Vietnamul vrea profesori calificaţi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vietnamez încearcă formarea unei elite universitare în ţară, din tineri pe care-i trimite la studii în străinătate. Potrivit „University World News", proiectul demarat în urmă cu câţiva ani are puţine şanse de reuşită: condiţiile mai bune de lucru din Occident îi determină pe mulţi studenţi să renunţe la cariera academică promisă acasă şi să rămână peste hotare, chiar şi atunci când bursele cu care

Şi mai grav, Republica Socialistă Vietnam, condusă de un partid unic, nu reuşeşte să le asigure catedra nici puţinilor tineri care totuşi se întorc şi care vor să predea. Hiep Pham, director de resurse umane la „Vietnam National University" din Hanoi, admite şi că salariile sunt mici.

Predarea, neprofitabilă

Profesorii universitari nu-şi pot câştiga existenţa din cercetare sau din activitatea de predare, astfel că, de cele mai multe ori, absolvenţii care au ocazia să rămână în străinătate preferă nivelul de trai mai ridicat şi salariile mai bune din Occident sau din Extremul Orient.  
Universităţile vietnameze care caută resurse umane de elită întâlnesc şi alte bariere. Într-o ţară în care universităţile suferă de birocraţie excesivă, tinerii aspiranţi la catedră trebuie să concureze cu seniorii educaţi în Europa de Est, în anii '70 şi '80 ai secolului trecut, care refuză de multe ori să se retragă din activitate. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite