Liceenii britanici au probleme la admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre elevii din zone defavorizate ale Marii Britanii învaţă la materii care nu-i ajută să prindă un loc într-una dintre universităţile cele mai bine cotate din regiune. Universităţile britanice oferă puţine locuri pentru studenţii proveniţi din medii sociale dezavantajate.

Cele mai bune universităţi britanice nu au făcut niciun progres în ultimii 15 ani pentru creşterea numărului de locuri acordate studenţilor care provin din medii defavorizate, potrivit unui studiu realizat de Autoritatea Britanică de Supraveghere a Admiterii.

Cercetarea a scos la iveală şi o altă problemă cu care se confruntă şcolile din regat: ele pregătesc elevii pentru materii care le dau puţine şanse să ocupe un loc la universităţile de top. „Pare extrem de dificil de justificat faptul că tinerii cu talent sunt dezavantajaţi fie pentru că familia lor este lipsită de orice experienţă de învăţământ superior, fie pentru că şcoala nu le poate oferi o gamă completă de opţiuni de la vârsta de 14 ani sau nu dispune de mijloacele necesare pentru a le recomanda", spune Sir Martin Harris, directorul Autorităţii de Supraveghere a Admiterii, citat de cotidianul „The Independent".

Raportul vorbeşte despre o şcoală care a avut un singur elev care a trecut examenul de absolvire la fizică, materie ce poate asigura accesul într-una din universităţile din top 10. Nici acest unic elev competent la fizică nu a învăţat la clasă, ci s-a pregătit în afara orelor de curs.

Studiul relevă şi diferenţe mari între rezultatele obţinute de elevii care provin de la diferitele tipuri de şcoli din Marea Britanie. Doar unul din 10 elevi din şcolile generaliste reuşeste să ia punctaj maxim la examenul de ştiinţe, în timp ce la şcolile independente şi de gramatică, considerate cele mai bune, unul din trei copii trece examenul cu brio.

În privinţa gramaticii, cercetarea arată că şcolarii de la instituţiile independente au de două ori şi jumătate mai multe şanse decât colegii lor de la şcolile generaliste să ia note maximă la examenul de limba engleză, foarte important la admiterea la facultate.

Studiul arată că de 15 ani, procentul tinerilor care provin din medii sărace şi care reuşesc să intre în universităţile din prima treime a topului naţional nu s-a schimbat, fiind constant de 40%. În schimb, au crescut puţin şansele elevilor proveniţi din cele mai prospere regiuni ale ţării pentru ocuparea unui loc în cele mai bune instituţii de învăţământ superior.

Raportul laudă eforturile generale făcute de către instituţiile de învăţământ superior să recruteze tineri dezavantajaţi, dar recomandă directorilor de şcoli să urmărească destinaţiile foştilor elevi astfel încât să ştie cât de mulţi au avut pînă la urmă acces la universităţi de top.

Întrebat de „The Independent" despre măsurile pe care ar trebui să le ia universităţile, Sir Marin Harris le recomandă acestora să-şi trimită consilierii în şcoli încă din perioada gimnaziului. Doar aşa elevii îşi pot alege la timp materiile de studiu potrivite, consideră Autoritatea Britanică de Supraveghere a Admiterii.

Spuneţi-ne părerea dumneavoastră despre admiterea în facultăţi lascoala@adevarul.ro sau la adresa: strada Fabrica de Glucoză nr. 21,sector 2, Bucureşti

Şcoală de vară

Colocviu internaţional în Canada. Asociaţia Studenţilor Şcolii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Ottawa, organizează Colocviul „Norme şi excepţii" care se va desfăşura pe 7-8 octombrie la Universitatea din Ottawa. Subiectele pot fi pe teme ca: Mediu, Spaţiu, Guvernare şi Identităţi. Rezumatul propunerii poate fi scris în engleză sau franceză şi nu poate depăşi 350 de cuvinte. Dosarul de aplicaţie trebuie trimis până la 18 iunie, la adresa de email normeetexceptions2010@hotmail.com.

Masterat Scoţia

Conferinţă despre rolul presei în societate. Anul viitor, în perioada 19-21 aprilie, la Dublin va fi organizată o conferinţă privind rolul social, cultural şi politic al presei, în ultimele 5 secole. Sub titlul „Percepţie, Asimilare şi Decepţie", conferinţa se va concentra pe receptarea presei, fie că e vorba despre cea scrisă, audio-video sau online de către consumatori. Înscrierea la conferinţă se face până la 30 septembrie 2010. ;

Conferinţă educaţie

Concurs. Eseu de relaţii internaţionale despre Caucaz. Revista caucaziană de relaţii internaţionale caută lucrări pentru numărul de vară, care va fi publicat în august. Se acceptă lucrări pe următoarele teme: conflictul Nagorno-Karabakh, conflicte separatiste în Georgia, gazoductul Nabucco, Administraţia Obama şi Caucazul de Sud sau Kyrgyzstan: Sfârşitul Revoluţiei?. Alte propuneri şi detalii găsiţi pe siteul http://www.cria-online.org. Termenul limită este 15 iunie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite