Iliescu apare, „măcelul“ dispare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea lui Ceauşescu şi primele diversiuni teroriste coincid cu apariţia lui Ion Iliescu la balconul fostului CC al PCR. Împuşcăturile dinspre Palatul Regal iau o pauză în timpul discursului noului conducător. Lovit cu pietre şi beţe, Nicolae Ceauşescu fugea la ora 11.30 din balconul CC. La ora 17.00, Ion Iliescu vorbea, în numele noii puteri politice, din acelaşi balcon.

Unul dintre momentele-cheie ale Revoluţiei din decembrie 1989 este scena balconului din Piaţa Palatului. Se întâmpla în jurul orei 17.00. Noua putere îşi schiţase componenţa după ora 16.00, la sediul Ministerului Apărării Naţionale. În frunte cu Ion Iliescu, noua structură de putere îşi făcea apariţia în balconul fostului Comitet Central al Partidului Comunist Român.

Momentul a fost precedat de zgomot de arme, de apeluri isterice la calm şi la linişte. Totul a fost transmis în direct de TVR. O transmisiune care a început cu o imagine întreruptă şi cu un semnal audio foarte prost. Personajul principal al balconului a fost Ion Iliescu. Pentru acesta, cuvântarea către mulţime nu a început deloc bine.


Focurile de armă iau o pauză


Venirea lui Ion Iliescu în sediul fostului CC coincide cu mai multe evenimente care s-au produs simultan. La Târgovişte, soţii Ceauşescu erau predaţi de subofiţerii Paise şi Enache în sediul Miliţiei, pentru a fi preluaţi mai târziu de Armată. La Televiziune, emisia era reluată după aproape o oră de întrerupere dintr-un motiv artificial: „supraîncălzirea aparaturii". Adevăratul motiv era nevoia de „a se face ordine" în Studioul 4, unde ajunseseră şi personaje nedorite, care periclitau planurile noii puteri. În Piaţa Palatului, care era plină-ochi, începuseră focurile de armă.


De la balcon se auzeau apeluri disperate. Diverse persoane strigau: „Atenţiune, atenţiune! Nu mai trage nimeni! Nu mai trage nimeni! Armata e cu noi! Sunt militarii noştri!". O altă voce, puţin răguşită, face un nou apel: „Atenţiune, atenţiune! Către cetăţenii din piaţă: deveniţi un grup compact! Îndreptaţi maşinile de pompieri către colţul clădirii din stânga!".


Era în jurul orei 17.00. Se întunecase, iar Televiziunea plasase în Piaţa Palatului care de reportaj şi reflectoare. Peste zgomotul de arme automate se auzeau scandări: „Armata e cu noi!", „Libertate! Libertate!". În staţia de amplificare din piaţă s-a auzit o voce de la balcon: „Se trage de la Sala Palatului, de la ultimul geam!". Focurile, izolate iniţial, s-au transformat în rafale. Totul era filmat, iar reflectoarele Televiziunii „măturau" faţada Palatului Regal.


„Scena" rafalelor a durat un sfert de oră, după care împuşcăturile s-au rărit. În balconul CC, agitaţie mare. Transmisiunea în direct avea
mici întreruperi şi zgomote deranjante pe sunet. La balcon au apărut Ion Iliescu, generalul Nicolae Militaru, generalul Nicolae Guşă, căpitanul Mihai Lupoi, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi alte persoane. Miracol: „împuşcăturile" au încetat ca prin farmec! Cât timp a stat la balcon Ion Iliescu, niciun glonţ nu a lovit balconul şi nici măcar faţada sediului CC al PCR.


Momentul poate fi definit prin formula „Iliescu apare, «măcelul» dispare!". Un preambul al unei scandări celebre în campania electorală din 1990: „Iliescu apare, soarele răsare!".

Cum l-a salvat Sergiu Nicolaescu pe Ion Iliescu

Pe fondul încetării focurilor de armă, Ion Iliescu, aflat în mijlocul grupului de la balcon, încearcă să vorbească mulţimii. Primele sale cuvinte sunt: „Stimaţi tovarăşi!". Este momentul în care din piaţă se aud huiduieli şi scandări: „Fără comunişti!".


Scena este povestită de Sergiu Nicolaescu: „Iliescu a luat microfonul şi s-a adresat cu «tovarăşi». Au început urlete. Trebuia să citească ce vroiam noi să facem. Şi în momentul ăla mi-am dat seama că am terminat-o, pur şi simplu şi am luat microfonul. Am spus: «Sunt eu, Sergiu Nicolaescu».

Momentul ăla a fost unul dintre cele mai emoţionante din viaţa mea, ca să auzi 400.000 de oameni strigând «Sergiu! Sergiu!»... Atunci eu le-am răspuns. «De aici înainte, când vreţi să strigaţi numele cuiva, strigaţi „România!"». Şi au început în toată piaţa: «România! România!». I-am dat microfonul lui Iliescu şi i-am spus să nu mai spună «tovarăşi» pentru nimic în lume. «Şi acum dau microfonul cuiva care vă va citi cele 12 puncte», am spus mulţimii. Nu am mai pomenit numele Ion Iliescu".


Aşa l-a salvat Sergiu Nicolaescu pe Ion Iliescu, într-un moment în care mulţimea din Piaţa Palatului era pe punctul de a da peste cap planul complotiştilor de a lua puterea!

image

Decodificarea scenariului balconului

În „Istoria loviturilor de stat", volumul 4, partea a II-a, istoricul Alex Mihai Stoenescu punctează acest moment ca pe unul dintre cele mai importante ale acelor ore de haos. Găseşte chiar o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat la balcon, după gafa lui Iliescu.


„Momentul a fost fixat de atâtea persoane pentru că l-au simţit ca fiind o cheie a Revoluţiei, pentru că a marcat secvenţa de confruntare a lui Ion Iliescu, liderul ales şi acceptat de ministerele de forţă, cu mulţimea, cu revolta populară. Ea identifică mai multe semnificaţii, între care analiştii au subliniat distanţa dintre Ion Iliescu, adică liderul politic beneficiar al loviturii de stat, şi mase, adică Revoluţie.

De asemenea, dezacordul programului său politic cu programul Revoluţiei - perestroika sau abandonarea radicală a comunismului -, teama declanşată în rândul conspiratorilor, că ar putea pierde puterea în favoarea unei grupări radicale (!). Şi, nu în ultimul rând, pericolul unei intervenţii sovietice, în contextul depăşirii scenariului de răsturnare a lui Ceauşescu şi instalare a unui regim gorbaciovist.

Ideea unei confruntări, a unui conflict subtil Iliescu - mase, a sedus mulţi ani presa de opoziţie, fiind legată însă, mai mult, de performanţa sau contraperformanţa grupării Iliescu de după decembrie 1989. În acel moment, forţa politică anticomunistă, care să preia mesajul sau voinţa masei, nu exista. Chiar Dumitru Mazilu, încercând să orienteze o posibilă nouă guvernare spre Statele Unite, nu avea nicio şansă formând acea guvernare cu un nucleu care îi avea la vârf pe Ştefan Guşă şi Iulian Vlad.


Alte opţiuni nu existau. Timp de mai multe ore, ceea ce caracterizase masa fusese haosul, «golul de putere» şi căutarea disperată a unui punct de reper. Iar căutarea se îndrepta incontestabil, printr-o multitudine de mesaje televizate, spre Armată şi Securitate".

Din nou, Ion Iliescu

Taxat destul de dur de mulţime, Ion Iliescu trebuia să găsească un discurs de echilibru. În nota celor afirmate de Stoenescu, Ion Iliescu îşi reorientează discursul, fără a mai supăra pe nimeni. Ceea ce a urmat în seara de 22 decembrie în Piaţa Palatului este descris în cartea „Revoluţia Română în direct".


Ion Iliescu: „Încă două vorbe. Stimaţi cetăţeni (imaginea este defectuoasă, apar dungi, sonorul are paraziţi, se aud pârâituri). Procesul început este ireversibil. Practic, Securitatea nu mai există. (Uraaaa!) Organele Ministerului de Interne au trecut în subordinea Armatei. De aceea, vă rugăm, de acum avem o singură forţă de ordine publică, Armata şi organele de ordine publică subordonate Armatei. (Uraaaa!... «Armata e cu noi!»)".


După ce trece microfonul şi pe la generalul Guşă, şef al Marelui Stat Major în acel moment, Iliescu revine şi vorbeşte despre noua structură care a preluat puterea.


Ion Iliescu: „Stimaţi concetăţeni! Ne vom retrage acum pentru a constitui Consiliul Frontului Eliberării Naţionale... Salvării Naţionale. Vom elabora, aşa cum v-am spus, un program şi o proclamaţie către popor. Vom lua măsuri de organizare, deocamdată provizorie, a organizării, a conducerii, a administrării publice, la nivel central şi la nivel local, în toate judeţele. Scopul nostru este să constituim o nouă structură a puterii politice. Practic,
s-au lichidat structurile vechi: partid, guvern şi aşa mai departe. (Urale, fluierături, rumoare. Mulţimea scandează «Jos Comunismul!»).

Facem apel la sprijinul şi înţelepciunea dumneavoastră, pentru perioada următoare de organizare. Vom avea nişte structuri provizorii, care să asigure funcţionarea noastră ca societate. Să pregătim alegeri libere, să ... o viaţă în care poporul să fie realmente factorul de decizie, factorul de conducere a vieţii publice".

Imaginea transmisiei revine la normal. Sunetul, la fel. Se scandează «Libertate! Libertate!».

La discursul lui Iliescu, este de remarcat evitarea cuvântului „tovarăşi" şi înlocuirea lui cu expresia „dragi concetăţeni". Discursul a fost orientat către Armată. Mai mult, în Piaţă nu se mai auzeau rafale de mitralieră.

Iliescu anunţă prinderea lui Ceauşescu

În balconul CC era deja agitaţie mare. Se apropia ora 18.00. Noul grup care preluase puterea se pregătea să se organizeze. La Târgovişte, după o după-amiază întreagă de căutări prin oraş şi prin împrejurimi, Nicolae Ceauşescu se afla deja în mâinile Miliţiei. Acceptat de mulţime, acum, Iliescu are curaj şi mai punctează o dată.


Ion Iliescu: Stimaţi ... Stimaţi concetăţeni!... Ceauşescu, precum ştiţi, a fugit cu un elicopter din Capitală. S-au dat, s-au dat dispoziţii forţelor armate să-l aresteze. Avem ştiri că a fost prins în jurul Târgoviştelui... Va fi... când ştirea va fi confirmată, o s-o facem publică... Va fi arestat şi supus judecăţii publice! (Uraaa, uraaa!)

image

Mulţimea: A-sa-si-nii, a-sa-si-nii, a-sa-si-nii! Şi pe ea! Şi pe ea!


Ion Iliescu: Fraţilor, ceea ce ne trebuie acum însă, ne trebuie ajutorul dumneavoastră să ne organizăm. De aceea vă rugăm să sprijiniţi... (Mulţimea: Şi pe ea! Şi pe ea!). Amândoi! Şi nu numai ei doi, ci toată clica! Cu acestea, vă mulţumesc şi vă rog să ne lăsaţi să ne organizăm.


În discursul lui Ion Iliescu apare un termen: judecarea lui Ceauşescu. Era momentul în care Iliescu vorbea despre un proces care îi va fi organizat fostului lider comunist. Şi nu numai atât, ci şi celor din jurul lui.


Când Ion Iliescu făcea acest anunţ, în jurul orei 18.00, la Târgovişte era în desfăşurare predarea Ceauşeştilor de la Miliţie la Armată.


După retragerea grupului Iliescu, pentru constituirea Frontului Salvării Naţionale ca forţă conducătoare, în Piaţa Palatului încep din nou să se audă rafale de arme automate. Martorii spun că discuţiile din CC, pentru formarea FSN, s-au desfăşurat sub acompaniamentul rafalelor.


Diversiunea teroristă, pregătită pe tot timpul zilei, în intervenţiile televizate (vin grupări teroriste, securiştii-teroriştii au otrăvit apa, teroriştii trag în popor) era în plină desfăşurare.

Mâine în „Adevărul" Predarea Ceauşeştilor către Armată

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite