Contraatacul ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Moscova are un program special pentru creşterea prestigiului instituţiilor de învăţământ superior și vrea să atragă mii de studenţi din întreaga lume. Joburi pe piaţa muncii din Rusia, programe şi laboratoare de excepţie  sunt argumentele prin care oficialii ruşi speră să-i aducă pe studenţii occidentali în universităţile lor.

Preocupate de recuperarea prestigiului de altădată, când mulţi tineri din ţările est-europene mergeau la studii la Moscova, autorităţile ruseşti au lansat un program extrem de ambiţios prin care îşi propun să îi atragă pe tinerii străini. Guvernul de la Moscova a început deja lucrări de renovare şi de dotare a universităţilor, iar acum, în plină criză economică mondială, când absolvenţii marilor universităţi occidentale se confruntă pentru prima dată cu spectrul şomajului imediat după absolvire, Guvernul lui Vladimir Putin promite slujbe pentru cei mai buni studenţi.

După cum admite Ministrul rus al Educaţiei, citat de University World News, Moscova atrage în prezent doar 1,5% din studenţii care învaţă într-o altă ţară. Prima măsură este înfiinţarea agenţiei EduRussia, care în perioada 2011-2020 va promova programele de studii ale universităţilor locale în Occident. În plus, ruşii organizează deja, lunar, conferinţe speciale de promovare în diverse ţări.

Ţinta este ca la finalul perioadei de promovare, procentul străinilor care învaţă la Moscova să fie de cel puţin 7% şi ca cel puţin două universităţi emblematice pentru Rusia, cea din Moscova şi cea din Sankt Petersburg, să intre în Top mondial 100 universităţi. În prezent, singura universitate aflată în primele 200 de universităţi din lume este Lomonosov, din Moscova, unde 4,5% din studenţi sunt străini. Universitatea din Sankt Petersburg este în prezent pe locul 224 şi nu are studenţi străini.

De ce să studiezi în Rusia

- Toţi studenţii străini din Rusia stau în apartamente de 2-3 camere, dotate cu tot ceea ce este necesar: centrale termice, săli de gimnastică.
- Studenţii străini, care ajung în Rusia prin intermediul Agenţiei specializate Racus, nu-şi fac griji din cauza birocraţiei.
- Toţi studenţii străini primesc gratuit o asigurare de viaţă şi de sănătate care în mod normal costă aproximativ 100 de euro.

Argumente contra studiilor în Est

- Diplomele ruseşti nu au faima celor obţinute la universităţile din Vestul Europei, cu care te poţi angaja mai uşor, în companiile multinaţionale occidentale.
- Limba rusă, foarte dificilă, se învaţă mai rar în şcolile din Vestul Europei şi este cunoscută de mai puţină lume.
- Temperaturile din timpul iernii sunt mult mai scăzute pe teritoriul Rusiei decât în UE.

Top universităţi ruseşti

1 Universitatea Lomonosov din Moscova
2 Universitatea din Sankt Petersburg
3 Universitatea de Studii Economice din Moscova
4 Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova
5 Universitatea de Tehnologia Informaţiei, Mecanică şi Optică din Sankt Petersburg
6 Universitatea din Niyhni-Novgorod
7 Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova
8 Academia Medicală din Moscova
9 Universitatea Populară a Rusiei - Moscova
10 Universitatea din Petrozavodsk

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite