Adio tichete de masă pentru bugetari şi în 2008!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să prelungească neacordarea tichetelor de masă pentru salariaţii din instituţiile publice şi în anul următor, potrivit unui proiect de act normativ. "Nici în 2008 nu ne

Guvernul vrea să prelungească neacordarea tichetelor de masă pentru salariaţii din instituţiile publice şi în anul următor, potrivit unui proiect de act normativ.

"Nici în 2008 nu ne vom putea permite să dăm aceste tichete în sectorul de stat. Este un efort financiar mult prea mare pentru buget!

La un simplu calcul, pentru cei peste 1,3 milioane de salariaţi la stat, am cheltui, anual, peste 2,3 miliarde lei - aproximativ un miliard de dolari SUA. În plus, proiectul de ordonanţă de urgenţă nu face decât să prelungească o situaţie care durează de ani de zile. Totodată, să nu uităm că numărul bugetarilor a crescut constant în ultimii ani, costurile cu salarizarea în acest sector aproape dublându-se", motivează ministrul muncii, Paul Păcuraru. El spune că va verifica şi modul în care

s-au dat tichete de masă în unele unităţi sanitare - singurul loc în care câteva zeci de mii de salariaţi bugetari primesc această facilitate. Restul tichetelor de masă - până la două milioane anual - se distribuie în sectorul privat.

O nouă monedă naţională?

Sindicatele au reacţionat imediat la această prelungire a absenţei tichetelor de masă în sectorul de stat. "Normal, ar fi trebuit acordate tuturor bugetarilor, fără discriminări, aşa cum se întâmplă în prezent! Dacă tot s-a creat un precedent cu unii, normal ar fi fost să se generalizeze, şi nu să fie eliminat", consideră liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu.

"Ar trebui neapărat reglementată situaţia tichetelor de masă, mai ales că deja sunt considerate o nouă monedă naţională! Iniţial, erau destinate la obţinerea unei mese calde... Dar acum, poţi cumpăra ce vrei pe ele! Ştiu situaţii în care patroni de cârciumă se aprovizionează cu alimente luate pe tichetele de masă pe care ar fi trebuit să le dea angajaţilor", spune şi preşedintele Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "SED LEX", Vasile Marica.

"Guvernul se face că dă, dar de fapt dă cu o mână şi ia cu două. Această propunere este o aberaţie şi denotă că Executivul nu este interesat de buna colectare, nu este preocupat de o politică în care sistemul economic să funcţioneze", a apreciat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. "Această propunere nu se justifică, este deplasată, dar se pare că guvernanţii au avut prea multă linişte până acum, însă, cu venirea toamnei, vom porni şi noi motoarele", a declarat Liderul Sindicatului Sanitas, Marius Petcu. (Sorin Iordache)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite