Securitate SF în şcolile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii britanici care vor întârzia la școală vor fi detectaţi cu scannerul
Elevii britanici care vor întârzia la școală vor fi detectaţi cu scannerul

Mai multe instituţii de învăţământ îşi vor scana elevii în fiecare zi, pentru a afla dacă întârzie sau nu la ore. Câteva şcoli englezeşti au cumpărat sisteme de recunoaştere a trăsăturilor feţei, pe care elevii sunt obligaţi să le folosească.

Scopul demersului ar fi de a-i determina pe şcolari să nu mai întârzie la cursuri, relatează cotidianul Daily Mail. Astfel, camere de ultimă generaţie au fost instalate la intrarea în şcoli, unde scanează feţele copiilor când aceştia intră în clădire. Tehnologia este folosită pentru ca managementul şcolii să ştie cine a venit la ore, cine nu, şi cine a întârziat. Pentru că de multe ori profesorii întârzie şi ei la cursuri, directorii şcolilor se gândesc ca şi dascălii să fie scanaţi, în viitorul apropiat.

Elevii află de modificarea orarului

Sistemul poate, totodată, să transmită mesaje anumitor grupe de copii. Astfel, după procedeul de recunoaştere a feţei, făcut cu ajutorul unei „cutii" de dimensiunea unei coli A3, elevii sunt obligaţi să introducă un cod PIN de patru cifre pentru a-şi confirma identitatea. După aceasta, ecranul sistemului afişează un mesaj fie legat de modificări de orar, fie un anunţ de la un anumit profesor pentru o clasă anume. Înregistrarea nu poate fi făcută până ce elevul nu bifează că a citit şi înţeles mesajul ce-i era destinat.

Sistemul este în prezent folosit în şcolile din Northamptonshire, Hertfordshire şi Cambridgeshire. Instalarea aparaturii într-o şcoală, la recepţie şi în aripa găzduind clasele a şasea, a costat 9.000 de lire sterline. „Tehnologia este pur şi simplu incredibilă. Înainte, fiecare elev trebuia să completeze câte un formular la recepţie de fiecare dată când venea şi pleca. Acum însă, în doar câteva secunde, toate informaţiile sunt stocate", a declarat o elevă care beneficiază de respectivul sistem.

Criticii contestă scanarea

Totuşi, organizaţiile care militează pentru dreptul la viaţă privată au reacţionat negativ, calificând sistemul drept o nouă încălcare a libertăţilor civile, în contextul în care britanicii au de-a face cu cel mai dezvoltat sistem de supraveghere electronică dintre toate statele lumii. Conform activiştilor, fiecare britanic este înregistrat în cel puţin 3.000 de aparate de supraveghere, într-o singură săptămână. „Nu este nevoie ca şcolile să aibă informaţii atât de sensibile despre elevi. Aceste sisteme nu aduc decât beneficii limitate, dar pot genera multe abuzuri - de la riscul ca datele să fie furate până la cel de a fi folosite incorect de indivizi fără scrupule", a declarat directorul de campanii al organizaţiei Big Brother Watch, Daniel Hamilton.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite