Universităţile britanice vor mări taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărirea taxelor universitare îi face pe absolvenţii britanici să ajungă datornici
Mărirea taxelor universitare îi face pe absolvenţii britanici să ajungă datornici

De anul viitor, studenţii care vor să înveţe în Regatul Unit vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar. Acum, un an de studiu costă 3.800 de euro. Guvernul britanic pregăteşte un plan prin care universităţile vor putea să-şi stabilească singure taxele pentru studenţi.

Planul pentru universităţi a primit deja avizul lui Vince Cable, secretarul din Camera Comunelor, în ciuda împotrivirii tuturor celor 57 de parlamentari laburişti. Decizia ar urma să se aplice din anul universitar 2011-2012. Vince Cable şi-a justificat gestul prin faptul că pachetul de creşteri ale taxelor este „corect şi la preţuri accesibile".

În acelaşi plan de măsuri e cuprinsă şi o prevedere potrivit căreia studenţii care vor achita creditul în avans vor fi penalizaţi. 

Taxele se vor dubla

Măsura a fost considerată justă întrucât studenţii care rambursează creditul mai repede plătesc de fapt mai puţin decât colegii lor care şi-au luat creditele de studii pe 30 de ani şi care ar urma să le achite în acest interval de timp.

Specialiştii britanici au avertizat că în cazul în care universităţile vor avea libertatea să-şi stabilească singure taxele, atunci există riscul ca unele dintre acestea să impună sume foarte mari, chiar dacă ele vor trebui să dea la bugetul de stat ceea ce depăşeşte aproape 7 miliarde de euro pe an. Există şi pericolul ca, în cazul măririi taxelor, absolvenţii să se treazească cu datorii mai mari de 114.000 de euro.

Cele mai multe dintre universităţi vor avea taxe cuprinse între 7.000 şi 8.000 de euro pentru un an de studiu, au spus rectorii. Cele mai mari taxe vor fi însă la universităţi de prestigiu precum Oxford, Cambridge, Colegiul Imperial din Londra şi Colegiul Universitar din Londra, unde studenţii plătesc diferenţiat pentru diversele programe de studii. Şi cei care vor urma Dreptul s-ar putea trezi cu taxe dintre cele mai mari. Un raport al Asociaţiei Sutton Trust arată că în acest caz, tarifele universitare pot ajunge şi la 17.000 de euro pe an.

Mediciniştii vor plăti 11.000 de euro pe an

Reprezentanţii Asociaţiei Medicale Britanice au avertizat asupra riscului pe care îl au studenţii de la şcolile de medicină. În acest moment ei plătesc pentru studii 42.000 de euro, sumă care va creşte la 114.000 de euro, adică în jur de 11.000 de euro pe an dacă taxele vor creşte.

Instituţiile de învăţământ superior care atrag un mare număr de minorităţi etnice, precum Universitatea de Est din Londra (UEL), se tem că vor avea de înfruntat o mare problemă: dacă vor creşte taxele vor pierde sute de studenţi. Profesorul Patrick McGhee, vice-preşedintele de la UEL, a declarat că activitatea de recrutare a studenţilor ar putea fi anulată peste noapte.

O altă consecinţă a măririi taxele va fi aceea că organismele de monitorizare a universităţilor vor putea da undă verde pentru fuziunea instituţiilor de învăţământ superior.

Cum este în prezent

Un student poate obţine un împrumut de la agenţia guvernamentală pentru credite, care să acopere costurile studiilor. După terminarea facultăţii, absolvenţii dau împrumutul înapoi. În umra măririi taxelor, studentul va fi nevoit să împrumute bani de la Guvern, iar universitatea va fi trebui să acopere şi mărirea de taxă. În final, studentul va restuie o sumă mult mai mare decât în prezent.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite