage" caldura dupa ce temperaturile nocturne au coborat sub zero grade Celsius, ajungand, marti si miercuri noapte, la minus 4-5 grade. Desi nu au a se plange ca dardaie in locuinte, nu putini brasoveni au gasit imediat alt motiv de nemultumire. "Mai multe asociatii de proprietari, de la blocurile in care locuiesc in majoritate pensionari, ne-au reprosat ca am inceput prea devreme furnizarea caldurii si ne-au cerut s-o mai amanam, ca inca nu e chiar atat de frig. E de inteles, oamenii au venituri mici si incearca sa mai amane cumva facturile de iarna. Noi putem intrerupe furnizarea, bineinteles, la solicitarea unei asociatii de proprietari, dar numai daca toti membrii acesteia semneaza in acest sens", ne-a declarat Aurelian Danu, directorul general al CET Brasov. Pana ieri, insa, doar o asociatie depusese o astfel de cerere, si aceea semnata de nici jumatate dintre membrii ei! Pe de alta parte, unii dintre proprietarii celor peste 29.000 de apartamente care s-au debransat de la sistemul centralizat - preferand centralele de bloc sau de apartament - vor sa redevina clienti ai CET, speriati de permanenta scumpire a gazului metan. "Avem deja peste 500 de cereri inregistrate, iar numarul lor creste de la o saptamana la alta", ne-a precizat directorul Danu, adaugand ca astfel de solicitari s-au primit chiar si de la cateva societati comerciale, intre care si Uzina Tractorul!
CET-ul din Iasi - "pornit oficial" aseara
Oficial, din 15 octombrie, de la ora 20, toate locuintele din Iasi primesc fara intrerupere agent termic furnizat de Centrala Electro-Termica (CET). Neoficial, iesenii au fost incalziti in fiecare noapte, din 4 octombrie, cand CET a inceput proba magistralelor si retelelor de termoficare. Asta numai cu conditia ca sefii de asociatii sa nu fi oprit din subsoluri gigacalorimetrele pe motiv ca gigacaloria ar fi prea scumpa. CET a ridicat temperatura din calorifere la circa 50 grade C incepand de duminica, 10 octombrie, cand media temperaturilor din cursul zilei a fost de 9 grade Celsius, iar noaptea de 8 grade Celsius. In ultimii ani, CET a contorizat aproape toate imobilele din municipiul Iasi (3.281 gigacalorimetre montate), exceptand 50 de cladiri ale caror subsoluri sunt infundate cu mizerie.
Eveniment in casele constantenilor: probele la incalzire
Constantenii se pregateau vineri pentru primirea caldurii in casele inghetate. O meritau dupa zile intregi de frig, cu temperaturi scazute pana la 8 grade Celsius. CET Palas programase probele la rece pentru ora 15, dar la asociatiile de locatari acest amanunt nu se cunostea. Vineri, insa, vremea s-a ameliorat, iar CET a hotarat amanarea furnizarii caldurii pana saptamana viitoare, cand prognoza meteo anunta instalarea frigului. "Probele se vor efectua oricum, caci trebuie sa vedem ce bubuie si ce ramane intreg din reteaua de termoficare", ni s-a comunicat de la RADET, distribuitorul de agent termic furnizat de CET Palas. Instalatiile se mentin incarcate pana la semnalul vremii: trei zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius". Programul de caldura si apa calda nu a fost inca stabilit, dar cel mai probabil va fi fractionat: noaptea - caldura, iar ziua - apa calda in reprize, cu pauze de caldura. Orarul va fi decis de Consiliul Local Constanta in proxima sedinta.
Clujenii au caldura de o saptamana
Regia Autonoma de Termoficare Cluj-Napoca a inceput sa furnizeze caldura din noaptea de 7/8 octombrie, cand s-au inregistrat trei nopti consecutiv cu temperaturi sub 10 grade C. De altfel, in aceasta saptamana au fost nopti mai friguroase, temperatura coborand si la un grad. Gradul de confort difera de la zona la zona, in functie de vechimea sau gradul de modernizare a centralelor. Daca in unele blocuri, cetatenii pot sta in maneca scurta, in altele, caloriferele abia sunt dezmortite. In ce priveste debransarile, la infiintare, RAT avea 83.690 de clienti, iar in prezent, proportia celor ce au renuntat la sistemul centralizat este de 28 la suta. Municipalitatea a aprobat cererea RAT de majorare a pretului energiei termice (1 la suta la centralele de zona, presupunand o gicacalorie de 886.406 de lei si 3 la suta la centralele de cvartal, adica 1.094.907 de lei). Primarul Emil Boc va propune deliberativului local un proiect privind ca majorarea sa fie suportata din bugetul local.
Timisorenii si-au platit jumatate din facturi de asta-vara
Banatenii nu vor avea probleme cu caldura in aceasta iarna, sustin oficialii Societatii Colterm, cea care asigura incalzirea timisorenilor. Dupa scaderea temperaturilor, intreg sistemul a fost pornit, neexistand zone in Timisoara in care sa nu fie caldura. "La ora actuala, se functioneaza la parametri scazuti, deoarece este caldura non stop, iar temperaturile au inceput sa creasca. In cazul in care va fi mai rece, vom mari parametrii, iar daca se va incalzi vom da caldura numai seara si noaptea", a precizat directorul Colterm, Ion Piturca. Fata de anul trecut, pretul gigacaloriei a crescut cu 12 la suta, insa seful Colterm sustine ca "media pe oras pentru cresterea pretului este de 5 la suta, deoarece anul acesta multi locatari si-au instalat repartitoare si s-au facut reparatii, scazand astfel pierderile". Nici facturile nu vor fi asa de piperate, deoarece timisorenii isi platesc jumatate din facturile de caldura pentru iarna inca din vara. "Pentru un apartament cu doua camere de bloc costul caldurii pentru o iarna ajunge la aproximativ 6,5 milioane de lei. Cum jumatate este deja platita, in perioada de iarna mai trebuie sa plateasca aproximativ 550.000 de lei pe luna", a afirmat Piturca.
782.000 de cereri de ajutor pentru incalzire
Ministrul Muncii, Dan Mircea Popescu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca autoritatile vor primi cererile de ajutor pentru incalzire si dupa 15 octombrie. "Desi este vorba de mai multe cereri decat anul trecut, cele depuse dupa aceasta data, la nivelul intregii tari, vor fi in continuare luate in considerare de personalul ministerului", a spus el. Formularele privesc veniturile inregistrate in luna august si septembrie, astfel incat, chiar daca ulterior acestea s-au modificat si nu mai corespund conditiilor de acordare a ajutorului (in speta mai putin de 2.800.000 lei pe membru de familie), acesta va fi primit oricum, exact in luna in care este cerut. Din totalul de 782.000 de cereri depuse pana acum, aproximativ 60.000 au fost gresit completate, functionarii fiind obligati sa contacteze telefonic sau personal toate aceste persoane pentru a rezolva problema.
La Drobeta-Turnu Severin:
33.000 de vor dardai "la cerere", pana luna viitoare
De doua zile, temperaturile in municipiul Drobeta-Turnu Severin se apropie serios de zero grade Celsius. Mai mult, fiind Dunarea aproape, de saptamani bune aici bate vantul aproape la fel ca in lunile de iarna. Caloriferele celor aproximativ 33.000 de apartamente bransate la reteaua de termoficare sunt reci ca gheata in aceasta perioada. Romag Termo, furnizorul de energie termica al orasului, va da drumul la caldura abia pe 1 noiembrie, ca urmare a unui protocol incheiat cu asociatiile de locatari din oras. Intrucat subventia pentru energie termica acordata de Guvern intra in vigoare abia de la acea data, majoritatea asociatiilor au solicitat ca pana atunci sa nu li se dea caldura. Mai mult, sustin cei de la Termo, nici conditiile obisnuite, conform carora ar trebui ca trei nopti consecutive sa fie temperaturi sub 10 grade, nu au fost pana acum indeplinite. Totusi, noua blocuri din Severin au avut bafta zilele acestea, intrucat au fost alese de Romag Termo pentru efectuarea probelor anuale. Astfel, aici s-a dat drumul atat la caldura, cat si la apa calda, iar proprietarii apartamentelor de aici nu vor fi taxati pentru agentul termic primit. Oricum, pretul la caldura in municipiul Drobeta-Turnu Severin este unul dintre cele mai mici din tara, datorita faptului ca aici functioneaza Regia Autonoma Activitati Nucleare (RAAN), a carei subdiviziune este si societatea de distributie a energiei termice. Pretul unei gigacalorii care ajunge in apartamentele din oras este de numai 825 de mii de lei.
Jumatate din Craiova a cerut caldura de la 1 ianuarie!
O parte dintre craioveni au facut cerere la primarie sa nu li se furnizeze caldura din reteaua orasului decat dupa 1 ianuarie. Astfel, numai 13 dintre cele 27 de centrale au fost puse in functiune, iar majoritatea celor oprite sunt din cartierul periferic Craiovita Noua. Edilul-sef al urbei a declarat ca furnizarea caldurii a fost impusa de lege, dar centralele nu functioneaza la capacitati maxime. "Legea spune ca daca sunt trei zile la rand temperaturi sub 10 grade Celsius suntem obligati sa furnizam caldura. Exista insa o problema foarte mare, pentru ca asociatiile de locatari au datorii de 430 de miliarde de lei catre Regia de Termoficare, iar aceasta din urma are la randul ei datorii catre CET si Distrigaz Sud Oltenia. Noi vom ajuta cum putem populatia sa-si plateasca datoriile, insa majoritatea oamenilor sunt saraci si nu pot sa achite furnizorii. Asta este cea mai mare problema a noastra din aceasta iarna", a declarat primarul Antonie Solomon. In aceea ce priveste facturile "la un apartament cu trei camere va fi o intretinere cu 300.000 de lei mai mult decat anul trecut. Am reusit sa reducem si pierderile pentru ca, din 630 de km de retea de distributie de apa calda si caldura, am schimbat in aceasta vara 250 de km", a mai declarat Solomon.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite