Acul cu SIDA de la cinema - terorism psihologic pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Internet circula de la o vreme o scrisoare prin care lumea este atentionata despre infectari intentionate cu HIV, prin intermediul acelor infipte in scaunele de la cinematografe. Nu se stie

Pe Internet circula de la o vreme o scrisoare prin care lumea este atentionata despre infectari intentionate cu HIV, prin intermediul acelor infipte in scaunele de la cinematografe. Nu se stie daca aceste avertizari sunt serioase sau sunt "glume" macabre, dar este cert ca ele s-au inmultit. Unii le iau in serios, altii rad de atentionari. Totusi, cazuri de acest fel s-au petrecut in strainatate, iar cel mai bun tratament este preventia. Psihiatrii sunt de parere ca aceste cazuri sunt exagerari. "Ceea ce se relateaza sunt mai degraba zvonuri si nu lucruri traite cu adevarat. Poate fi vorba, intr-o oarecare masura, de o forma de terorism psihologic. Oamenii cu probleme de acest tip vor ca si altii sa treaca prin spaima lor. In unele cazuri este posibil ca o persoana sa infecteze pe altele, in mod voluntar, pentru ca aceasta traieste cu un sentiment de frustrare, care se poate transforma in agresivitate fata de cei din jurul sau", ne-a spus psihiatru Ion Dafinoiu. Dupa cum ne-a spus Anca Gubar, de la Asociatia Romana Anti-SIDA, daca virusul HIV se gaseste, sa zicem, pe o masa, acesta moare intr-un sfert de ora, pentru ca suprafata este ventilata si astfel este facilitata uscarea. In acest caz se poate dezinfecta usor cu clor. in cazul unui ac, virusul poate sa traiasca pana la 48 de ore. Prin intepatura, virusul intra in sange si se poate localiza in toate organele, atacand celulele imunitare. In primele 48 de ore de la infectare, HIV se inmulteste intr-o maniera exploziva, ceea ce face ca persoana nou infectata sa fie foarte contagioasa pentru toti partenerii cu care are relatii sexuale neprotejate. HIV se raspandeste foarte repede in organismul celui infectat pentru ca nu exista un raspuns imun din partea organismului care sa combata HIV. Anticorpii anti-HIV apar dupa cateva luni de la contaminare.
Agresorul, pedepsit doar daca victima si-a facut testul SIDA inainte de infectare
Daca se cunoaste riscul, se poate aplica un tratament postinfectie, in urmatoarele doua ore de la contactul sexual neprotejat sau de la incidentul care pune problema infectarii cu HIV. Un om "intepat" in autobuz sau la cinema poate cere tratament de urgenta la spitalele de boli infectioase. in Romania, acest tratament agresiv, aplicat imediat dupa infectie, s-a facut pana acum doar persoanelor cu risc crescut, si anume chirurgilor si personalului medical. El mai poate fi aplicat gratuit doar femeilor, ca urmare a unui viol, daca atacatorul era seropozitiv, dar si persoanelor din cuplurile serodiscordante. Prin tratamentul antiretroviral se incearca distrugerea virusului inainte ca acesta sa se ascunda in tecile de mielina ale nervilor. Terapia dureaza aproape jumatate de an si este toxica. Este foarte important ca testarea sa aiba loc o data la sase luni, pentru ca virusul nu poate fi depistat mai devreme. Cea mai buna metoda de preventie este prin donarea frecventa de sange, pentru ca persoana beneficiaza de un set de teste gratuit, care il include si pe cel pentru depistarea infectiei cu HIV. Aceasta metoda da posibilitatea unei persoane sa ceara daune in instanta in cazul in care este contaminata accidental sau cu intentie. Doar daca a facut, anterior, un test in care a iesit seronegativ, victima poate demonstra ca nu era infectata inainte de agresiune. Legea ii pedepseste pe cei care contamineaza o alta persoana in mod voluntar cu virusul HIV. Cel responsabil este pasibil de pedeapsa cu inchisoare intre 2 si 5 ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite