Adevărul despre dragoste şi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuplurile se ceartă din cauza banilor şi mint în privinţa cheltuielilor. Mai cu seamă femeile tind să ascundă partenerilor lor câţi bani a costat de fapt rochia cea nouă. Însă micile secrete care acoperă marile găuri financiare pot ruina în cele din urmă cuplul. Aflaţi cum să rămâneţi oneşti, consolidându-vă astfel relaţia.

Chiar şi pentru cuplurile cu finanţe solide, banii pot fi un subiect sensibil. De altfel, banii sunt motivul numărul unu al certurilor conjugale şi uneori sunt chiar cauză de divorţ, potrivit consilierului financiar David Bach, autor al cărţii „Smart Couples Finish Rich” („Cuplurile isteţe ajung bogate”).

Vechea formulă a soţului responsabil care câştigă pâinea familiei şi a nevestei care are grijă de casă şi de buget a devenit excepţia mai degrabă decât regula. Acum, majoritatea cuplurilor iau deciziile financiare împreună.

Dar de ce apar conflictele? „Cearta pe bani survine din cauza diferenţelor de valoare pe care partenerii o dau banilor, dar şi din cauza diferenţelor de nevoi şi aşteptări pe care aceştia le au vizavi de bani”, spune Richard M. Ryan, profesor de psihologie la University of Rochester. Abia când aceste diferenţe duc la decepţii cuplurile încep să aibă probleme.

Cheltuieli secrete

96% din respondenţii unui studiu online, realizat de Redbook/lawyers.com, sunt de părere că ambii parteneri trebuie să fie complet cinstiţi în privinţa banilor. În acelaşi timp, studiul arată că una din patru femei minte în privinţa cheltuielilor, în special când este vorba despre haine sau pantofi.

„Minciuna a devenit firească în multe căsnicii, mai ales la femei”, spune Robin Smith, doctor în psihologie, care a observat o răspândire a manipulării agresiv-pasive printre femeile căsătorite care, deşi par că au cedat soţilor controlul finanţelor, pun bani de-o parte şi cheltuiesc în secret.

Laura N., o casnică din Bucureşti, în vârstă de 31 de ani şi mamă a trei copii, ţine la ciorap nişte bani despre care soţul ei nu are habar. Când şi când, Laura face traduceri de acasă şi foloseşte banii astfel câştigaţi pe diverse mărunţişuri pentru ea. „În felul ăsta evit nişte discuţii.

Dacă ar şti că am aceşti bani, mi-ar spune şi ce ar trebui să cumpăr cu ei.” Laura e convinsă că şi soţul ei are propriile rezerve pe care le ţine secrete. „Câteodată îmi spune că a împrumutat de la un prieten nu-ştiu-ce obiect, iar respectivul obiect rămâne apoi în casă pentru totdeauna”, povesteşte Laura.

Totuşi, Laura are grijă să nu mintă şi în legătură cu lucruri mai importante. De exemplu, în urmă cu 11 ani, când abia se căsătoriseră, Laura a împrumutat o sumă mare de bani fratelui ei, fără ştirea soţului, care a fost foarte supărat când a aflat.

Încrederea sudează relaţia

Adina V., o asistentă medicală în vârstă de 29 de ani, din Piteşti, povesteşte că în primul an după căsătorie ţinea un cont secret în care economisea bani pentru o casă. Acum, când ea şi soţul ei au reuşit să aibă în sfârşit o casă a lor, Adina încă ţine bani prin conturi secrete.

E genul de persoană care vrea să aibă acoperite cheltuielile pentru şase luni, în caz de orice. „Dacă soţul meu ar şti că avem aceşti bani, curând nu i-am mai avea”, spune Adina. De asemenea, ea îşi face griji că dacă soţul ei ar afla cât de mult a economisit, el n-ar­ mai crede-o niciodată când i-ar spune că n-are bani să cumpere ceva. Şi nici nu-i spune cât cheltuie ea pe cosmetice.

Dar una este să minţi în legătură cu cât ai dat pe un creion de ochi, şi alta să minţi despre cât ai investit într-un pachet de acţiuni dubioase, de exemplu. Abilitatea unui cuplu de a comunica şi de a coopera se vede atunci când partenerii fac investiţii mari, pentru că asemenea decizii reflectă sistemul lor de valori. A ţine secretă o decizie importantă înseamnă probleme. Întrebarea este: cum pot cuplurile să ia decizii legate de bani care să le consolideze relaţia?

E bine să aibă un cont comun sau conturi separate? Până şi părerile experţilor sunt împărţite în această privinţă. Totuşi, potrivit studiului online­ al redbook/lawyers.com, cele mai multe cupluri fericite au conturi comune. Însă mai important decât ce intră în contul cui este ca partenerii să fie sinceri în ce priveşte priorităţile, cât şi grijile lor. Având încredere reciprocă, partenerii trec mai uşor prin stresul financiar, chiar şi când îşi trăiesc viaţa de la un salariu la celălalt.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite