Războiul împotriva testelor naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, ministrul român al Educaţiei, Daniel Funeriu, se chinuie să introducă teste din clasele primare. În Marea Britanie, ele ar putea să dispară, începând din acest an. Sindicatul Naţional al Profesorilor din Marea Britanie ameninţă să boicoteze testele pe care le susţin elevii de 10-11 ani, pentru că ele ar încălca dreptul copiiilor la educaţie.

Potrivit liderilor mişcării de abolire a testelor pentru aptitudini şcolare (examene de matematică şi limba engleză), aceste teste ar promova o cultură a învăţării pentru teste, dăunând adevăratei educaţii a elevilor.

Preşedinta Sindicatului Naţional al Profesorilor, Christine Blower, a declarat zilele trecute că se încalcă dreptul copilului la o educaţie care să le dezvolte personalitatea, talentele, abilităţile mentale şi fizice. Micuţilor li se oferă, în schimb, un învăţământ ca­re-i pregăteşte exclusiv pentru a trece cu succes peste aceste teste standard.

Dezbaterea, afectată de alegeri

Discuţia privind eficienţa testelor de aptitudini şcolare are loc în plină campanie electorală, fapt ce afectează calitatea dezbaterii publice pe acest subiect, susţin jurnaliştii britanici. Atât laburiştii, cât şi conservatorii, le-au cerut opozanţilor acestor teste să nu scoată examenele de pri­măvară, cum sunt ele numite. Ministrul Educaţiei, Ed Balls, nu şi-a exprimat încă o poziţie clară pe acest subiect, declarând numai că „nimic nu e bătut în cuie".

La 16 aprilie, urmează să se afle rezultatul votului realizat în rândul profesorilor şi, prin urmare, să se anunţe dacă vor fi sau nu boicotate testele standard.

Boicot pe Facebook

Pe reţeaua de socializare Facebook s-a deschis un grup la care sunt invitaţi să comenteze elevi, părinţi şi profesori care susţin abolirea testelor. Membrii acestei mişcări protestatare declară că astfel de examene nu testează cunoştinţele dobândite de elevi, ci doar abilitatea acestora de a rezolva teste grele într-un timp foarte scurt.

„Revolta mămicilor"

Un protest asemănător, me­diatizat sub numele „Re­volta mamelor", a fost ini­ţiat în urmă cu câţiva ani şi în SUA. În ziua examenului, mai mulţi părinţi şi-au trimis co­piii la şcoală cu o hârtie în care declarau că nu sunt de acord cu testarea lor. Elevii s-au aşezat în bănci, dar nu au scris decât: „Protestez faţă de teste!"

Influenţarea profesorilor

Testele îi afectează şi pe profesori, susţin cei ce vor abolirea acestor verificări. Cât timp ele sunt folosite pentru evaluarea dascălilor şi a şcolilor, profesorii vor fi tentaţi să-şi transforme lecţiile în cursuri de pregătire pentru aceste teste. Influenţaţi sunt şi directorii şcolilor, care le cer învăţătorilor să se conformeze acestor standarde.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite