Profesor premiat, gata să emigreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Michael Shafir, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca, a primit sâmbătă titlul de „Profesor Bologna“ . Unul dintre cei mai îndrăgiţi profesori de către studenţii săi, Michael Shafir se gândeşte să plece din România pentru a putea preda în continuare. 

Profesorul clujean Michael Shafir, cu o vastă experienţă în învăţământ, dar şi în presă (a lucrat pentru Radio „Europa Liberă" timp de 20 de ani), a primit, sâmbătă seară, recunoaşterea oficială a faptului că este unul dintre cei mai apreciaţi dascăli din România.

El a primit titlul de „Profesor Bologna" în cadrul galei cu acelaşi nume, care i-a premiat pe cei mai apreciaţi 101 profesori din universităţile româneşti. „E distincţia cea mai importantă, în sensul că aceia pentru care exişti, adică studenţii, te apreciază la rândul lor", ne-a spus profesorul clujean după ce i-a fost înmânat premiul. Dascălii premiaţi în cadrul galei au fost propuşi şi votaţi de către studenţi.

Legea îl alungă

Pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, unde s-a desfăşurat „Gala Profesorului Bologna", Michael Shafir a făcut o singură afirmaţie după ce i-a fost înmânat premiul. „Cineva greşeşte: ori noua lege a educaţiei, ori studenţii".

Ulterior, profesorul a explicat originea tristului său comentariu din faţa audienţei. „Nu a fost o glumă. Legea educaţiei mă forţează să mă pensionez acum, imediat, pentru că toate cadrele didactice de peste 65 de ani ar trebui să se pensioneze. Deci cineva greşeşte, ori legea care mă forţează să mă retrag din activitate, ori studenţii care mă apreciază ca pe unul dintre cei mai buni, acum că am primit acest premiu", a spus dascălul în vârstă de 67 de ani.

El s-a gândit chiar să plece din nou din ţară, la bătrâneţe. „Studenţii îmi vor lipsi foarte mult. Nu-mi pot închipui cum va fi viaţa fără ei. Dacă printr-o minune Guvernul cade, această lege va fi schimbată. Dar nu pentru mine, ci şi pentru studenţi. Şi ei au protestat. Dacă nu, cel mai probabil este că am să părăsesc România şi am să mă duc acolo unde am să pot să predau", a completat Shafir.

Ieri - contestat, azi - adorat

De altfel, după promulgarea legii, el i-a înapoiat preşedintelui Traian Băsescu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ", cu care fusese decorat. În urmă cu cinci ani, studenţii Facultăţii de Studii Europene din UBB, la care predă Michael Shafir, protestau faţă de metodele lui.

Motivul era, după cum îşi aminteşte acum zâmbind profesorul, „că la examene picau pe capete". Dar cum au ajuns studenţii, după câţiva ani, să îl aprecieze pe profesor şi chiar să îl premieze? „Picam mulţi. Acum din ce în ce mai puţini. De ce? Pentru că învaţă. Studenţii ştiu acum că la mine trebuie să înveţe. Profesorul trebuie să fie sever, dar să aplice acelaşi criteriu şi, acolo unde e cazul, să ştie şi să bată pe umăr", a subliniat Shafir.

Dascălul apreciază cel mai mult la studenţi momentul în care pun întrebări. „Cel mai frumos lucru e să vezi un student care ajunge şi stă în prima bancă, temător la început, dar apoi îşi pierde teama şi vezi că ochii încep să-i strălucească. Începe să pună întrebări. Acesta e cel mai important lucru la un student: să pună întrebări", a completat Shafir.

101 profesori premianţi

Evenimentul organizat de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România, sub sloganul „Marii Profesori care ne inspiră", a premiat sâmbătă seară 101 profesori din toată ţara. Înainte de a fi înmânate premiile, o distincţie specială a primit academicianul Ioan Aurel Pop, profesor de istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj. „Profesorii buni sunt cei care rămân studenţi toată viaţa", a spus dascălul, în faţa unei audienţe formate din câteva sute de persoane, atât studenţi, cât şi profesori.

Cine a mai fost laureat

Au primit distincţii profesori din Târgu-Mureş, Cluj, Timişoara, Braşov, Suceava, Bucureşti, Iaşi sau Galaţi. Din cei 101, pe scenă s-a remarcat chirurgul plastician Petru Matusz, care a afirmat că studenţii fac o apreciere mai corectă a profesorilor, decât cea realizată chiar de colegii săi, dascălii universitari. 

„Gala", la a patra ediţie

Evenimentul menit să premieze valorile învăţământului universitar este un proiect realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţilor din România. „Au fost premiaţi marii profesori, cei care ne reprezintă pe noi, studenţii, care chiar ştiu ce înseamnă să fii un profesor adevărat, care nu se axează doar pe predare, ci şi pe relaţia cu studenţii", a explicat Cristina Fiţ, reprezentant al organizatorilor. Câştigătorii Galei au fost desemnaţi dintre sute de profesori din întreaga ţară, propuşi de studenţii lor să primească această distincţie.

"Cineva greşeşte: ori noua lege a educaţiei, ori studenţii. Legea educaţiei mă forţează să mă pensionez acum."
Michael Shafir
Profesor Bologna

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite