Britanicii învaţă pe „teren propriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii britanici nu vor să studieze la universităţi din afara ţării
Tinerii britanici nu vor să studieze la universităţi din afara ţării

Studenţii din Insulă nu sunt deloc încântaţi să studieze în alte ţări, susţine şeful Consiliului Britanic, institut cu filiale în multe state ale lumii. Viitorul economic ar putea fi pus în pericol dacă tinerii refuză experienţe academice în alte state, se tem în schimb oficialii britanici.

Cât mai mulţi studenţi britanici ar trebui să-şi petreacă o parte din studii în străinătate, cred specialişti ai institutului cultural British Council. Experţii sunt îngrijoraţi că lipsa experienţei de muncă în alte ţări şi ezitarea tinerilor spre astfel de oportunităţi vor îngreuna perspectivele economice ale propriei ţări.

Statistic vorbind, mai puţin de un student din 200 îşi petrece o parte din studii în altă ţară europeană, aproape cu un sfert mai puţin decât tinerii din Franţa sau din Germania.

Economia, în pericol

British Council (Institutul Britanic), organizaţia care a strâns datele, avertizează că viitorul economic al ţării este în pericol dacă adolescenţii vor continua să rămână în ţară. Anul trecut, doar 0,46% dintre studenţii britanici au plecat la studii în străinătate prin Erasmus, cel mai mare program european de schimburi academice.

În Franţa şi Germania, cifrele sunt de 1,31% şi, respectiv, 1,24%. Programul funcţionează în 31 de ţări, iar în medie 0,91% dintre studenţii unui stat participă la el.

Martin Davidson, director executiv la Consiliul Britanic, crede că „există un risc real astfel încât competitivitatea economică să fie erodată de absolvenţi cu slabă experienţă pe pieţele de muncă din alte părţi ale lumii". El spune că studenţii englezi arată o împotrivire reală faţă de părăsirea ţării lor de origine.

„Într-o perioadă când studiile superioare nu mai au graniţe, se pare că studenţii noştri devin şi mai orientaţi către oportunităţile din ţară. Acum facem faţă contradicţiei de a avea universităţi de elită, aflate în parteneriate internaţionale, populate însă de tineri ale căror orizonturi sunt complet limitate. Nevoia de a trimite tineri la studii în străinătate este «un subiect presant»", spune şeful institutului cultural britanic.

China vine din urmă

Marea Britanie se află pe locul al doilea, ca destinaţie pentru studii, după Statele Unite ale Americii. Şeful Consiliului Britanic spune încă că în curând topul se va schimba. China are deja 165.000 de studenţi internaţionali şi speră să aibă 500.000 până în 2013. Danemarca, Finlanda şi Olanda deja oferă diplome în engleză.

Programele de masterat sau doctorat în biotehnologie, IT sau inginerie îşi recrutează 93% dintre candidaţi, din alte ţări. „Fără aceşti oameni, aceste studii nu ar mai exista. Marea Britanie trebuie să privească acest lucru ca o prioritate, trebuie să investească în talent prin încurajarea mobilităţilor studenţeşti", spune Martin Davidson, director executiv al Consiliului Britanic.

"Avem universităţi de elită, în parteneriate internaţionale, dar populate de tineri ale căror orizonturi sunt limitate."

Martin Davidson
director executiv Consiliul Britanic

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite