Liceenii francezi protestează violent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii au incendiat tomberoane de gunoi şi maşini în centrul Parisului 
Liceenii au incendiat tomberoane de gunoi şi maşini în centrul Parisului 

Tinerii au ieşit în stradă alături de sindicalişti pentru a manifesta împotriva reformei propuse de președintele Nicolas Sarkozy, măsură care prevede pensionarea la 62 de ani. Franţa se confruntă cu o gravă criză în sistemul de educaţie, liceenii acuzând măsura pe care o califică drept antisocială.

Protestele au devenit violente săptămâna trecută când aproape 600 de şcoli din Hexagon au fost nevoite să-şi închidă porţile. Instituţiile au rămas cu lacătele pe uşi timp de câteva zile pentru că elevii şi unii dintre profesorii lor s-au alăturat mişcării de protest a sindicatelor faţă de reforma pe care Guvernul lui Sarkozy vrea să o facă sistemului de pensii, scrie cotiadianul „Le Figaro".

Cei mai mulţi dintre tineri au manifestat în centrul Parisului, acolo unde au avut loc cele mai puternice manifestaţii, dar au existat şi cazuri punctuale când elevii au protestat în faţa şcolii. Aşa s-a întâmplat la Colegiul Montgolfier, unde joi dimineaţă 50 de absolvenţi protestau în faţa clădirii.

Specialiştii au observat că tinerii francezi s-au alăturat protestelor voluntar, deşi ei vor ajunge la vârsta de pensionare peste câteva zeci de ani. Iar tinerii contestatari au şi fost cei ale căror proteste au degenerat în violenţe de stradă. Ei s-au aflat la originea incendierii unor maşini şi tomberoane de gunoi în centrul capitalei Franţei, tot ei s-au încăierat în câteva rânduri cu forţele de ordine şi au blocat drumurile şi benzinăriile.

Mai multe organizaţii sindicale au anunţat că vor demara o altă rundă de proteste săptămâna aceasta. Sindicaliştii doresc ca prin aceste acţiuni colective să-l determine pe preşedintele Nicolas Sarkozy să renunţe la creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani.

Amenzi şi arestări printre tineri

Protestele s-au soldat cu arestări şi cu multe amenzi pentru tinerii violenţi. Un elev de 17 ani de la Şcoala Porte-de-Vanves a fost arestat, iar la fel s-a întâmplat cu un elev de la Nantes care a participat la o demonstraţie alături de studenţi. Potrivit datelor furnizate de ministrul francez de interne, Brice Hortefeux, numărul persoanelor arestate de la începutul lunii a ajuns la 2.000. Forţele de ordine din Val-del-Marne, o regiune din sudul Parisului, au reţinut 15 studenţi pentru ultraj şi vandalizarea unei proprietăţi. Întreaga presă franceză şi europeană au urmărit cu atenţie demonstraţiile studenţeşti. Posturile de televiziune de pe tot continentul au prezentat în ultimele zile imagini cu grupuri de studenţi care răsturnau coşurile de gunoi şi care ridicau baricade în mijlocul unui bulevard din Paris, cu poliţiştii pe urmele lor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite