Studenţii nord-coreeni ajung pe câmp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii nord-coreeni se vor întoarce la facultate abia în aprilie anul viitor. Unii experţi japonezi spun că autorităţile comuniste se tem de revoltele studenţilor, potrivit „World University News“. După ce i-au pus să ajute la construcţia a 100.000 de case în Phenian, Coreea de Nord îşi obligă acum studenţii să muncească pe câmp, la cules de ierburi medicinale.

Tinerii trebuie să culeagă plante medicinale pentru a ajuta Guvernul să facă rost de monedă străină, contribuind astfel la prosperitatea economiei. Cel puţin aceasta este explicaţia unei tradiţii de nouă ani în Coreea de Nord, dictatură comunistă. Vacanţa de ierburi medicinale este un eveniment anual din 2002. Astfel, universităţile sunt obligate să-şi strângă fonduri prin culesul de ierburi medicinale, numai că autorităţile din facultăţi preferă să paseze obligaţia de a strânge bani mai departe studenţilor.

Cei de la ţară culeg mai uşor plante

Unii tineri care locuiesc în oraşe au oferit bani celor care locuiesc la ţară pentru a le face norma de ierburi. Profesoara Lee Ae Ran de la Colegiul de fete din  Kyungin, prima femeie-disident care a făcut un doctorat în Coreea de Sud, a explicat într-un interviu: „Vacanţa de ierburi medicinale este o perioadă în care studenţii sunt puşi să câştige valută. Este o activitate organizată mai bine în şcolile de medicină".

Un fost profesor din provincia nordică Hamkyung spune, sub protecţia anonimatului, că „toate universităţile intră în vacanţa de ierburi, fără nicio excepţie. „Obişnuiam să ne întrebăm studenţii dacă au rude care locuiesc în regiuni muntoase ca să ne culeagă ierburi, iar noi să le dăm bani în schimb. E drept că unii studenţi care nu aveau bani se duceau până acolo şi culegeau singuri ierburile."

La începutul lunii trecute, autorităţile din Coreea de Nord au închis universităţile pentru zece luni, până în aprilie anul viitor, şi au trimis studenţii să muncească în fabrici, în agricultură şi în construcţii, anunţa presa internaţională. Oficialii nord-coreeni au susţinut atunci că încearcă astfel să salveze economia ţării.Guvernul de la Phenian, şi-a propus ca până în 2012 ţara să devină „o naţiune prosperă şi puternică", potrivit cotidianului britanic „The Telegraph". Kim Jong-il va împlini 70 de ani în februarie şi speră să îi poată preda puterea fiului său, Kim Jong-Un, asupra unei ţări puternice din punct de vedere economic.

Teama de revolte studenţeşti

Singurii studenţi care vor mai face cursuri vor fi cei în ani terminali sau cei străini. Deşi autorităţile au anunţat că decizia a fost luată pentru a ajuta la dezvoltarea economică, analiştii japonezi susţin că altele sunt de fapt motivele pentru care autorităţile nord-coreene au înlăturat studenţii din şcoli.„Unul dintre motive este posibilitatea unor demonstraţii în campusurile universitare", spune Toshimitsu Shigemura, profesor la Universitatea Waseda din Tokio şi autor al mai multor cărţi despre puterea nord-coreeană. „Autorităţile au văzut «Primăvara arabă» şi le este frică că acelaşi lucru se va întâmpla în Coreea de Nord. Le este teamă că ar putea începe în universităţi."

"Autorităţile au văzut «Primăvara arabă» şi le este frică că acelaşi lucru se va întâmpla în Coreea de Nord. Le este teamă că ar putea începe în universităţi.''
Toshimitsu Shigemura profesor universitar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite