Chiulangiii francezi își riscă alocaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere legislativă din Franţa prevede suspendarea indemnizaţiilor familiale pentru părinţii ai căror copii lipsesc nemotivat de la şcoală. Măsura este susţinută de şeful statului, Nicolas Sarkozy, care ar dori aplicarea ei chiar din anul şcolar care începe în toamnă.

Guvernul francez pregăteşte o lege nouă, care ar urma să îi lase fără banii din alocaţii pe părinţii elevilor chiulangii. Este ultima soluţie pe care o întrevăd autorităţile de la Paris după ce statisticile din ultimii ani au arătat că numărul absenţelor nemotivate a crescut de la un an la altul.

Noua lege ar urma să completeze aşa-numitul „contract de responsabilitate parentală" (CRP), care este în vigoare încă din 2006. Guvernul francez a ajuns la concluzia că CRP nu funcţionează aşa cum ar fi trebuit. Contractul, introdus prin legea „egalităţii de şanse" şi care este semnat de părinţi, poate conduce, în teorie, la suspendarea ajutoarelor sociale, în cazul încălcării clauzelor, printre care se numără şi absenteismul.

Actuala reglementare nu se aplică

Şi alte motive pot provoca suspendarea achitării acestor drepturi. Un comportament care tulbură activitatea unei şcoli sau orice problemă care ar demonstra carenţe de autoritate parentală sunt penalizate prin CRP. Cu toate că e în vigoare din 2006, iar problemele cauzate mai ales de liceeni nu au lipsit în această perioadă, Casa franceză a Alocaţiilor Familiale nu a fost niciodată sesizată pentru a suspenda vreun astfel de venit.

Întrebat de reporterii cotidianului „Le Figaro", câte astfel de contracte au fost semnate în Franţa, ministrul Educaţiei nici nu a fost în măsură să dea un răspuns clar. Şi alte probleme împiedică de fapt aplicarea contractului. O problemă ar fi durata extrem de lungă a întocmirii unui astfel de CRP. În plus, mulţi preşedinţi de  consilii generale şcolare sunt reticenţi în a pune respectivul document în aplicare.

Părinţii primesc avertismente

Prin urmare, este nevoie de un cadru legal suplimentar, argumentează ministrul francez al Educaţiei. Noul text de lege urmează să plaseze „inspectorul academic" în centrul sistemului. Alertat de şeful unei instituţii de învăţământ în privinţa absenţei îndelungate şi nemotivate a unui elev, inspectorul trimite într-o primă etapă un avertisment către părinţi.

Prin acest document, inspectorul le aminteşte părinţilor de obligaţiile pe care le au, inclusiv de a se asigura că elevul ajunge la şcoală. Părinţii sunt preveniţi, totodată, că riscă să rămână fără alocaţii dacă elevul continuă să lipsească de la cursuri.

Suspendarea nu intervine însă imediat. Familia beneficiază de o perioadă de graţie, a cărei durată încă nu a fost stabilită, pentru a remedia situaţia sau, eventual, pentru a motiva absenţele copilului. Preşedintele Nicolas Sarkozy, care susţine puternic noua lege, ar dori ca actul normativ să se aplice de la începutul noului an şcolar. Şi în România este în discuţie o astfel de măsură. 

Copii trimişi la muncile câmpului

Potrivit unui studiu realizat de Educaţia 2000+ şi Unicef, absenteismul şcolar a crescut şi în România cu 10% în acest an, din cauza crizei. Cel mai mult sunt nevoite să lipsească elevele care au fraţi mai mici și trebuie să stea acasă pentru a avea grijă de ei sau băieţii care sunt trimişi să muncească la câmp.

Numărul copiilor care abandonează şcoala este suplimentat şi de cei care îşi formează familii de la vârste foarte fragede. Mulţi dintre aceşti copii provin din familii dezorganizate şi sărace.

Absenteism şi în Australia

Aproape 30% dintre elevii şcolilor de stat din Australia de Vest lipsesc foarte mult de la şcoală, fiind supuşi riscului de a se compromite educaţional. Un motiv suplimentar de îngrijorare este că numărul chiulangiilor australieni creşte necontenit de câţiva ani. Potrivit statisticilor oficiale, într-o singură zi lipsesc nemotivat mii de elevi.

Autorităţile se declară tot mai alarmate din această cauză, dar în lipsa altor soluţii, Guvernul regional susţine că părinţii ar trebui să fie mai grijulii cu situaţia şcolară a copiilor lor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite