Prânzul sănătos se scumpeşte în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jamie Oliver a militat 6 ani pentru înlocuirea hamburgerilor din şcoli cu legume şi fructe. Preţul unui meniu sănătos va fi majorat în curând în şcoli. Decizia autorităţilor locale îi nemulţumeşte pe părinţi, cei care plătesc masa copiilor.

Mesele sănătoase înseamnă note mai bune, insistă cunoscutul bucătar Jamie Oliver, „iar creşterea preţurilor la prânzurile din şcoli stopează progresul", le-a explicat jurnaliştilor de la „The Guardian". Vedeta de televiziune a reuşit să introducă, printr-o campanie de durată, în şcoli, prânzul sănătos pe bază de fructe şi legume, în defavoarea hamburgerilor, mâncării prăjite şi a chipsurilor.

Şcolile ar putea renunţa la meniul cald

Părinţilor din Marea Britanie li se va cere să plătească mai mult pentru mesele copiilor din şcoli, iar experţii susţin că mii de copii săraci vor avea de suferit, fiindcă nu-şi vor permite noua sumă. Preţurile vor creşte cu 17 procente în unele şcoli, astfel că suma va ajunge  cel mai mult la 2,60 lire (12,20 lei). Majorarea vine în urma deciziei Guvernului de a înlătura protecţia statului în privinţa creşterii preţului la mâncare în şcoli.

În ultimii ani, preţurile au stagnat, însă perioada de criză i-a făcut pe guvernanţi să se răzgândească. Economia astfel făcută va putea fi folosită pentru alte găuri din bugetul Educaţiei. Mai mult de 30 de consilii locale au majorat deja preţurile. În Somerset, preţul a crescut deja în unele şcoli până la 2,60 lire.

Între timp, în zonă, şase firme care livrau mâncare în şcoli s-au închis, pentru că viitorul lor era incert, din cauza problemelor financiare. Există îngrijorări că multe şcoli vor hotărî să renunţe la mesele calde. Wendy Green, manager de proiect în cadrul Consiliului, spune că în şcolile din mediul rural ar putea fi o problemă, unde costurile de livrare reprezintă un efort financiar considerabil.

Şcoli fără prânz

„Preţurile sunt între 2,25 şi 2,60 de lire pentru o masă de două feluri. Este vorba despre mulţi bani pentru o familie care are doi sau trei copii. Mulţi părinţi nu vor putea să plătească, ceea ce înseamnă că serviciul nu va mai fi sustenabil".Bucătar şi iniţiator al campaniei pentru mâncare sănătoasă în şcolile din Marea Britanie, Jamie Oliver speră ca Guvernul să continue investiţia în mâncare de calitate. „Cred că fiecare compromitere a dreptului copilului la un prânz sănătos în şcoală este un abuz foarte mare".

Potrivit cercetării specialiştilor de la universităţile Oxford şi Essex, de când Jamie Oliver a început campania pentru mese sănătoase în şcoli, acum şase ani, rezultatele copiilor la teste s-au îmbunătăţit considerabil. Un prânz sănătos ar putea ajunge şi la 2,60 lire (12 lei)

"Cred că fiecare compromitere a dreptului copilului la un prânz sănătos în şcoală este un abuz foarte mare.''
Jamie Oliver
bucătar

Ştirea săptămânii

„Webinar", educaţie online

image

„Webinar" este termenul-umbrelă pentru prezentări, seminarii, work-shop-uri şi conferinţe online. Universităţile străine au început să folosească des această metodă online. Paul Lowe este unul dintre pionierii educaţiei online din Marea Britanie. Director de curs la Colegiul londonez de comunicare, profesorul coordonează un masterat online de Foto Jurnalism şi Documentare de Fotografie.

„Ne-am dat seama că este soluţia perfectă pentru cine vrea să studieze fotografie şi să stea în continuare în oraşul unde locuieşte sau munceşte şi pentru care soluţia tradiţională a e-mail-ului nu este suficientă", spune Lowe. Seminarii, tutoriale, conferinţe - toate se întâmplă în timp real - online, în timp ce studenţii sunt acasă sau la birou. Profesorul Lowe crede că „webinariile" vor avea în curând viitor şi în sistemul preuniversitar. 

Pe scurt

Ucraina: mai puţine universităţi. Numărul universităţilor străine din Ucraina ar putea fi redus considerabil în următorii ani în urma unei iniţiative a guvernului ucrainean. Reducerea va fi operată printr-o nouă lege dedicată învăţământului superior, care va fi adoptată de Parlament în lunile următoare. Ministrul ucrainean al Educaţiei, Dmitry Tabachnik, a declarat că reducerile ar putea fi realizate prin comasări de universităţi. „Ucraina nu mai poate avea 900 de instituţii de educaţie, nu-şi mai permite", a adăugat Tabachnik.

Columbia: studenţii pregătesc proteste. Mai multe universităţi din Columbia pregătesc pentru un protest major faţă de planul Guvernului de a reforma sectorul educaţiei superioare prin care instituţiile trebuie să devină profitabile. Decizia ar urma să crească numărul locurilor disponibile în universităţi de la 1,67 milioane, cât este acum, până la 2,2 milioane, în 2014. Noul preşedinte al Columbiei, Juan Manuel Santosa, a prezentat proiectul pe 11 martie, ca amendament la actuala Lege a educaţiei, adoptată în 1992.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite